• Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez inokomp 18 lutego 2012, 21:50
Witam
Poszukuję rozwiązań do wykorzystania przy pozycjonowniu układów BGA. Nie mam problemów z ich pozycjonowaniem, położyłem sporo na "łapę i oko".
Jednaj coraz więcej siędzę w pracy do późnego wieczora, w pomieszczeniu nie mam światła dziennego, lata lecą, a okulary coraz silniejsze. Szczególnie mnie dobiają układy PS3 oraz rozwiązania "bez obrysu". Coraz częściej występujące awarie małych układów AMD również skłaniają do szukania rozwiązań.
Przeglądałem niewielką ilość znalezionych w google postów, jednak nie znalazłem interesującego rozwiązania.
Kupno stacji za 30 tysięcy nie jest brane pod uwagę, więc proszę o ewntualne rozwiązania nisko-budżetowe.
Sprawdzałem rozwiązania typu: mikroskop na USB - totalna lipa, kamera przemysłowa z dużym obiektwem - dobra jakość, lecz tylko przy małej odległości od pcb, bardzo wrażliwa na poruszanie.

Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2012, 21:50

#2 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez delp 18 lutego 2012, 22:34
http://www.ebay.com/itm/CCD-system-good ... 1996wt_905
Sam jestem ciekaw jak się to sprawuje.

#3 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez demeo 18 lutego 2012, 22:42
Ten system chyba nie rozwiązuje problemu pozycjonowania, a tylko częściowo "inspekcję" wizyjną.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez delp 18 lutego 2012, 22:56
demeo napisał(a):Ten system chyba nie rozwiązuje problemu pozycjonowania, a tylko częściowo "inspekcję" wizyjną.

--
Pozdrawiam,
demeo

Na pewno nie rozwiąże, ale cena nie jest 20-30tyś. Cena do przyjęcia, może ktoś ma coś podobnego i się pochwali, czy jest sens wydawać tego 1000zł

#5 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez demeo 18 lutego 2012, 23:00
No skoro nie rozwiąże problemu pozycjonowania to nie warto wydawać 1000zł.

Kiedyś kolega willyvmm podawał linka do ciekawego rozwiązania home made, które ułatwiało pozycjonowanie układów.

Samemu można pokombinować i kupić odpowiednią kamerę z wyjściem video/vga a do tego odpowiedni obiektyw.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez tplewa 21 lutego 2012, 11:52
Odnośnie tej kamerki to raczej podgląd, ale w sumie przydatne. Można to zmajstrować kupując kamerę przemysłową i taki obiektyw 20x-180x

ot coś takiego:

http://www.securitycamera2000.com/produ ... -Lens.html

Natomiast ceny oryginalnych systemów do pozycjonowania są niestety powalające :( Jedyna szansa to coś samemu zmajstrować - dodam że jak się pomyśli to nie jest to takie trudne i nie potrzeba pryzmatu (beamspliter-a). Bez niego jest kilka komercyjnych rozwiązań ot bazują na lustrach dichrnonicznych. W sumie budowę czegoś takiego będę za jakiś czas testował.

#7 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez meloow 21 lutego 2012, 14:13
a nie taniej kupić kamerkę + taki obiektyw (OBIEKTYW ZOOM CS-5-100/DC 5-100mm DC F=1.8)

#8 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez willyvmm 21 lutego 2012, 15:39
tplewa napisał(a):Natomiast ceny oryginalnych systemów do pozycjonowania są niestety powalające Jedyna szansa to coś samemu zmajstrować - dodam że jak się pomyśli to nie jest to takie trudne i nie potrzeba pryzmatu (beamspliter-a). Bez niego jest kilka komercyjnych rozwiązań ot bazują na lustrach dichrnonicznych. W sumie budowę czegoś takiego będę za jakiś czas testował.

Akurat optyka jest najłatwiejszą częścią takiego urządzenia.

Najtrudniejsza będzie konstrukcja mechaniczna.

Wszystko musi znajdować się w OSI optycznej i mechanicznej układu i te osie muszą się pokrywać. OŚ mechaniczna musi być idealnie wycentrowana z dokładnością do minimum 0,1mm. A do tego wszystko musi się wg tej osi przesuwać...

#9 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez tplewa 21 lutego 2012, 17:00
Tutaj wiadomo będzie trzeba zlecić wykonanie części na tokarce i frezarce numerycznej.... ale i tak sumarycznie koszty będą sporo niższe... Natomiast dokładność na poziomie jednej dziesiątej milimetra (przy takiej długości przesuwu) nie jest problemem.

Natomiast mechanika nie musi być w osi optycznej ważne aby nie miała luzów i przesuw góra/dół nie powodował odchylenia od osi

Zresztą jak wspominamy o optyce i dokładności to mimo prostoty tam też trzeba zachować sporą dokładność przy montowaniu luster...

Jednak tak podsumowując i tak ceny są przegięte - nawet jeśli bierzemy pod uwagę w/w problemy. Zwłaszcza u firm które zamiast pryzmatu stosują lustra - bo ten sposób IMHO jest trochę gorszy od strony wizualizacji procesu pozycjonowania na monitorze..

