Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Tester sieci LAN.
Google Adsense [BOT] • 20 Лютого 2012, 21:43
Nigdy nie miałem przyjemności korzystać z testerów wyposażonych w lokalizacje uszkodzenia kabla. Zawsze wystarczały mi testery wskazujące która żyła nie przewodzi. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia i tak cała linia szła do wymiany, czasami tylko zmienialiśmy kolejność żył, ale to było sporadyczne. Oczywiście w przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia profilaktycznie wtyki na obu końcach były zarabiane na nowo.
--
Pozdrawiam,
demeo
--
Pozdrawiam,
demeo
Wszystko zależy do czego tak naprawdę potrzebujesz sprzętu. Mam dostęp do dwóch przyrządów FLUKE. Jeden to prosty tester z funkcją wykrywania przewodów w wiązce (intellitone). Drugi nie pamiętam modelu, ale taki co to wykrywa uszkodzenia, zdejmuje mapę kabla, bada jego parametry pracy. Jeden kosztuje około 1300 drugi 35000.
Na co dzień wykorzystywany jest tylko intellitone (ten tańszy) i to załatwia większość problemów. Funkcja wyszukiwania przewodu w wiązce jest bardzo przydatna.
W tym przypadku jednak widziałem chińskie odpowiedniki za 1/10 ceny.
Ten droższy sprzęt jest bardziej dla instalatorów, którzy muszą zrobić sieć pracującą w danej kategorii, wtedy robi się pomiary, raporty itp. Sporadycznie używamy go do lokalizacji kabli w budynkach (funkcja mapy kabla pokazuje do którego switcha jest podłączony przewód).
Na co dzień wykorzystywany jest tylko intellitone (ten tańszy) i to załatwia większość problemów. Funkcja wyszukiwania przewodu w wiązce jest bardzo przydatna.
W tym przypadku jednak widziałem chińskie odpowiedniki za 1/10 ceny.
Ten droższy sprzęt jest bardziej dla instalatorów, którzy muszą zrobić sieć pracującą w danej kategorii, wtedy robi się pomiary, raporty itp. Sporadycznie używamy go do lokalizacji kabli w budynkach (funkcja mapy kabla pokazuje do którego switcha jest podłączony przewód).
Prostych testerów jest pełno i prawdę mówiąc nie różnią się one między sobą zbyt wiele, ot prosty test czy jest przejście na kablu. Jednak do jakiegokolwiek testu mu daleko Niestety dobry miernik którym można wykonać sensowne pomiary (czy sieć to sieć czy tylko kable w korytkach) to jak wspomniał kolega wyżej kupę kasy. Jednak swojego czasu miałem prostego Fluke (nie był to wspominany intelitone), niestety modelu nie pamiętam ot taki niewielki szary z wyświetlaczem (a obecnie nie widzę go już w ofercie). Posiadał detekcje czy gniazdo jest podłączone np. do switcha, centrali telefonicznej itp. detekcje gniazd i trochę innych bajerów. W sumie coś takiego to jakieś takie minimum... Swojego czasu jak oryginalnie kosztował w okolicach 3tys. kupiłem go za jakieś 700-800zł na Alledrogo i sprzedałem za niecałe 500zł (ot bo kupiłem Fluke DSP). Może coś takiego uda ci się gdzieś trafić, do większości prac wystarczy - a jak ktoś chce pomiary i tak najtaniej komuś to zlecić.
Mogę polecić, gdyż od wielu lat używam taki miernik LCD TL-828A:
Z perspektywy czasu jeden z lepszych zakupów, zapracował dziesiątki (jeśli nie setki) razy na siebie
http://allegro.pl/tester-okablowania-lc ... 19833.html
Chyba tylko raz czy dwa wymieniałem baterie (długo wystarcza).
Praktycznie do wszystkich prostych rzeczy wystarcza - pokazuje niezgodności par i które kable są pomylone.
Długość obciętego kabla też (choć niezbyt precyzyjnie), ale nie jak daleko występuje uszkodzenie ( to inna półka cenowa).
Do tego pozwala pomierzyć patchcord-a, bez podłączania dodatkowego odbiornika.
Jedyny minus to brak możliwości (w polsce przynajmniej) dokupienia dodatkowych odbiorników (do 8 bodajże), pomimo reklamy.
Ułatwiało by to bardzo identyfikację gniazd, niestety, nie znalazłem sprzedawcy samych dodatkowych odbiorników
Trwałość (przynajmniej mojego egzemplarza) bardzo dobra, gdyż na stałe leży w samochodzie, aby być zawsze pod ręką, od paru lat, zima czy lato.
Dokleję jeszcze:
Pomiar długości przewodów wykonawany jest na instalacji otwartej (bez zakładania odbiornika).
Uwaga! Z uwagi na technikę pomiaru długości przewodów pomiar długości skrętki ekranowanej może być mniej precyzyjny niż w przypadku przewodów nieekranowanych (zakłócenia odbić od ekranu). Błędy dotyczą tylko pomiarów długości i tylko przewodów ekranowanych.
