• Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#201 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 11 lutego 2012, 01:44
LAZY napisał(a):http://londynek.net/business/NAJPIEWNIEJ+I+Z+GWARANCJA+NAPRAWA+LAPTOPOW+I+PC+!!+Londyn+Londyn+zach+++Komputery++RTV++Elektronika+ogloszenia+uslugi,/business/ad?ad_id=601170
Oceńcie sami, trudno mi podjąć decyzję czy oddać laptopa do naprawy. Może sobie taką gazówkę kupić?

Porównując to do lokalnych partaczy i mechaników to jednak on wykazał się przynajmniej minimalną znajomością tematu :D.

--
Pozdrawiam,
demeo

Re: Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2012, 01:44

#202 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pawel80 11 lutego 2012, 02:16
Najpiewniej korzystał z profesjalnego serwisu youtube :D

#203 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez SidNet 11 lutego 2012, 09:00
I oczywiście, znane już chyba wszystkim zdjęcie.. Gdzie o ESD nikt nie słyszał :frustry:

#204 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez marioj77 11 lutego 2012, 10:36
A tak na marginesie to bardzo chciałbym posiąść tą tajemną wiedzę jak się naprawia przegrzane układy BGA.

No i ucieszyłem się, że mój laptop nie jest na liście zagrożonych przegrzaniem, uff, a już myślałem, że te 3 układy Nvidia to podwyższone ryzyko awarii :D

#205 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez tplewa 11 lutego 2012, 10:51
marioj77 napisał(a):A tak na marginesie to bardzo chciałbym posiąść tą tajemną wiedzę jak się naprawia przegrzane układy BGA.

No i ucieszyłem się, że mój laptop nie jest na liście zagrożonych przegrzaniem, uff, a już myślałem, że te 3 układy Nvidia to podwyższone ryzyko awarii

Wiesz co za czasów szkolnych (Elektronik) mieliśmy patent na przerabianie procesorów 8 bitowych na 16 bitowe ;) ot potrzebna była do tego prasa znajdująca się na warsztacie mechanicznym :) Wiec i zapewne na naprawę BGA znajdzie się jakiś patent :mrgreen:

#206 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez willyvmm 18 lutego 2012, 19:23
Jakiś czas przed świętami odebrałem telefon.
w skrócie:

Komputer był w Polsce w serwisie na niedziałające gniazdo USB. I serwisant skasował 100pln i włożył coś do komputera ale tam nie ma USB.

Próbowałem z opisu klienta dowiedzieć się co to jest ... niestety nie udało mi się.

Jakieś 2 tygodnie temu komputer dotarł w końcu do mnie.

Zgadnijcie co mu wsadzono.

Na niedziałające gniazdo USB włożono mu STARY modem na PCMCIA za 100pln.

Szkoda że fotek nie zrobiłem :)

#207 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 9 marca 2012, 22:04
Rodzice nie nauczyli, że laptopa się nie stawia blisko kuchenki gazowej :D
Obrazek

Śmiechu warte:
Jeden ze stałych klientów, dla którego robię jako podwykonawca mówi mi, że niedługo wprowadzi u siebie w serwisie specjalny system który pomaga przy rozbieraniu elektroniki, np. żeby nie gubić śrubek. Z zaciekawieniem dopytuje się o co chodzi... On mi pokazuje w necie zdjęcie - stoisko wyposażone w ochronę ESD, mata na stole, człowiek w fartuchu, białych rękawiczkach, ładna czysta podłoga antystatyczna itp. I tłumaczy mi, że to jest po to by jak śrubka upadnie to łatwiej było ją znaleźć. Myślałem, że padnę.. ale musiałem zachować poważną minę. Dla wyjaśnienia człowiek jest daltonistą.

--
Pozdrawiam,
demeo

#209 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pocinas 13 marca 2012, 02:08
yaro014 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=RrAk26gBh3M&feature=related Prosze jaka ladna stacja bga z obudowy od komputera , da sie? da sie.

