Witam,
mam problem z kolorami w moim telewizorze - Medion MD30028.
Sprzęt niemarkowy, więc trudno zgadywać bez rozbierania co w nim siedzi (mam gwarancję, ale trochę trudną do zrealizowania - telewizor przywieziony z zagranicy).
Podobno (wg Niemców) T-CON V320B1-C03.
Problem wygląda jak na zdjęciach poniżej.
Problem występuje po nagrzaniu się telewizora - 10-20 minut od włączenia, zaraz po włączeniu jak jest zimny obraz jest ok.
Wcześniej problem pojawiał się po 10-20 minutach, potem wystarczyło wyłączyć i włączyć telewizor i przez kolejne kilka godzin było dobrze. Teraz po nagrzaniu się wyłączanie na chwilę i włączanie nie pomaga - trzeba wyłączyć na np. godzinę i pomaga na 10-20minut.
Zmniejszenie kontrastu zmniejsza także niepożądany efekt kolorystyczny.
Poza tym wszystko co sprawdziłem działa.
Ten sam problem ze wszystkimi wejściami.
Trochę poczytałem i najbardziej prawdopodobne są: niełączące wtyczki i uszkodzony t-con (logika matrycy)
Miał ktoś podobny problem?
Naprawiał ktoś T-CON.
Wolałbym wiedzieć jakie mogą być koszty zanim zerwę plomby i nie będzie odwrotu.
Dodam, że z okolicy przycisków (prawa strona patrząc na matrycę, lewa patrząc na tył w górnej części) dochodzi brzęczenie (bzyczenie) - jakby z trafo.
Uszkodzony jest także inwerter?
I czy on może zakłócać i powodować taki efekt kolorystyczny?
mam problem z kolorami w moim telewizorze - Medion MD30028.
Sprzęt niemarkowy, więc trudno zgadywać bez rozbierania co w nim siedzi (mam gwarancję, ale trochę trudną do zrealizowania - telewizor przywieziony z zagranicy).
Podobno (wg Niemców) T-CON V320B1-C03.
Problem wygląda jak na zdjęciach poniżej.
Problem występuje po nagrzaniu się telewizora - 10-20 minut od włączenia, zaraz po włączeniu jak jest zimny obraz jest ok.
Wcześniej problem pojawiał się po 10-20 minutach, potem wystarczyło wyłączyć i włączyć telewizor i przez kolejne kilka godzin było dobrze. Teraz po nagrzaniu się wyłączanie na chwilę i włączanie nie pomaga - trzeba wyłączyć na np. godzinę i pomaga na 10-20minut.
Zmniejszenie kontrastu zmniejsza także niepożądany efekt kolorystyczny.
Poza tym wszystko co sprawdziłem działa.
Ten sam problem ze wszystkimi wejściami.
Trochę poczytałem i najbardziej prawdopodobne są: niełączące wtyczki i uszkodzony t-con (logika matrycy)
Miał ktoś podobny problem?
Naprawiał ktoś T-CON.
Wolałbym wiedzieć jakie mogą być koszty zanim zerwę plomby i nie będzie odwrotu.
Dodam, że z okolicy przycisków (prawa strona patrząc na matrycę, lewa patrząc na tył w górnej części) dochodzi brzęczenie (bzyczenie) - jakby z trafo.
Uszkodzony jest także inwerter?
I czy on może zakłócać i powodować taki efekt kolorystyczny?