Jak sobie radzicie z czerwonym klejem na GPU w Fujitsu Siemens Pi2550 i pochodnych?.
Zastosowano tam specyficzny klej (koloru jasna czerwień) który, nie "mięknie" pod wpływem temperatury i jest bardzo twardy.
Nie znalazłem sposobu na jego usunięcie więc grafikę zerwałem metodą "siłową". Straciłem 3 pady przy czym większość kleju na PCB nadal pozostała.
Po zerwaniu grafiki próbowałem mechanicznie usunąć klej z karty. Niestety schodzi on razem z lakierem odkrywając miedź na ścieżkach.
Czy ktoś zna sposób na bezpieczne usunięcie tego paskudzstwa ?.
Zastosowano tam specyficzny klej (koloru jasna czerwień) który, nie "mięknie" pod wpływem temperatury i jest bardzo twardy.
Nie znalazłem sposobu na jego usunięcie więc grafikę zerwałem metodą "siłową". Straciłem 3 pady przy czym większość kleju na PCB nadal pozostała.
Po zerwaniu grafiki próbowałem mechanicznie usunąć klej z karty. Niestety schodzi on razem z lakierem odkrywając miedź na ścieżkach.
Czy ktoś zna sposób na bezpieczne usunięcie tego paskudzstwa ?.
Ostatnio edytowano 22 maja 2012, 01:47 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: A dlaczego ten wątek został założony w dziale Serwis Hardware, a nie w Warsztacie?
Temat nie tyczy się usterki laptopa, lecz techniki usuwania kleju. Przeniosłem.
Autora tym razem upominam słownie.
Temat nie tyczy się usterki laptopa, lecz techniki usuwania kleju. Przeniosłem.
Autora tym razem upominam słownie.