• Odnowa pola lutowniczego

#1 Odnowa pola lutowniczego

przez cojestzajete 13 maja 2012, 17:08
Witam.
Dostałem do naprawy kartę graficzną Radeon serii 5850.

Ciekawa sprawa z tymi lutami bezołowiowymi jest bo całe elementy w nich odpadają. Co się dało to wsadziłem ale z jednym miejscem mam problem bo wraz z elementem odpadło pole lutownicze i nie ma do czego przylutować. Wie ktoś może jak to odnowić?

Obrazek

Re: Odnowa pola lutowniczego

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2012, 17:08

#2 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez bobert 13 maja 2012, 17:59
Wygląda na to, że urwane pole łączyło się z dwoma przelotkami po prawej stronie. Zobacz po drugiej stronie laminatu gdzie wychodzi przelotka, jeśli jest z czymś połączona możesz dolutować się do tego miejsca np. kynarem. Jeżeli nie, prawdopodobnie łączy się z jakąś warstwą wewnętrzną i bez schematu będzie to trudno określić.

#3 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez cojestzajete 13 maja 2012, 18:13
Po drugiej stronie są rezystory jakieś ale nie wyglada to żeby były połączone.

#4 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez bobert 13 maja 2012, 18:37
Zdejm rezystory. Zobacz czy są pod nimi przelotki łączące się z polami lutowniczymi rezystorów. Usuń soldermaske z przelotki po jednej i drugiej stronie laminatu, zobacz które przelotki są połączone.

#5 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez Edek 14 maja 2012, 16:00
Zrób zdjęcie drugiej strony

#6 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez cojestzajete 14 maja 2012, 17:45
Obrazek

oto druga strona wygląda że przelotki z niczym się nie łączą

#7 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez digix 14 maja 2012, 19:01
Jeżeli nie łączą się na powierzchni laminatu, to zapewne łączą się z którąś z wewnętrznych warstw.

#8 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez cojestzajete 14 maja 2012, 19:31
Przelotki nie dotykają do tego miejsca co mi potrzeba odnowić. Czyli nie ważne do czego są. Co mam w miejsce ubytku zastosować? Pisaki ze srebrem do odnowy ścieżek się nadadzą?

#9 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez Vogelek23 14 maja 2012, 20:48
Kolego cojestzajete - po pierwsze, proszę poprawić pisownię w poście wyżej.

cojestzajete napisał(a):nie dotykają do tego miejsca co mi potrzeba odnowić. czyli nie ważne do czego są.
Z załączonego w pierwszym poście zdjęcia wynika, że urwane pole dławika łączyło się z dwiema przelotkami po prawej stronie pola (jak napisał kol. bobert).
Jeśli nie przywrócisz tego połączenia, nie ma sensu odbudowywanie pola dławika i cała ta naprawa.
Nie zrobiono tego połączenia dla picu, tylko z określonym zamierzeniem.

#10 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez bobert 14 maja 2012, 21:08
Pisak ze srebrem się nie sprawdzi. Musisz dolutować się do przelotki. Możesz użyć cienkiego drucika albo kawałka ścieżki wyciągniętej z jakiejś płyty.

#11 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez cojestzajete 24 maja 2012, 20:11
Kolego Vogelek23 a skąd wiesz że to był dławik? Może wiesz jaki dokładnie? Ja nie wiem najpierw chciałem się dowiedzieć jak odbudować to pole lutownicze a potem myśleć co tam wstawić. A kolega bebert niech powie czemu pisak ze srebrem się nie sprawdzi.

#12 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez gathor 24 maja 2012, 20:15
cojestzajete napisał(a):A kolega bebert niech powie czemu pisak ze srebrem się nie sprawdzi.
Ponieważ trzeba odbudować przelotkę, co pisakiem jest niewykonalne do zrobienia.

#13 Re: Odnowa pola lutowniczego

przez Vogelek23 24 maja 2012, 21:40
cojestzajete napisał(a):Kolego Vogelek23 a skąd wiesz że to był dławik?
Czy każdemu muszę się tłumaczyć z tego, że chodzę do wróżki i to ona mi podpowiada, co mam pisać na forum? :)
Skąd wiem - po prostu z doświadczenia.

cojestzajete napisał(a):Może wiesz jaki dokładnie?
A wiesz, że wiem? FBMJ2125HM330.

Re: Odnowa pola lutowniczego

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2012, 21:40