Re: Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 6 aprile 2012, 11:54
Ustawienia lockbit można tylko raz ustawić ?
Zaprogramowałem je jako pierwsze i nie mogę zmienić fusebit. Zostały takie jak były low-E1, high-99
-- Dodano: niedziela, 8 kwietnia 2012, 18:03 --
Już sobie poradziłem. Użyłem ISPPROG i zaptaszkowałem lockbit, a tym samym włączyłem maksymalne zabezpieczenia i blokadę zmian. Skasowanie flasha przywróciło ustawienia.
Zaprogramowałem je jako pierwsze i nie mogę zmienić fusebit. Zostały takie jak były low-E1, high-99
-- Dodano: niedziela, 8 kwietnia 2012, 18:03 --
Już sobie poradziłem. Użyłem ISPPROG i zaptaszkowałem lockbit, a tym samym włączyłem maksymalne zabezpieczenia i blokadę zmian. Skasowanie flasha przywróciło ustawienia.
Panowie może macie pomysł lub sugestie gdzie umieścić termoparę płyty aby było jak najdokładniej. Boję się że jak umieszczę ją między układem a płytą to za mocno dogrzeję dół. Wiadomo że płyty są różnej grubości i temperatura różnie się rozchodzi i zanim dojdzie pod układem do 185st C to pod spodem może być więcej.
bartglod ha scritto:Panowie może macie pomysł lub sugestie gdzie umieścić termoparę płyty aby było jak najdokładniej. Boję się że jak umieszczę ją między układem a płytą to za mocno dogrzeję dół. Wiadomo że płyty są różnej grubości i temperatura różnie się rozchodzi i zanim dojdzie pod układem do 185st C to pod spodem może być więcej.
Wszystko zależy od sprzętu - jakie masz promienniki, odległość płyty od stacji, itd.. Jeśli płytę masz bardzo blisko promienników to faktycznie dolna strona może się szybciej nagrzewać od reszty, różnica może być znacząca. Jeśli masz jakiś odstęp to różnica będzie mniejsza, jednak będzie się wolniej nagrzewać. Na początek musisz się pobawić na niepotrzebnych płytach i po kilkunastu płytach powinieneś już dokładnie sobie ustalić jak co robić:) Załatw sobie inne czujniki, porozmieszczaj na płycie, obok układu, pod układ, na płytę od strony promienników, itd.
Właśnie wprowadzam poprawki zaproponowane przez kolegę wab. Najpoważniejszą zmianą będzie to, że do kontroli tempaeratury na płycie będą używane dwie termopary, jedna do pomiaru temperatury na płycie, druga do pomiaru temperatury układu. Będzie to też zabezpieczenie przed nieprawidłowym położeniem termopary. Pytanie do kolegi kamil1986, czy jest w stanie zaimplementować do programu funkcje sterujące? Oczywiście prześlę zestaw komend do sterowania.
Postaram się ale nie wiem ile mi z tym zejdzie funkcje sterujące mam rozumieć sterowanie sterownikiem za pomocą programu zamiast przycisków na sterowniku?
-- Dodano: sobota, 21 kwi 2012, 11:57 --
Zamieszczam poprawioną wersję programu dodałem zmiany w rysowaniu wykresu można przełączać pomiędzy dynamicznym i statycznym wykresem oraz zmieniać grubość markera rysującego. W programie pomyliłem się i wpisuję się odwrotnie max czas i temp
poprawię to w następnej wersji ale to dopiero nastąpi jak zaimplementuję funkcję sterujące o których pisał kolega kmkm2.
-- Dodano: sobota, 21 kwi 2012, 11:57 --
Zamieszczam poprawioną wersję programu dodałem zmiany w rysowaniu wykresu można przełączać pomiędzy dynamicznym i statycznym wykresem oraz zmieniać grubość markera rysującego. W programie pomyliłem się i wpisuję się odwrotnie max czas i temp
poprawię to w następnej wersji ale to dopiero nastąpi jak zaimplementuję funkcję sterujące o których pisał kolega kmkm2.
Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.
Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 23 aprile 2012, 11:28