• Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez adam4333 16 maja 2012, 18:15
Witam.
Próbuje zaprogramować za kość ja w tytule za pomocą Universal Flash Programmer v. 6.03. Używam adaptera TSOP40_A3 zworki ustawiłem tak jak w opisie http://www.epsilon.com.pl/test/index.ph ... A3_ezo.htm. W programie Willem eprom 0.97ja nie mogę znaleźć w spisie tego układu. Po naciśnięciu przycisku ID kość nie jest rozpoznawana. Proszę o pomoc.

Ostatnio edytowano 16 maja 2012, 22:53 przez Vogelek23, łącznie edytowano 2 razy. Powód: Przeniosłem z: Naprawa Laptopów.

Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2012, 18:15

#2 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez marek216 16 maja 2012, 18:50
Sprawdź w nowszej wersji softu - w załączniku

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez adam4333 16 maja 2012, 18:57
Znalazłem układ na liście, niestety po naciśnięciu ID układ jest dalej nie rozpoznawany czy może to świadczyć o jego uszkodzeniu ????

#4 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez amorphe 16 maja 2012, 22:24
...czy może to świadczyć o jego uszkodzeniu ????

Może, ale niekoniecznie.

Jeśli robiłeś tym programatorem inne kości i nie miałeś problemów z komunikacją komputer-programator, to sprawdź poprawność wlutu kostki w adapter (programator powinien być bez zworki J1, czyli ustawione napięcie 3,3V)
Też na początku miałem problemy z TSOP (albo zera albo nieprawidłowe ID) - teraz oprócz wlutu hotem poprawiam scalak lutownicą z odpowiednim grotem (akurat używam "ścięty Aoyue") i sprawdzam czy na nóżkach nie ma zwarć.

Edit:

Aby się upewnić, wylutowałem taką kość z płyty i wlutowałem w adapter - odczyt ID (Manufacture - 0xBF, Device code - 0xD8) bez problemu, tak samo odczyt, kasowanie, zapis i weryfikacja.
Oczywiście korzystałem z 0.97ja oraz 0.97h
Który układ z listy wybrać w Willem Eprom 0.97ja masz opisane tutaj: http://www.epsilon.com.pl/test/index.php?page=support/29_49f0xx_EZo_will_prog.htm

#5 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez inv4der 2 października 2013, 09:57
U mnie wykrywa kość prawidłowo ID ale tylko gdy ustawiam w programie jako sst39vf040 odczytuje wtedy tylko 512KB.
Na której wersji programu powinno odczytac mi sst 39vf080? bo jak wybieram tą pamieć to nie wykrywa mi ID
Na liście nie ma 39vf080..

#6 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez amorphe 2 października 2013, 11:44
@inv4der
Jeśli użyjesz angielskiej wersji programu (0.97ja), to kość wykryje Ci prawidłowo (z nazwą) jeśli wybierzesz Flash 29/39/49Fxxx -> M29F0x0 TSOP40 -> MBM29F008x
Zgłosi się jako:
ID: Manufacture:0xBF - SST/Sanyo, Device code:0xD8 - SST39LF/VF080

Polska wersja wykrywa prawidłowo ID i nazwę producenta SST/Sanyo

#7 Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez inv4der 2 października 2013, 19:46
Tak zrobiłem trzeba było tylko wybrać odpowidnią inna pamięć i kość zaprogramowała się poprawnie - dzięki.

Re: Programowanie UFP 6.03 układu sst 39vf080

przez Google Adsense [BOT] 2 października 2013, 19:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).