• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#601 Re: Sterownik stacji BGA

przez seba270 6 kwietnia 2012, 11:54
damianzet napisał(a):Bez termoparów tym bardziej bez Maxów odnośnie góry i dołu sterownik wyrzuca błąd

Muszą być minimum dwa maxy i dwie termopary, dokładnie od temp płyty i dolnego podgrzewacza.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 6 kwietnia 2012, 11:54

#602 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 8 kwietnia 2012, 09:35
Zamieszczam program do odczytywania temperatur ze sterownika kolegi kmkm2 program odczytuję temperaturę i rysuję wykres.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#603 Re: Sterownik stacji BGA

przez Usunięty Użytkownik 402 8 kwietnia 2012, 10:06
Kliknięcie w link wyświetla komunikat o pobraniu 8 punktów za ściągnięcie pliku. :?

#604 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 8 kwietnia 2012, 10:30
A to nie wiem dlaczego tak się dzieje. Wszystkie linki w tym temacie tak działają

#605 Re: Sterownik stacji BGA

przez Usunięty Użytkownik 402 8 kwietnia 2012, 11:24
Chyba źle odczytałem informację. Jeśli plik zanajduje się w dziale punktowanym to z twojego konta odjęte zostanie 8 punktów.

:mrgreen:

#606 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 8 kwietnia 2012, 11:26
Jak zainstalujesz program daj znać czy działa prawidłowo, program zacznie rysować wykres dopiero jak uruchomisz profil.

#607 Re: Sterownik stacji BGA

przez kwinto10 8 kwietnia 2012, 16:29
Ustawienia lockbit można tylko raz ustawić ?
Zaprogramowałem je jako pierwsze i nie mogę zmienić fusebit. Zostały takie jak były low-E1, high-99

-- Dodano: niedziela, 8 kwietnia 2012, 18:03 --

Już sobie poradziłem. Użyłem ISPPROG i zaptaszkowałem lockbit, a tym samym włączyłem maksymalne zabezpieczenia i blokadę zmian. Skasowanie flasha przywróciło ustawienia.

#608 Re: Sterownik stacji BGA

przez krkr101 8 kwietnia 2012, 19:01
Witam
Odpaliłem program na W7 i działa, można by jeszcze dorobić możliwość tworzenia profili i zapisywać do sterownika, w jednym programie mam na myśli.

#609 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 8 kwietnia 2012, 19:14
Można by ale dla mnie to już wyższa skoła jazdy i nie wiem czy bym sobie z tym poradził. W załączniku poprawiona wizualnie wersja programu.
Obrazek

#610 Re: Sterownik stacji BGA

przez krkr101 8 kwietnia 2012, 19:27
Teraz zdecydowanie lepiej, jest ok popraw tylko kolor wyświetlanej temperatury płyty na taki sam jak krzywa rysująca np czerwony

#611 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 11 kwietnia 2012, 16:59
Kolego kamil1986, jak widzę już sobie odpuszczam, zrobiłes sporo - jedna uwaga, lepiej by było, żeby wykres nie był dynamiczy. Ja dodatkowo brałem pod uwagę możliwość włączenia do wykresu wszystkich termopar. PZDR i szacun, mi brakło czasu :].

#612 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 11 kwietnia 2012, 22:49
Nie dynamiczny czyli mam rozumieć że dopiero po zakończeniu profilu ma być rysowany wykres ? Jak będę miał więcej czasu to dorzucę do wykresu resztę termopar tylko mam pytanie czy wszystkie 3 termopary mają być na jednym wykresie czy do każdej robić osobne pole z wykresem.

#613 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 12 kwietnia 2012, 07:13
Miałem na myśli tylko to żeby oczywiście skala była stała. Nie wiem załozyć jakiś maksymalny czas profilu. Co do termopar to ja widzę to tak, że oczywiście na jednym wykresie (ewentualnie pole z "ptaszkiem" do załączenia poszczególnych lini).

#614 Re: Sterownik stacji BGA

przez bartglod 14 kwietnia 2012, 17:02
Panowie może macie pomysł lub sugestie gdzie umieścić termoparę płyty aby było jak najdokładniej. Boję się że jak umieszczę ją między układem a płytą to za mocno dogrzeję dół. Wiadomo że płyty są różnej grubości i temperatura różnie się rozchodzi i zanim dojdzie pod układem do 185st C to pod spodem może być więcej.

#615 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 20 kwietnia 2012, 14:53
bartglod napisał(a):Panowie może macie pomysł lub sugestie gdzie umieścić termoparę płyty aby było jak najdokładniej. Boję się że jak umieszczę ją między układem a płytą to za mocno dogrzeję dół. Wiadomo że płyty są różnej grubości i temperatura różnie się rozchodzi i zanim dojdzie pod układem do 185st C to pod spodem może być więcej.

Wszystko zależy od sprzętu - jakie masz promienniki, odległość płyty od stacji, itd.. Jeśli płytę masz bardzo blisko promienników to faktycznie dolna strona może się szybciej nagrzewać od reszty, różnica może być znacząca. Jeśli masz jakiś odstęp to różnica będzie mniejsza, jednak będzie się wolniej nagrzewać. Na początek musisz się pobawić na niepotrzebnych płytach i po kilkunastu płytach powinieneś już dokładnie sobie ustalić jak co robić:) Załatw sobie inne czujniki, porozmieszczaj na płycie, obok układu, pod układ, na płytę od strony promienników, itd.

#616 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 21 kwietnia 2012, 02:37
Właśnie wprowadzam poprawki zaproponowane przez kolegę wab. Najpoważniejszą zmianą będzie to, że do kontroli tempaeratury na płycie będą używane dwie termopary, jedna do pomiaru temperatury na płycie, druga do pomiaru temperatury układu. Będzie to też zabezpieczenie przed nieprawidłowym położeniem termopary. Pytanie do kolegi kamil1986, czy jest w stanie zaimplementować do programu funkcje sterujące? Oczywiście prześlę zestaw komend do sterowania.

#617 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 21 kwietnia 2012, 08:56
Postaram się ale nie wiem ile mi z tym zejdzie funkcje sterujące mam rozumieć sterowanie sterownikiem za pomocą programu zamiast przycisków na sterowniku?

-- Dodano: sobota, 21 kwi 2012, 11:57 --

Zamieszczam poprawioną wersję programu dodałem zmiany w rysowaniu wykresu można przełączać pomiędzy dynamicznym i statycznym wykresem oraz zmieniać grubość markera rysującego. W programie pomyliłem się i wpisuję się odwrotnie max czas i temp
poprawię to w następnej wersji ale to dopiero nastąpi jak zaimplementuję funkcję sterujące o których pisał kolega kmkm2.
Obrazek

#618 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 21 kwietnia 2012, 17:08
Komedy sterujące to:
load_profil nr_profilu;
start
stop
heat_down;
Później prześlę sposób przesyłania konfiguracji.

#619 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 23 kwietnia 2012, 10:32
Kmkm2 kiedy można się spodziewać nowej wersji oprogramowania do sterownika prawdopodobnie cały tydzień będę siedział w domu więc mógłbym się zająć implementacją opcji sterujących. Czy mógłbyś też dorzucić funkcję Włączania oświetlenia poprzez komputer?

#620 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 23 kwietnia 2012, 11:28
kamil1986 odezwij się na skype.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2012, 11:28