• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#301 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 24 lutego 2012, 16:51
W PCCENTER kupiłem płytę główną do DV6000 na samym intelu. Pochodziła kilka dni. Kazali odesłać całego laptopa. Minęło 2 miesiące. Na maile w ogóle nie odpisywali, przez telefon zawsze coś wymyślali. Że niby płyta naprawiona ale znowu się zepsuła, że serwisant poszedł do lekarza i rożne takie. W końcu udało mi się od nich dowiedzieć że płyty nie naprawią i łaskawie zwrócą pieniądze. Tylko nie wiem kto mi zwróci za utratę reputacji jak klient czeka 2 miesiące na laptopa.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2012, 16:51

#302 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez ajc333 27 lutego 2012, 22:12
W PCcenter zamówiłem układ ATI 216 - coś tam (nie pamiętam końcówki). Oczywiście po wpłacie kasy układ otrzymałem bardzo szybko, ale jak przyszło do wlutu, to się okazało, że numery się nie zgadzają. 3 tygodnie czekałem na drugi układ, wykonałem z 10 telefonów, kilka maili i za każdym razem słyszałem, że poprawny układ już wyszedł. W końcu się doczekałem. Wlutowałem układ, włączyłem hp-ka i tylko mignął diodą i nie włączył się. Zacząłem oglądać płytę z układem i okazało się, że była to china i pod odpowiednim kątem zobaczyłem dopiero mikropęknięcia krzemu. Po tym dałem już sobie spokój z tą firmą i jej obsługą. Zrobiłem tam pierwsze i ostanie zamówienie.

#303 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez PiTTer 28 lutego 2012, 10:29
Jeśli ktoś chce sprowadzać układy z Chin, bardzo polecam firmę see-ic (www.see-ic.com). Ja kupowałem od nich przez eBay (użytkownik see-ic) sita, chipy Nvidii i Ati. Układy "igiełki", 100% sprawne, zero szlifów czy rebali. Mają bardzo duży wybór i dobre ceny, wysyłają w dniu wpłaty.

#304 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Sky 28 lutego 2012, 14:39
Ja ze swojej strony polecam http://www.welelec.com - bez kombinowania, dobre ceny, sprawna wysyłka.

#305 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez VIPSC 27 marca 2012, 22:30
Ja ze swojej strony moge spokojnie polecić LAPKOPA z Krakowa.
Jak narazie wszystkie układy które u nich zamówiłem śmigają bez żadnych problemów ( wszystkie nowe, grade A, nie bawię się w refurbished, czy grade B )
Na Tomahawku z allegro tez jak narazie się nie przejechałem :)

Pozdrawiam

#306 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kelus 31 marca 2012, 11:22
adam1114 napisał(a):Nie polecam -
LAP KOM Częstochowa.

Dostałem inny, choć kompatybilny układ niż zamawiałem. Jednak ta wersja którą otrzymałem jest tańsza. Jeśli bym wiedział kupił bym w innym miejscu o 50 zł taniej !.

Układ refub ale stan opłakany, zdarta trochę solder maska, porysowany, rogi pod mikroskopem wyglądały jak by krokodyl przeżuł, niedomyty flux itd itp.

Układ nie ruszył ani razu !, nawet stary ruszał tylko z mocnymi artefaktami, reballing 2 razy, bez efektu, później włożony nowy wstał za pierwszym razem.

Tak więc szrot za wcale nie takie małe pieniądze.

W dodatku, wybrałem opcję wysyłki paczką pocztową..., koszt 16 zł, dostałem listem - strasznie mnie coś takiego irytuje. Paczka to paczka a nie list, jeśli trzeba zatrudnić więcej inż, albo kilku prof. w firmie aby rozróżnić list od paczki to polecam w/w firmie tak zrobić.

NIE POLECAM !.

Potwierdzam, kupiłem kiedyś u nich płytę główną, nie dość, że była naprawiana to po 2 miesiącach trzeba było robić reballing mostka północnego (gwarancji dają tylko miesiąc).

#307 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez jmichal 20 kwietnia 2012, 10:59
Panowie, potrzebuję info na temat http://www.buymotherboard.net/
Mają płytę która jest bardzo potrzebna ale boję się że wtopie , czy ktoś miał już z nimi do czynienia?

