• Wymiana KB - trening.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 20 marca 2012, 16:48
Od kilku dni trenuje wymiane KB na starych płytach, niestety jak na razie bez efektu. Z demontażem KB nie było problemu. Jestem w posiadaniu stacji YH-853D 3-in-1 http://www.ebay.com/itm/YH-853D-3-in-1- ... 0735642128 Podgrzewacza niesety nie posiadam na chwilę obecną. Zasadnicze pytanie, czy dysonując takim sprzętem jestem w stanie dokonać w ogóle takiej wymiany?

Zastoswałem dwa sposoby:
1) Kierujać sie filmikiem pojawiły sie następujące problemy http://www.youtube.com/watch?v=3NN7UGWYmBY
- mam wrażenie że grot ma problemy z topieniem cyny mimo temperatury ustawionej na 400 C. Zastanawiam sie co jest tego powodem, stacja kiepska, grot zły, cyna nieodpowiednia?

2) Postanowilem zrezygnować z grota i spróbowac samym hotairem.
- wyczyściłem pady stosując plecionke i topik a potem IPA
- nałożyłem na pady nowa cynę (paste) i tutaj pojawił sie pierwszy problem. Według mnie pady sa słabo pokryte cyną, porównując moje pady do oryginalnych padów cynowanych fabrycznie tam cyna pokrywajac je ma kształt "wybrzuszony", moja pokrywa je płasko
- ułozyłem KB na padach pokrytych cyna, grzałem przez pewien czas, mimo iż pozornie miałem wrażenie ze wszystko jest ok w efekcie okazło sie że brakuje kilku połączeń KB z padami.

Re: Wymiana KB - trening.

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2012, 16:48

#2 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 20 marca 2012, 20:17
400 stopni to raczej sporo i cyna powinna się topić bez problemu.

Ja robię to następująco:
-) czyszczę pady ze starej cyny
-) czyszczę pady IPA
-) nakładam topnik na pady
-) układam układ
-) łapię układ cyną po rogach
-) grotem typu mini fala (grot ścięty pod kątem z wyżłobieniem na cynę) nabieram niewielką ilość cyny i ciągnę po kolei grotem po końcach pinów, cyna ładnie zalewa piny.

Praktycznie wszystko wychodzi od ręki bez żadnej lupy czy mikroskopu.

Przy odrobinie wprawy zwykłym grotem typu chisel/dłuto też można to robić bez problemu.

Jak się pojawią jakieś zwarcia to naprawiam plecionką lub daję trochę topnika i ściągam czystym grotem.

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 20 marca 2012, 21:49
Hmmmm.... A jakiej cyny i topika używasz do tego celu, może tutaj leży mój problem?

Apropo sposobu nr 2 który opisałem, z czego wynika fakt iż cyna znajdująca się fabrycznie na padach ma kształt "wybrzuszony" a w moim przypadku układa się płasko a tym samym powleka je niewielką ilością.

#4 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 20 marca 2012, 22:02
Cyna standardowa ołowiowa, topnik HF Future Rework Jelly.

W fabryce cyna nakładana jest przez maszyny w postaci pasty.

--
Pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Wymiana KB - trening.

przez EOF 20 marca 2012, 22:55
Nie chcę Cię zrażać bądź straszyć ale chyba powinieneś zobaczyć to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1899590.html

Trochę starszy model, ale nie bardzo wierzę że aż tak tą konstrukcje poprawili.
Swoją drogą sam też zakupiłem Yihua 852D i niestety dopiero później natknąłem się na to porównanie.

Regulacja temperatury i powietrza Hota na "oko".
Grotówkę mam taką samą i niestety to szrot, nadaje się co najwyżej do telefonów ze względu na ostry szpic. Z tym nie topieniem cyny poradziłem sobie w ten sposób że po zdemontowaniu samego grota, wpuściłem tam nieco pasty termo, (tej zwykłej białej silikonowej). Jak się już wykopciło daje się oblutować KBC i niektóre kondensatory na temperaturze ok 340-360C. Ale nie podchodź z nią do elementów lutowanych do dużych ścieżek miedzianych. Możliwe że po zmianie grota trochę się poprawi, ja ratuję się transformatorówką.

#6 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 22 marca 2012, 13:34
Cyna standardowa ołowiowa, topnik HF Future Rework Jelly.

Jakiej grubości cynu używasz: 0,5 mm czy innej? Widzę, że w sprzedaży występuje głównie cyna z topikiem, sa wersje również bez topika? Nie bedzie miało znaczenia że dodatkowo użyje topika HF Future Rework Jelly? Cyna bezołowiowa czy ołowiowa ma tutaj jakies wieksze znaczenie poza temperatura topnienia?

#7 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 22 marca 2012, 13:51
W zasadzie grubość cyny tutaj nie ma większego znaczenia, nabierasz tyle ile Ci potrzeba na grot. Jak najbardziej jest wskazanie używanie dodatkowego topnika. Osobiście do większości prac używam cyny 0.8mm.

