• Oświetlenie miejsca pracy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Oświetlenie miejsca pracy.

przez terminux 5 września 2011, 07:33
Mam pytanie - czym oświetlacie miejsce pracy? Ja mam jedną lampę okrągłą z lupą i jedną biurkową na ramieniu. Mam wrażenie, że to jest za mało i dodatkowo chyba słabnie mi wzrok. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś mocniejszego oświetlenia głównego - czy macie jakieś propozycje?

Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2011, 07:33

#2 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez gathor 5 września 2011, 10:22
Na oświetlenie nie ma reguły.
Najlepsze oświetlenie jest takie, które w jak największym stopniu odwzorowuje światło dzienne.

#3 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez adamex 5 września 2011, 10:29
Ja używam głównego oświetlenia na suficie 4x 20W eco żarówki plus do tego mam lampkę którą oświetlam płyty na których pracuję. Dobrze by było aby lampę można było wyginać i ustawić z boku płyty. Oświetlenie boczne pomaga w łatwy sposób odczytyć opisy na elementach.

#4 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez terminux 6 września 2011, 13:11
Ja myślałem o takiej lampie, jaką stosuje się do oświetlania akwarium tylko ze zwykłymi świetlówkami. Są takie na All... np o mocy 2X35W.
Jaką moc świetlówek dobrać przy założeniu, że lampa będzie wisiała ok 1,5 metra nad stołem?

#5 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez gathor 6 września 2011, 14:03
Oświetlenie miejsca pracy powinno spełniać kilka podstawowych kryteriów.
Barwa zbliżona do "dziennej".
Dobre oddawanie barw.
Wydajność energetyczna.
Dobre rozproszenie światła.

W naszym przypadku najlepiej gdyby natężenie światła wynosiło nie mniej niż 1000lx i do tego dobieraj świetlówki.

#6 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez pcdata 6 września 2011, 14:08
Pracuję pod półtorametrową świetlówką 58W i jest ok, umieszczona nad stołem niecały metr. Jeśli to co masz zastąpisz taką długą lampą której podstawową zaletą jest brak cienia, poczujesz znaczną różnicę, wcześniej też miałem lampę biurkową i było to dosyć męczące oświetlenie. Wykonanie: po kosztach, tj. zakupiona sama oprawka na świetlówkę, świetlówka, i doklejone osłony żeby mniej świeciło w twarz a tylko na stół.

#7 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez Rendor 6 września 2011, 17:59
Witam!
A jak zasilasz tę świetlówkę? Klasyczny dławik czy "balast elektroniczny"? Nie ma efektu migotania? U mnie pozbyłem się świetlówek, bo "zdudniały" mi się z oscyloskopem i/lub monitorem.
Pozdr.

#8 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez DjDave 20 września 2011, 23:57
terminux napisał(a):Ja myślałem o takiej lampie, jaką stosuje się do oświetlania akwarium tylko ze zwykłymi świetlówkami. Są takie na All... np o mocy 2X35W.
Jaką moc świetlówek dobrać przy założeniu, że lampa będzie wisiała ok 1,5 metra nad stołem?

Do tej pory miałem właśnie taką nad stołem. Oświetlenie wystarczające, jednak zauważyłem że po kilku godzinach zaczyna boleć mnie głowa, pewnie dlatego że nie mam żadnego światła dziennego. Jeżeli kolega ma w pomieszczeniu okno to polecam. Dziś zamontowałem zamiast tej świetlówki halogeny 3 x 150W i wcale mocniej nie świecą, jednak światło jest bardziej naturalne i przede wszystkim nie migające co podejrzewam że powodowało ból głowy. Wcześniej podejrzewałem opary, jednak nawet gdy nic nie lutuje pod koniec dnia boli mnie głowa.

#9 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez h3nry 21 września 2011, 06:27
adamex napisał(a):Ja używam głównego oświetlenia na suficie 4x 20W eco żarówki plus do tego mam lampkę którą oświetlam płyty na których pracuję. Dobrze by było aby lampę można było wyginać i ustawić z boku płyty. Oświetlenie boczne pomaga w łatwy sposób odczytyć opisy na elementach.

Mam podobny układ :
8x36W na dławiku
2m2 okna z roletą(pow. servisu to zaledwie 10m2),
oświetlenie kołowe przy mikroskopie i koniecznie boczne jak u kolegi.

#10 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez offo 22 września 2011, 10:19
Halogeny są dobre ale niestety mocno grzeją więc musi być zachowana dość duza odległość halogenu od stanowiska.Co do słabnięcia wzroku nie wiem ile macie lat ale około 40 każdemu zaczyna słabnąć wzrok jest to proces fizjologiczny i niestety żadna lampa wiele w tym nie pomoże - pozostają lupy, mikroskopy, kamery itp.

#11 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez DjDave 22 września 2011, 11:42
offo napisał(a):Co do słabnięcia wzroku nie wiem ile macie lat ale około 40 każdemu zaczyna słabnąć wzrok jest to proces fizjologiczny i niestety żadna lampa wiele w tym nie pomoże - pozostają lupy, mikroskopy, kamery itp.

Tak, tyle że słabe oświetlenie znacznie przyspieszy ten proces.

#12 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez mikesh 15 kwietnia 2012, 11:18
A czy któryś z kolegów ma doświadczenie z oświetleniem LED? Chodzi mi konkretnie o taśmę LED:

Specyfikacja techniczna:
Liczba diod: 120 led/m 600 led/rolka
Typ zasilania: sieciowe DC 12V
Moc użytkowa: 8W/m(40W/rolka)
Kolor światła:
Strumień świetlny: 2100lm
Żywotność : 50 000h
Typ diody: 3528
Szerokość : 10mm
Możliwość cięcia : 2.5 cm
Taśma 3M: Tak
Podłoże PCB: białe
Konektor zasilający zamontowany: Tak
Certyfikaty: CE

Zastanawiam się nad umieszczeniem taśmy 2x2.5m, czyli 240 led/m nad stanowiskiem i nie wiem czy to wystarczy do komfortowej pracy.

#13 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez adam1114 15 kwietnia 2012, 12:16
Ja ostatnio zamontowałem 3 z docelowych 5 sztuk świetlówek, tak aby oświetlały całą długość stołu, każda ma ok. 1,2m, moc chyba 32 W jedna ?, bez dławika, na elektronice, nie migotają, od razu startują, barwa dzienna i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony.

#14 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez meloow 15 kwietnia 2012, 12:23
ja używam dwóch świetlówek ECO 9W ok 1m na stołem + lamkę ledową na giętkim statywie , mnie to wystrcza.

#15 Re: Oświetlenie miejsca pracy.

przez marek216 15 kwietnia 2012, 12:41
Indywidualnie na stanowisko

1W żarówka led do oświetlenia punktowego w podstawie z lampki biurowej.
Nad stanowiskami świetlówki 18W biała zimna na ruchomych prowadnicach - znajdę chwile to dam zdjęcia.

Dodatkowo na wysokości ok 230 cm nad zmienią 2 x oprawa po dwie świetlówki 36W ( o ile dobrze pamiętam ) na środku pomieszczenia - pow. serwisu ok 25 mkw.

Dodatkowo po 1 sztuce świetlówka 36W po przeciwległych stronach pomieszczenia.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).