Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: ATI RADEON IGP 216-0674026 - zerwane pady
przez Google Adsense [BOT] • 25 lutego 2012, 23:15
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
jasiosnd napisał(a):Zapomniałem wspomnieć o "korozji" przy układzie, którą zauważyłem podczas demontażu płyty gł. Powiedźcie koledzy, czy zakup nowego układu rozwiąże problem?
Tylko, że problem określiłeś jako uszkodzone pady na układzie, więc zakup nowego na 100% to rozwiąże.
Natomiast jeśli pytasz przez to, czy płyta ruszy to nikt tego nie wywróży, ten układ jest dość niezbędnym elementem aby robić jakiekolwiek testy:).
Jak najbardziej polecam zmienić na Pb.
Primo: wygrzejesz przy kulkowaniu układ, który mógł być zawilgocony i w ten sposób zmniejszysz ryzyko "zbąblowania" przy wlucie.
Secundo: postawisz NOWE kulki, już nawet nie chodzi że bezołowiowe, ale ŚWIEŻE, bez nalotów i wżerów z utlenienia (obejrzyj kiedyś pod mikroskopem taki kupiony układ, a raczej jego kulki).
Tertio: jak to będą kulki Pb, to klient będzie się cieszył dłużej z naprawy, a Tobie będzie łatwiej układ wlutować, pamiętając o dokładnym pobieleniu padów na płycie (przed kulkowaniem również na chipsecie) cyną Pb.
Offtop:
Jeśli ktoś chciałby tu polemizować o ochronie środowiska, lepiej niech obejrzy "spisek żarówkowy" na youtube i wtedy się zastanowi, czym tak naprawdę doprowadzamy Ziemię do zagłady i dlaczego/dla kogo??? tak się dzieje.
Wracając do tematu, też pracuję na Achi IR PRO SC, jak dla mnie jest świetna.
Nie daję żadnych folii przy wlucie układów na Pb (np. przekulkowanych). Przy wylucie na PB-free osłaniam folią tylko inne ukłdy BGA, jeśli są w odległości poniżej 3 cm, nic poza tym. Jak już "zakulkuję" nowy układ na Pb, to do wlutu nie osłaniam nic. I mogę powiedzieć, ze swojego doświadczenia, że metoda jest stuprocentowa.
Ważne: topnik Ja używam wyłącznie Warton Future HF Rework Jelly, do zdejmowania, czyszczenia, kulkowania i wlutu. Są też inne dobre, Amtech 559 (oryginalny), AIM NC254, KINGBO RMA-218, do poczytania na forum w dziale warsztat.
Do innych forumowiczów, początkujących w ACHI, mających problemy:
Nie obawiajcie się elementów wokół chipsetu, który chcecie wylutować- to nie HA, IR-da nie zdmuchnie ich Wam, jeśli sami nie strącicie (a to się rzadziej zdarza i z czasem nabiera się wprawy).
Profile: forum- dział warsztat; od siebie: nie używajcie zaprogramowanych w maszynie, są zbyt agresywne, za krótkie czasy, za mało progów.
Wystarczy trochę zmodernizować, wydłużyć czas grzania, dodać kolejny próg, a efekty Was będą zadowalały w pełni.
Ważny jest też dół, Pb- 210 C, Pb- free 220 C. Tak mam ja i nic nie było problematyczne ( temp. przy 210 C od spodu, na płycie od góry była ok 160-170 w różnych miejscach płyty. Po rogach promienników, może być nawet 100 C).
Na koniec: Termopary są po to, aby ich używać (używam wyłącznie dostarczonych razem a ACHI z Chin). Jak ich nie używasz lub masz "padnięte", równie dobrze możesz wziąć HA i grzać "na pałę", licząc na szczęśliwy traf (moje oryginalne termopary zawyżają ok 20 C, ale ja to wiem, bo sprawdziłem najpierw i biorę poprawkę, szczególnie przy Pb-free).
Ostatnia wskazówka: zawsze demontuj metalowe ramki/stelaż (od spodu BGA, SOCKET), do których przykręcane są radiatory. Inaczej można urwać pady lub wykrzywić MB.
Pozdrawiam
Piotrek
Primo: wygrzejesz przy kulkowaniu układ, który mógł być zawilgocony i w ten sposób zmniejszysz ryzyko "zbąblowania" przy wlucie.
Secundo: postawisz NOWE kulki, już nawet nie chodzi że bezołowiowe, ale ŚWIEŻE, bez nalotów i wżerów z utlenienia (obejrzyj kiedyś pod mikroskopem taki kupiony układ, a raczej jego kulki).
Tertio: jak to będą kulki Pb, to klient będzie się cieszył dłużej z naprawy, a Tobie będzie łatwiej układ wlutować, pamiętając o dokładnym pobieleniu padów na płycie (przed kulkowaniem również na chipsecie) cyną Pb.
Offtop:
Jeśli ktoś chciałby tu polemizować o ochronie środowiska, lepiej niech obejrzy "spisek żarówkowy" na youtube i wtedy się zastanowi, czym tak naprawdę doprowadzamy Ziemię do zagłady i dlaczego/dla kogo??? tak się dzieje.
Wracając do tematu, też pracuję na Achi IR PRO SC, jak dla mnie jest świetna.
Nie daję żadnych folii przy wlucie układów na Pb (np. przekulkowanych). Przy wylucie na PB-free osłaniam folią tylko inne ukłdy BGA, jeśli są w odległości poniżej 3 cm, nic poza tym. Jak już "zakulkuję" nowy układ na Pb, to do wlutu nie osłaniam nic. I mogę powiedzieć, ze swojego doświadczenia, że metoda jest stuprocentowa.
Ważne: topnik Ja używam wyłącznie Warton Future HF Rework Jelly, do zdejmowania, czyszczenia, kulkowania i wlutu. Są też inne dobre, Amtech 559 (oryginalny), AIM NC254, KINGBO RMA-218, do poczytania na forum w dziale warsztat.
Do innych forumowiczów, początkujących w ACHI, mających problemy:
Nie obawiajcie się elementów wokół chipsetu, który chcecie wylutować- to nie HA, IR-da nie zdmuchnie ich Wam, jeśli sami nie strącicie (a to się rzadziej zdarza i z czasem nabiera się wprawy).
Profile: forum- dział warsztat; od siebie: nie używajcie zaprogramowanych w maszynie, są zbyt agresywne, za krótkie czasy, za mało progów.
Wystarczy trochę zmodernizować, wydłużyć czas grzania, dodać kolejny próg, a efekty Was będą zadowalały w pełni.
Ważny jest też dół, Pb- 210 C, Pb- free 220 C. Tak mam ja i nic nie było problematyczne ( temp. przy 210 C od spodu, na płycie od góry była ok 160-170 w różnych miejscach płyty. Po rogach promienników, może być nawet 100 C).
Na koniec: Termopary są po to, aby ich używać (używam wyłącznie dostarczonych razem a ACHI z Chin). Jak ich nie używasz lub masz "padnięte", równie dobrze możesz wziąć HA i grzać "na pałę", licząc na szczęśliwy traf (moje oryginalne termopary zawyżają ok 20 C, ale ja to wiem, bo sprawdziłem najpierw i biorę poprawkę, szczególnie przy Pb-free).
Ostatnia wskazówka: zawsze demontuj metalowe ramki/stelaż (od spodu BGA, SOCKET), do których przykręcane są radiatory. Inaczej można urwać pady lub wykrzywić MB.
Pozdrawiam
Piotrek
Re: ATI RADEON IGP 216-0674026 - zerwane pady
przez Google Adsense [BOT] • 19 marca 2012, 22:51