• Dv 9690ew -obraz 640x480

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dv 9690ew -obraz 640x480

przez p4p 25 lutego 2012, 11:01
Witam serdecznie w modelu dv9600 (9690ew) po włączeniu brak obrazu na matrycy.
Oryginalnie zamontowany układ G86-770-A2 zastąpiłem G86-731-A2 ( z tego co wyczytałem na forum zamiana poprawna)

Po wlutowaniu nowego układu G86-731-A2 DC11 obraz na matrycy pojawia się z małymi problemami. Otóż w biosie literki mają lekko czerwonawy odcień natomiast pod Windowsem 7 obraz jest wyświetlany w rozdzielczości 640X480.

Menadżer urządzeń pokazuje wykrzyknik przy karcie 8600 GS i nawet po próbie odinstalowania sterowników problem nadal pozostaje.

Teraz moje pytanie jest następujące; czy układ który wstawiłem (731 zamiast 770) jest faktycznie zamienny czy problem tkwi w czymś innym?

Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2012, 11:01

#2 Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez Nox2 25 lutego 2012, 11:11
Witam, ja w podobnym przypadku wymieniłem układ na g86-771-a2 i nie było żadnych problemów. Układ był DC11 dość drogi ale działa bez problemowo. Pozdrawiam

#3 Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez patol 25 lutego 2012, 11:37
Układ albo niedolutował sie poprawnie, albo jest to szlifowana pisanka. Zrób reballing na kule ołowiowe - wykluczysz błąd przy montażu. Możesz też zamieścić zdjęcie układu - ocenimy czy wyglada na nowy. Zamiana 731 za 770 działa poprawnie, obcina tylko połowę pamięci VRAM.

#4 Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez p4p 27 lutego 2012, 16:24
układ wstawiony na kulach ołowiowych zachowuje się identycznie (białe literki mają lekko różowawy odcień, a Windows odpala tylko tryb 640X480)

Ten sam układ 731-A2 włożyłem do innej płyty hp`ka dv 6700 zamiast 730-A2 i wszystko idealnie jest wyświetlane więc układ to raczej nie szlif.

Co może być przyczyną niewłaściwie wyświetlanego obrazu?

#5 Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez patol 27 lutego 2012, 16:37
Sprawdź czy przy lutowaniu żadna z kostek VRAM albo coś z drobnicy się nie przesunęło.

Re: Dv 9690ew -obraz 640x480

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2012, 16:37