#10 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez inokomp 6 marca 2012, 07:35
Obiektyw z wątku kolegi tplewa raczej nie nadaje się do wykorzystania przy pozycjonowaniu układu. Kiedyś zakupiłem go do inspekcje bga, nie spisał się. Problem był z uzyskaniem dobrej ostrości z odległości większej niż 5-8 cm. Duże zbliżenie utrudniało ustawienie obszaru który mnie interesuje w zakresie obiektywu. Zamontowałem kamerę na statywie, jednak było dużo kombinacji z obracaniem płyty, kamery i ostrością, aby coś w końcu zobaczyć.
Jeżeli chodzi o pozycjonowanie, problem jest taki, że przy najmniejszym możliwym zoomie do ustawienia, widziałem jedynie narożnik układu.

Obrazek

Obiektyw można natomiast wykorzystać jako mikroskop, fragment kbc z dv5:

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych: kamera przemysłowa JVC 600 linii, obiektyw z wątku powyżej, monitor z tv 22".

#11 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez willyvmm 6 marca 2012, 07:55
Bo to jest obiektyw ktry sie nadaje do kamery RPC.
Ustawiasz go z boku na kulki i przygladasz sie procesowi :)
Wg mnie jest to wazniejsze niz system pozycjonowania, za pomoca takiej kamery mozna tez uklad wypozycjionowac (czesto tak wlasnie robie).
Jednak problem z ostroscia z odleglosci ca. 20cm przsekresla ten obiektyw.

#12 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez inokomp 6 marca 2012, 20:15
Prośba do kolegi "willyvmm", powiedz mi nieco więcej o kamerach RPC. Nie spotkałem się z takimi, a i wujek google nie berdzo chciał być pomocny. Mam obiektyw i kombinuję jak zrobić zadowalający podgląd. Jak możesz zamieść jakieś przykładowy obrazy ze swojej kamerki i napisz gdzie ją zdobyć.
Pozdrawiam.

#13 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez willyvmm 6 marca 2012, 20:30
Chińczycy sprzedają takie zestawy ... ale żądają sobie takiej ceny że jakby rozumieli po polsku to bym im odpisał że ich pogięło ;)
U siebie niestety nie mam takiej kamery :( Ale pracuję teżna ERSA650 i tam jest.

Wygląda to tak:
http://www.ersa.com/index.php?modul=ent ... nt_add=461

Masz też przykładowe widoki. Wygląda to dokładnie tak jak na tych fotkach, tyle że tam są kule ołowiowe a ja 99% na bezołowiu robię.

U siebie powoli kombinuję, ale ciężko cokolwiek się dowiedzieć od sprzedawców ;/
Chcę wypróbować kamere USB mikroskopową + obiektyw megapixelowy od monitoringu z ogniskowa do 120mm.
Ale zaden z gamoni którzy to sprzedają nie jest w stanie mi odpowiedzieć czy obiektyw łapie ostrość przy odległości ca. 20cm.
Druga sprawa głębia ostrości przy takiej odległości i ogniskowej to ca. 1mm :D

#14 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez tplewa 8 marca 2012, 10:48
IMHO pchanie się w kamerki od mikroskopów pod USB to raczej kiepski pomysł, najczęściej takie kamerki mają marną jakość i lepiej kupić coś przyzwoitego z TV przemysłowej. Ale fakt pozostaje problem znaleźć jeszcze jakąś dobrą optykę. Jak ktoś coś przetestuje innego też będę wdzięczny za info - i oczywiście chodzi o podgląd roztapiania kulek, a nie pozycjonowanie bo do tego to raczej takie rozwiązania niezbyt się nadają.

Natomiast co do Chińczyków to ten naród okropnie lubi się targować, kto był w Chinach ten wie ile można zejść z ceny... 50% to po pewnych negocjacjach bardzo realny upust - a nawet jak taki dają to i tak są szczęśliwi (i tak na nas sporo zarobili).

Jak ktoś coś znajdzie ciekawego - najlepiej producenta to proszę o info, akurat z firmy współpracujemy z Chińczykami i znam kilku więc mogę poprosić aby trochę się w moim imieniu potargowali (oni są w tym lepsi i na 100% uzyskają lepsze ceny ), tak samo mam w firmie osobę znającą chiński więc jak trzeba coś napisać to też jest realne ;)

#15 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez willyvmm 8 marca 2012, 16:16
Proszę bardzo:
Email przykładowy
rambo@microlinksz.com

#16 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez tplewa 9 marca 2012, 12:53
@willyvmm

A coś dokładniej można ?

#17 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez willyvmm 9 marca 2012, 15:17
Email do Chińczyka który sprzedaje systemy wizyjne.

#18 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez tplewa 21 marca 2012, 23:50
no tego się domyślałem Ale chodzi mi o jakieś info na temat modeli itp. bo tak to trudno pytać, nie wiedząc co on ma w ofercie... Natomiast google nie wiele mówi na temat tego email-a, poza info o MICRO LINK ELECTRONIC CO LTD w której to ofercie znalazłem wszystko tylko nie systemy wizyjne...

#20 Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez koloboro 12 listopada 2014, 22:21
Witam
Szukam systemu wizyjnego do stacji bga ale nie tylko.
Czy coś takiego można kupić osobno ?
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0024058.jpg]Obrazek[/url]
Macie jakieś namiary bo nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki.

Re: Systemy optyczne, lub wizyjne do BGA

przez Google Adsense [BOT] 12 listopada 2014, 22:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).