Jego bratem będzie SLW SC8108-A:
http://www.akcesoriapc.pl/tester-kabli- ... p-792.html
Do tego można dokupić dodatkowe odbiorniki (np.w tym sklepie mają w ofercie).
Ale nie wiem jak z trwałością.
Z perspektywy czasu jeden z lepszych zakupów, zapracował dziesiątki (jeśli nie setki) razy na siebie
http://allegro.pl/tester-okablowania-lc ... 19833.html
Chyba tylko raz czy dwa wymieniałem baterie (długo wystarcza).
Praktycznie do wszystkich prostych rzeczy wystarcza - pokazuje niezgodności par i które kable są pomylone.
Długość obciętego kabla też (choć niezbyt precyzyjnie), ale nie jak daleko występuje uszkodzenie ( to inna półka cenowa).
Do tego pozwala pomierzyć patchcord-a, bez podłączania dodatkowego odbiornika.
Jedyny minus to brak możliwości (w polsce przynajmniej) dokupienia dodatkowych odbiorników (do 8 bodajże), pomimo reklamy.
Ułatwiało by to bardzo identyfikację gniazd, niestety, nie znalazłem sprzedawcy samych dodatkowych odbiorników
Trwałość (przynajmniej mojego egzemplarza) bardzo dobra, gdyż na stałe leży w samochodzie, aby być zawsze pod ręką, od paru lat, zima czy lato.
Dokleję jeszcze:
Pomiar długości przewodów wykonawany jest na instalacji otwartej (bez zakładania odbiornika).
Uwaga! Z uwagi na technikę pomiaru długości przewodów pomiar długości skrętki ekranowanej może być mniej precyzyjny niż w przypadku przewodów nieekranowanych (zakłócenia odbić od ekranu). Błędy dotyczą tylko pomiarów długości i tylko przewodów ekranowanych.
Jego bratem będzie SLW SC8108-A:
http://www.akcesoriapc.pl/tester-kabli- ... p-792.html
Do tego można dokupić dodatkowe odbiorniki (np.w tym sklepie mają w ofercie).
Ale nie wiem jak z trwałością.
Jeśli robisz sieci i certyfikujesz je u jakiegoś producenta, to musisz zrobić pomiary dynamiczne. W załączniku taki właśnie pomiar zrobiony Pentascsnerem, akurat trafił mi się z roku '99. Pomiar nie jest zrobiony zgodnie ze sztuką, albowiem nie został wykonany następny dla mierzonej linii z zamienionymi miejscem nadajnikiem i odbiornikiem /dlatego wolne miejsca w tabelkach/. Wtedy jeszcze trzeba było dla jednego pomiaru zamieniać je miejscami i mierzyć ponownie. Obecne skanery pozbawione są tej przypadłości. Ale to jeśli certyfikujesz wykonywane przez siebie sieci.
Jeśli masz pewność, że nie przekroczyłeś długości, a trasa nie jest prowadzona w jakiś skrajnie niekorzystnych warunkach ze względu na zakłócenia /np prowadzona wzdłuż obwodów wysokoprądowych, itp/ to możesz ograniczyć się do pomiarów statycznych. Wówczas taki miernik, pokazujący mapę i poprawność połączeń, ze średniej półki wystarczy. Te najtańsze to trzeba wozić dwa, albowiem bardzo często coś się z nimi dzieje.
Jeśli masz pewność, że nie przekroczyłeś długości, a trasa nie jest prowadzona w jakiś skrajnie niekorzystnych warunkach ze względu na zakłócenia /np prowadzona wzdłuż obwodów wysokoprądowych, itp/ to możesz ograniczyć się do pomiarów statycznych. Wówczas taki miernik, pokazujący mapę i poprawność połączeń, ze średniej półki wystarczy. Te najtańsze to trzeba wozić dwa, albowiem bardzo często coś się z nimi dzieje.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Ja używam tester sieci FORSCHERA FS8110. Ma podobne parametry co tester Cyb0rga (myśle że "w jednym stali domu").
Funkcjonalność ma taka samą jak FS8108 tylko że posiada jeszcze sondę szukacza par kabli. Można nim zmapować połączenia sprawdzić pary i długość oraz sprawdzić kabel koncentryczny i telefoniczny czy nie posiada przerwy.
http://allegro.pl/tester-sieci-lan-szukacz-kabli-forscher-fs8110-pl-i6632235868.html
Do tego można dokupić dodatkowe odbiorniki co nie mogę powiedzieć o SC8108 do którego nie mogłem dostać odbiorników (np.w tym sklepie mają w ofercie).
Funkcjonalność ma taka samą jak FS8108 tylko że posiada jeszcze sondę szukacza par kabli. Można nim zmapować połączenia sprawdzić pary i długość oraz sprawdzić kabel koncentryczny i telefoniczny czy nie posiada przerwy.
http://allegro.pl/tester-sieci-lan-szukacz-kabli-forscher-fs8110-pl-i6632235868.html
Do tego można dokupić dodatkowe odbiorniki co nie mogę powiedzieć o SC8108 do którego nie mogłem dostać odbiorników (np.w tym sklepie mają w ofercie).
Re: Tester sieci LAN.
Google Adsense [BOT] • 6 Лютого 2017, 10:51
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.