Nie ma lipy. Mnie sie tam podoba, nawet przycisk TURBO ma teraz nową funkcje, zdaje mi sie STOP hehe

#210 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez digix 14 marca 2012, 22:33
Trafił do mnie mały aspire ZG5, wcześniej był naprawiany w innym serwisie, co zresztą widać. ;-)
Tak się kończy naprawa bez mycia płyty z topnika.

Obrazek

Obrazek

#211 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez meloow 14 marca 2012, 23:02
yaro014 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=RrAk26gBh3M&feature=related Prosze jaka ladna stacja bga z obudowy od komputera , da sie? da sie.

taka jest lepsza :)

Obrazek

#212 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pocinas 14 marca 2012, 23:05
hehehe ooo kurde HARDKOROWO :-) Ale widać że pochodzenie UK albo IRL... Gdyż wtyczki zasilające z lewej strony o tym mówią

#213 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez gathor 15 marca 2012, 00:38
meloow napisał(a):

taka jest lepsza

Obrazek

Oooo qrcze... Byłeś u mnie w serwisie? ;)

#214 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez dariuszj 19 marca 2012, 15:58
To już wiem dlaczego te zepsute Xboxy z Alle..., kupowane na części są takie zfajdane. W opisach oczywiście w stanie idealnym, nienaprawiane, z Angli lub z Niemiec.

-- Dodano: poniedziałek, 19 marca 2012, 16:14 --

marioj77 napisał(a):A po co ci, kup sobie lutownicę IRDA, też będzie uroczo

Zamiast IRDy tańszy piekarnik. Każdy w domu ma. Jak jeszcze zgrać z niedzielnym kurczakiem na niższym ruszcie to będzie zupełnie tanio.
Chociaż ze względu na zwyczaje żywieniowe "Wyspiarzy" (fish and chips smażone w głębokim oleju), raczej trzeba podciągnąć pod deser. Pudding (nie wiem czy dobrze napisałem) przygotowuje się w piekarniku. Z oleju będzie walić rybą jak kurczak. Kurczak, bo kolega 3 lata temu był na F1 na Silverstone. Określił kuchnię angielską- "wszystko smakuje rybą czy to frytki czy kurczak".

#215 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez kjedrocha 24 maja 2012, 09:10
Obrazek

#216 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez shakez 24 maja 2012, 12:50
kjedrocha napisał(a):Obrazek

Takie rzeczy to tylko w oknach montują. :o
Ktoś zbyt dosłownie potraktował Windows
Szkoda że żaluzji nie zamontowali. :D

#217 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pawel80 29 maja 2012, 22:04
demeo napisał(a):
LAZY napisał(a):http://londynek.net/business/NAJPIEWNIEJ+I+Z+GWARANCJA+NAPRAWA+LAPTOPOW+I+PC+!!+Londyn+Londyn+zach+++Komputery++RTV++Elektronika+ogloszenia+uslugi,/business/ad?ad_id=601170
Oceńcie sami, trudno mi podjąć decyzję czy oddać laptopa do naprawy. Może sobie taką gazówkę kupić?

Porównując to do lokalnych partaczy i mechaników to jednak on wykazał się przynajmniej minimalną znajomością tematu :D.

--
Pozdrawiam,
demeo

A tu chyba jego dzieło klijent przyniósł mi laptopa po pseudo reballingu po jednym z serwisantów w Londynie. Płyta martwa a na zdjęciu widać dlaczego.
Obrazek
Irdą popckorn z układu zrobił :lol: :lol: :lol: :lol:

#218 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 30 maja 2012, 09:10
Do mnie teraz jakoś co chwilę trafiają lapy po pseudonaprawach, a najśmieszniejsze jest to że problemem się okazuje zimny lut na gnieździe zasilania, zwarty tranzystor itp itd. A grafiki całe w bąblach...

--
Pozdrawiam,
demeo

#220 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pietrekzad 9 czerwca 2012, 13:40
Twój różowy Vaio się wyłącza po paru minutach? Awaria wentylatora?. Nic strasznego. 2x grubszy też się zmieści. Potrzebne narzędzia: młotek, klej + trochę wyobraźni.
Oryginalne chłodzenie:

ObrazekObrazek

Po tuningu:

ObrazekObrazek

Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2012, 13:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).