• Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez zatronik1 13 maja 2012, 21:49
Witam.
Chcę podzielić sie moim sposobem na demontaż układu bios w starszych laptopach. Zauważyłem że ze układy bios w tych obudowach nie bardzo lubią być grzane hotem a inne sposoby były dość kłopotliwe. Zrobiłem więc taki "wynalazek". Wylut tym sposobem zajmuje około sekundę i jest bardzo bezpieczny dla układu i płyty. Ta nakładka jest tak dopasowana że wchodzi na lekki wcisk na układ, podgrzewam taką większą lutownica zdejmuję układ i wypycham układ przez otwór.

Obrazek

Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2012, 21:49

#2 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez michal3411 13 maja 2012, 22:30
Z całym szacunkiem.
Proszę moderatora, o nie udzielanie mi reprymendy.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup termopęsety, i dorobienie miedzianej blaszki 2mm, ewentualnie mosiężnej.

#3 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez zatronik1 13 maja 2012, 22:41
Też z szacunkiem ale proszę oświecić mnie dlaczego lepszym i to znacznie.

#4 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez michal3411 13 maja 2012, 22:49
Nasadzasz na układ już rozgrzane blaszki, roztopienie się cyny nie zajmuje więcej niż 5 sek. a nawet krócej.
Podnosisz i możesz upuścić w bardzo krótkim czasie, wypychanie później z takiego czegoś do łatwych chyba nie należy, nie wiem może praktyka.

#5 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez zatronik1 13 maja 2012, 23:11
Posiadam lutownicę zwarciową około 150W. Trzymając nakładkę nad układem rozgrzewam ją (2sek) nakładam na układ, dogrzewam demontuję układ i wypycham ( ok.2-3 sek.) A wprawę ma się już po pierwszym układzie. Dodatkowo jest to rozwiązanie bardzo nisko budżetowe i każdy może zrobić w kilkanaście minut. Jednak jest tylko moja propozycja dla kolegów którzy chcą skorzystać, przymusu rzecz jasna nie ma.

#6 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez michal3411 13 maja 2012, 23:21
Taką lutownicą możesz uszkodzić nie tylko układ który wylutowujesz, nie chodzi mi o grzanie tylko o ładunki, układy CMOS tego typu lutownic nie lubią (teoretycznie).
Można złożyć 2 oporówki z uziemionymi grotami, i nie wyjdzie drogo.
Jak się ktoś uprze da się zrobić i to bardzo niskim kosztem.

#7 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez marek216 14 maja 2012, 05:16
Jakoś nie zauważyłem żeby PLCC były jakoś specjalnie uczulone na grzanie.
W sumie to na układy 28-32-44 nawet nie zmieniam końcówki na hocie i grzeje zwykłym okrągłym z otworem 5mm - do większych mam z otworem kwadratowym.

To co pokazałeś to narzędzie do zabijania układów.

#8 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez MMP 14 maja 2012, 15:38
nie chcę robić reklamy, ale w serwisach Gigabyte i MSI we Wrocławiu, do wylutowania i wlutowania BIOS'ów wszelkiej płci i maści używaliśmy Hot'ów Leister Hot Jet S. Ja osobiście wlutowywałem na cynie ołowiowej (niższa temp. rozpływu), ale byli tacy, którzy nie wymieniali cyny. Sekret polega na grzaniu laminatu w okolicy nóżek, a nie samego układu.

#9 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez Edek 14 maja 2012, 15:57
Tylko i wyłącznie hot + lutownica i cyna ołowiowa

#10 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez Vogelek23 14 maja 2012, 21:09
MMP napisał(a):Sekret polega na grzaniu laminatu w okolicy nóżek, a nie samego układu.
Żaden to sekret, bo prawidłowe lutowanie bezdotykowe na tym się właśnie opiera, że grzeje się głównie pady laminatu.

zatronik1 - "byłbym przychylił się" do Twojego pomysłu, gdybyś nie dopisał, że używasz do tego lutownicy zwarciowej
Jako ciekawostkę podam, że do lutownic lepszej klasy (np. Metcal) producenci oferują nasadki podobnego typu z chwytakiem podciśnieniowym wewnątrz otworu.
Grzane są pola lutownicze na PCB, zamiast pinów scalaka (nasadka ma niewielki luz względem układu). Rozlutowanie trwa około 2-3 sekundy i układ zostaje w nasadce, przyssany do chwytaka, skąd niezwykle łatwo go wyjąć.
Jest to bezpieczniejsze także o tyle, że wyprowadzenia układu nie zdążą się mocno nagrzać, zaś sam układ zaraz po demontażu można wziąć w rękę bez ryzyka oparzenia.

#11 Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez zatronik1 14 maja 2012, 22:42
Przyjmując krytykę odnośnie typu lutownicy zrobiłem dzisiaj próbę stosując zwykłą stację ustawioną na max. Idzie równie sprawnie. Tak więc pozostanę przy swoim sposobie. Tą metodą wylutowałem kilkanaście biosów a dużo wcześniej procków motoroli nie ubijając żadnego. Propozycja jest dla kolegów którzy mają z tym kłopot jak ja wcześniej. Odkąd posiadam to "urządzenie" układy PLCC demontuję tylko tak i idzie mi to o wiele sprawniej niż każdą inną metodą. A stwierdzenie że jest to sprzęt do ubijania układów ma się ni jak do praktyki.
Pozdrowienia.

Re: Demontaż układu bios w starszych płytach>sposób.

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2012, 22:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).