--
Pozdrawiam,
demeo

#8 Re: Wymiana KB - trening.

przez meloow 22 marca 2012, 21:43
Mam prawie tą samą stację (różnica, że u mnie kompresor jest w stacji). Generalnie trzeba do zdjęcia hotem zastosować odpowiednią dyszę "gruba", temp. 350-380*C a grzane układy schodzą bez problemu.

Do zdejmowania cyny gruby grot, plecinka "umoczona" w paście do lutowania lub nałożony na pady flux, u mnie H036. Następnie pobielanie padów i spokojnie można lutować nowy układ.

#9 Re: Wymiana KB - trening.

przez DjDave 23 marca 2012, 10:49
Do zdejmowania układów można zastosować COŚ TAKIEGO.

#10 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 23 marca 2012, 11:25
Również polecam takie spoiwo rozlutownicze, bardzo się przydaje kiedy hot czy podgrzewacz może narazić elementy płyty/urządzenia na uszkodzenia.

--
Pozdrawiam,
demeo

#11 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 24 marca 2012, 10:22
Mam prawie tą samą stację (różnica, że u mnie kompresor jest w stacji)

Z lutowaniem grotówką nie masz problemów? Na oryginalnym grocie u mnie wystepują problemy z topieniem cyny, zamówiłem inne groty może tu leży problem.

Również polecam takie spoiwo rozlutownicze
W jaki sposób nanosimy to spoiwo na układ, na zdjęciu wyglada jak cyna?

#12 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 24 marca 2012, 11:34
ppgg1 napisał(a):
Również polecam takie spoiwo rozlutownicze
W jaki sposób nanosimy to spoiwo na układ, na zdjęciu wyglada jak cyna?

Dokładnie, przy rozlutowaniu najpierw nanoszę cynę PB na pady mieszając ją z oryginalną cyną, cynę ściągam plecionką, potem trochę topnika i nanoszę te spoiwo dokładnie na pady/piny, dbając o to by wymieszało się z pozostałością oryginalnego spoiwa. Następnie w zależności od potrzeb rozgrzewam wszystko hotem albo grotem i ściągam układ.

--
Pozdrawiam,
demeo

#13 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 8 sierpnia 2012, 13:10
Jakiej grubości grot bedzie najodpowiedniejszy typu mini fala?

#14 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 8 sierpnia 2012, 13:29
Musisz dobrać doświadczalnie jakim Ci się wygodniej będzie pracowało.

--
Pozdrawiam,
demeo

#15 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 8 sierpnia 2012, 14:25
Jestem obecnie na etapie zakupu grotów do nowego quicka 202D, dlatego pytam. Mini fala 2mm bedzie odpowiedni?

#16 Re: Wymiana KB - trening.

przez czorny 8 sierpnia 2012, 15:27
ppgg1 napisał(a):Jestem obecnie na etapie zakupu grotów do nowego quicka 202D, dlatego pytam. Mini fala 2mm bedzie odpowiedni?

Jak najbardziej, sam też takim lutuje nowe KB i bezproblemowo.

#17 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 9 sierpnia 2012, 14:31
Będąc w temacie, w jaki sposób lutujecie małe układy typu jak poniżej, które nie posiadają nózek?

Obrazek

#18 Re: Wymiana KB - trening.

przez demeo 9 sierpnia 2012, 14:55
Bardzo łatwo :)

Z reguły na środku rozprowadzam trochę spoiwa rozlutowniczego, smaruję topnikiem pady, centruję układ grzeję hotem, tak by spoiwo się roztopiło i zlutowało z podłożem. Następnie lutownicą z grotem typu chisel lub minifala jadę dookoła z odrobiną cyny, oczywiście wcześniej dokładam topnika jak mi odparowało.

--
Pozdrawiam,
demeo

#20 Re: Wymiana KB - trening.

przez ppgg1 10 sierpnia 2012, 10:10
W tym linku http://www.youtube.com/watch?v=c_Qt5CtU ... re=related jest wszystko wyjaśnione i ładnie pokazane.

U mnie niestety cos jest chyba nie tak, w 4:30 minucie filmu jest rzut na pady pokryte cyną która tworzy na padach widoczne "wybrzuszenia", u mnie niestety cyna pokrywa pady płasko śladową ilością cyny. Gdzie leży problem?

- lutownica quick 202D
(polecana przez wszystkich)

- topik Future HF Rework Jelly Flux 10g
(polecany przez wszystkich)

- cyna lutonicza z topnikiem Cynel 0.5mm 100g
- Sn (cyna) 63%
- Pb (ołów) 37%
- Średnica 0.5 mm
- Masa netto 100g
- Nawinięta na rolce
Tutaj mam wątpliwości, co prawda wyczytalem gdzieś że cyna nie ma wiekszego znaczenia, więc kupiłem pierwszą lepszą, aczkolwiek zastanawia mnie fakt że cyna która posiadam jest z topikiem, a ponadto używam dodatkowo topika HF Rework Jelly, czy tutaj nie leży jakiś problem?

Re: Wymiana KB - trening.

przez Google Adsense [BOT] 10 sierpnia 2012, 10:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).