Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Co kupić - stacja lutownicza do 6000 zł
przez Google Adsense [BOT] • 28 marca 2012, 14:14
Witam,
jestem w podobnej sytuacji co Ty. Też mam ograniczony budżet i chciałbym kupić dobrą stację do reballa płyt głównych, głównie w laptopach. Obserwowałem Jovy RE-7500 i Aoyue int732 niestety doszedłem do wniosku, że są to za słabe maszyny. Do kolejnych dwóch LY IR900 lub ACHI IR6000 jeszcze nie zaglądałem - co uczynię niebawem :). Wiem zaś że mogę Ci polecić z czystym sumieniem Jovy RE-8500, niestety cena jest no cóż 8700zł.
Musisz też wziąć pod uwagę co będziesz lutował, w jakich warunkach i z jaką częstotliwością.
Proszę też by wypowiedział się ktoś kto pracował już na wymienionych stacjach i dorzucił swoją opinię.
jestem w podobnej sytuacji co Ty. Też mam ograniczony budżet i chciałbym kupić dobrą stację do reballa płyt głównych, głównie w laptopach. Obserwowałem Jovy RE-7500 i Aoyue int732 niestety doszedłem do wniosku, że są to za słabe maszyny. Do kolejnych dwóch LY IR900 lub ACHI IR6000 jeszcze nie zaglądałem - co uczynię niebawem :). Wiem zaś że mogę Ci polecić z czystym sumieniem Jovy RE-8500, niestety cena jest no cóż 8700zł.
Musisz też wziąć pod uwagę co będziesz lutował, w jakich warunkach i z jaką częstotliwością.
Proszę też by wypowiedział się ktoś kto pracował już na wymienionych stacjach i dorzucił swoją opinię.
Ja bardzo polecam stację ACHI IR PRO SC. Sprawuje się świetnie, duży dolny podgrzewacz. Używaną można kupić do 5 tyś zł, dla odważniejszych polecam kupić na e-bayu, wtedy ze wszystkimi opłatami (transport, cło, vat) mamy nową stację za ok. 5 tyś zł (sam tak kupowałem i wyszło mnie jeszcze taniej bo ok. 4300 zł).
Wielu kolegów z tego forum pracuje na tej stacji i bardzo sobie ją chwali:
viewtopic.php?f=112&t=2389
viewtopic.php?f=112&t=4474
viewtopic.php?p=4620
Pozdrawiam
Wielu kolegów z tego forum pracuje na tej stacji i bardzo sobie ją chwali:
viewtopic.php?f=112&t=2389
viewtopic.php?f=112&t=4474
viewtopic.php?p=4620
Pozdrawiam
Ja w stacji nic nie przerabiałem (poza wyciągnięciem dolnej termopary do góry tak, aby opierała się o spód zamocowanej w uchwytach MB i wskazywała temp. spodu grzanej płyty- oryginalnie umiejscowiona była między dolnymi promiennikami, co nie wydaje mi się dobrym pomysłem).
Termopary zostawiłem oryginalne, zawyżają temp. o 20 st. C i ja to wiem (pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem ich wskazania z termoparą zewnętrznego miernika i pirometrem), biorę poprawkę i jest super dokładnie. Jeśli pamięta się o kilku istotnych sprawach przy lutowaniu BGA podczerwienią, to ta stacja daje mi czystą przyjemność i 100% skuteczność wlutów! Tylko, że ja jestem dokładny i przed wlutem oglądam kulki na układzie oraz pady płyty i usuwam nawet najmniejsze pyłki, czyszczę wszystko na błysk. 15 min. dłużej i efekt- zero reklamacji, opłaca się być skrupulatnym w tej branży. Jeśli ktoś ma problem z wylutem/ wlutem układów na tej stacji, to na 99% jest to spowodowane błędami serwisanta a nie wadą samej stacji. Wtedy warto poświęcić dzień i udać się na małe szkolenie do kogoś, komu na tym sprzęcie pracuje się wyśmienicie i skutecznie. Jeśli jest ktoś taki i ma blisko do Zamościa, to zapraszam:-) Co jeszcze przemawia za tą stacją, to jej nikła awaryjność, promienniki nie do zdarcia, dlatego nawet nie zawracałem sobie głowy gwarancjami, które by mnie kosztowały ponad 3 tyś zł więcej (gdybym kupił w Polsce).
Jak ktoś będzie zainteresowany ważnymi szczegółami, mającymi wpływ na udane lutowanie BGA (nie tylko na stacji ACHI) to więcej napisałem tu: viewtopic.php?f=213&t=14857&p=63392#postingbox
Pozdrawiam.
Termopary zostawiłem oryginalne, zawyżają temp. o 20 st. C i ja to wiem (pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem ich wskazania z termoparą zewnętrznego miernika i pirometrem), biorę poprawkę i jest super dokładnie. Jeśli pamięta się o kilku istotnych sprawach przy lutowaniu BGA podczerwienią, to ta stacja daje mi czystą przyjemność i 100% skuteczność wlutów! Tylko, że ja jestem dokładny i przed wlutem oglądam kulki na układzie oraz pady płyty i usuwam nawet najmniejsze pyłki, czyszczę wszystko na błysk. 15 min. dłużej i efekt- zero reklamacji, opłaca się być skrupulatnym w tej branży. Jeśli ktoś ma problem z wylutem/ wlutem układów na tej stacji, to na 99% jest to spowodowane błędami serwisanta a nie wadą samej stacji. Wtedy warto poświęcić dzień i udać się na małe szkolenie do kogoś, komu na tym sprzęcie pracuje się wyśmienicie i skutecznie. Jeśli jest ktoś taki i ma blisko do Zamościa, to zapraszam:-) Co jeszcze przemawia za tą stacją, to jej nikła awaryjność, promienniki nie do zdarcia, dlatego nawet nie zawracałem sobie głowy gwarancjami, które by mnie kosztowały ponad 3 tyś zł więcej (gdybym kupił w Polsce).
Jak ktoś będzie zainteresowany ważnymi szczegółami, mającymi wpływ na udane lutowanie BGA (nie tylko na stacji ACHI) to więcej napisałem tu: viewtopic.php?f=213&t=14857&p=63392#postingbox
Pozdrawiam.
Ja dłuższy czas zastanawiałem się nad wyborem pierwszej stacji. Od kilku miesięcy jestem właścicielem ACHI IR PRO SC (kupiłem używaną 1-miesiąc ) i uważam, że to bardzo dobry wybór. Jeżeli chodzi o cenę to nie mieści się to w kwocie 6tys. ale znam sklep gdzie można kupić nową za 6299zł (niestety odkryłem go dopiero po zakupie). Może warto dołożyć te 300zł. Nie wiem czy mogę podać nazwę sklepi na forum więc zainteresowanym mogę wysłać na PRIV.
Re: Co kupić - stacja lutownicza do 6000 zł
przez Google Adsense [BOT] • 27 czerwca 2012, 09:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).