• System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez Usunięty Użytkownik 3388 11 marca 2012, 17:48
Witam.

Mam pytanko do profesjonalistów odnoście wyposażenia serwisu,
czy lepiej kupić tańszą maszynkę do BGA - coś ala:
http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-zmr5860c-48kw-2xhotair-ir-wewnetrzny-komputer-system-optycznej-inspekcji-p-3129.html

i doposażyć serwis w inne akcesoria czy może zakupić już coś z serii:

http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-zmr6200-48kw-2xhotair-ir-wewnetrzny-komputer-pozycjonowanie-ukladu-p-3475.html

Mam właśnie dylemat, co dodatkowo łączy się z pytaniem na ile jeszcze płyt bez solder maski mogę się natknąć.
Czy kupowanie takiej stacji ma sens?

Będę wdzięczny za dyskusję, pozdrawiam.

Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2012, 17:48

#2 Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez digix 11 marca 2012, 21:49
Dodatek w postaci optycznego systemu pozycjonowania układu na pewno usprawnia pracę, minimalizuje również w zasadzie do zera ryzyko niepoprawnego "posadzenia" układu na pcb. Osobiście nawet przy płytach z zaznaczoną pozycją układu na pcb zawsze używam systemu wizyjnego do ustawienia układu (nie tylko bga). Później nie mam rozterek i myśli, czy aby przypadkiem przesunąłem układ.

#3 Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez Usunięty Użytkownik 3388 13 marca 2012, 22:39
Może ktoś jeszcze wyrazi opinie na temat systemu BGA z pozycjonowaniem, bo nadal nie wiem czy warto inwestować w taki sprzęt, będę wdzięczny.

#4 Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez willyvmm 13 marca 2012, 22:59
Najtańszy optyczny system pozycjonowania BGA:

http://el-mar.sklep.pl/Lupa_zegarmistrz ... -5389.html

Niestety sprawdza się tylko gdy zewnętrzny rząd kulek jest blisko krawędzi układu.
Nie sprawdza się też gdy soldermaska jest wyższa niż pady, oraz gdy układ jest daleko od krawędzi płyty.

Nie jest to ŻART!

#5 Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez brolu 15 marca 2012, 09:41
Witam.

Wykonuję naprawy BGA od 6 miesięcy. Nie jest to długi okres czasu, ale podzielę się moimi spostrzeżeniami czy warto korzystać z optycznego pozycjonowania, czy też nie. W większości przypadków problem odpowiedniego nałożenia układu można rozwiązać poprzez odpowiednie oświetlenie i lupę. Przed demontażem układu pomocne okazują się linie wokół elementu. Sprawdzamy odległości od krawędzi po jednej i po drugiej stronie. Na tej podstawie nakładamy układ BGA. Jedynie metoda „wzrokowa” zawiodła mnie przy układach z rodziny ATI 216...
Oczywiście nie śmiem twierdzić że zdanie się na własne oko będzie lepszym rozwiązaniem niż wsparcie komputerowym systemem pozycjonowanie. Czasami lepiej ruszyć z wolna, a nie stać w miejscu. Gdy nie narzekamy na budżet lepiej zainwestować.

Re: System Lutowania BGA z pozycjonowaniem

przez Google Adsense [BOT] 15 marca 2012, 09:41