#308 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 20 kwietnia 2012, 11:07
jmichal napisał(a):Panowie, potrzebuję info na temat http://www.buymotherboard.net/
Mają płytę która jest bardzo potrzebna ale boję się że wtopie , czy ktoś miał już z nimi do czynienia?

Takich stron jest naprawdę sporo, zawsze możesz być pierwszy kupić tam i potem pochwalić się na forum
co Ci przysłali :D.

--
Pozdrawiam,
demeo

#309 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez jmichal 20 kwietnia 2012, 11:12
No właśnie w tym problem 200$ trochę mi szkoda na wypróbowanie a naprawdę długo szukam kogoś kto ma płytę od Asusa S6F, jak narazie pisałem z nimi i podobno maja

#310 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez SELLKOM 6 maja 2012, 12:38
Obrazek

Panowie wszystko wszystkim ale DC12...?????
Generalnie sprzedawca bez zastrzeżeń - (oprócz jednej paczki zmasakrowanej podczas transportu) ale teraz dało mi to do myślenia czy oni już nie doszli do perfekcji w szlifach?

#311 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 6 maja 2012, 14:51
Są już 771 DC 12 i ma to wielu sprawdzonych sprzedawców.

#312 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez SELLKOM 6 maja 2012, 19:57
O, właśnie chodziło mi o takie potwierdzenie.

#313 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 18 maja 2012, 18:20
Ja ze swojej strony, ze sprzedawców Chińskich mogę polecić Ryana z SEE
ebay - see-ic
email- sales(at)see-ic.com

Kupiłem u niego masę chipów, zawsze w super cenie i jak mówi, że jest nowy to zawsze jest, także z czystym sumieniem mogę go polecić.

#314 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Usunięty Użytkownik 3669 26 maja 2012, 15:33
Ze swojej strony moge polecić 1tomahawk z allegro - kupiłem już kilkanaście chipów (nvidie, ati) i wszystkie chodzą, szybka wysyłka; Lapkop - kupiłem póki co tylko kila szt inteli - chodzą.

Uważać na lemarcom z allegro(firma z Konstancin-Jeziorna, paczka nadana z Warszawy)- kupiłem 'nowy idealny' Radeon IGP 216-0674026, przyszedł niedomyty z topnika, przygrzany z boku z porysowanym rdzeniem. Sprzedawca stwierdził że 'takie dostali', nie było problemu ze zwrotem, pieniądze żwrócił na drugi dzień od zgłoszenia reklamacji.

#315 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez wolek 2 czerwca 2012, 21:31
Kupiłem g84-603-A2 od pcdoctor_pl na allegro. Przez telefon sprzedawca zapewniał, że z układami nie ma problemów, jako plus to to że przesyłka dotarła na następny dzień - na sobotę.
Po wstawieniu układ wykrywany jest jako 64bit.
Klienta wcześniej poinformowałem, że jest takie ryzyko i przystał na to (zależało mu usłudze wykonanej w jeden dzień) ale jednak niesmak pozostaje.

#316 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pepeso 9 czerwca 2012, 01:51
Witam,

zakupiłem pare G86-771-A2 z DC 10 z 13 tygodnia.
Logo jest OK (puste, laserem) lecz krzem jest zalany laminatem jak stare wersje 770 (nie jest szary).

Czy ktoś spotkał taką wersje, ponieważ nie jestem pewny dostawy ?!

#317 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 9 czerwca 2012, 08:56
Wydaje mi się, że 771 powinna mieć lekko biały klej ( rozumie, że chodzi o klej a nie laminat ;) ).

#318 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 9 czerwca 2012, 09:54
Ostatnio kupiłem nowe układy u notemaster_pl oraz Chip-Tech-Shop i problemów nie było. Układy nowe, działają bez zarzutu. Poza tym, sprzedający dają 6 m-cy gwarancji w przypadku montażu u nich - a to wydaję mi się, że też przemawia za jakością towaru i znajomością tematu przez sprzedających.

#319 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pepeso 9 czerwca 2012, 10:37
adam1114 napisał(a):Wydaje mi się, że 771 powinna mieć lekko biały klej ( rozumie, że chodzi o klej a nie laminat ;) ).

Foto dla potomnych - na 99% oryginał - krzem idealny:
Obrazek

#320 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 9 czerwca 2012, 10:48
Szczerze mówiąc w 771 zawsze widziałem białawy, choć przyda się opinia innych...

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2012, 10:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).