• Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez Serwiz 22 maja 2012, 21:06
Witam
Trafił mi się układ do wymiany w karcie graficznej laptopa TOSHIBA A300-1MT i tutaj pojawił się mały problem, a dokładniej wątpliwości dotyczące układu, który ma być przylutowany.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy moje podejrzenia są uzasadnione lub nie. Poniżej są zdjęcia układu wylutowanego i nowego dla porównania.
Układ oryginalny przed demontażem:
Obrazek
Tutaj zdjęcia dla porównania obu układów:
Obrazek
Obrazek
Moje podejrzenia wzbudził sposób oznaczenia a dokładniej sposób wypalenia laserem "ATI RADEON GRAPHICS" oraz to że w nowym układzie rdzeń jest ma zaokrąglone krawędzie jakby był polerowany. W oryginale napis jest bardzo wyraźny i nie widać pojedynczych linii napisu a w nowym przypomina to wręcz grawer.
Może jestem już przewrażliwiony ale po przebojach ze szlifami i innymi pisankami wolę się upewnić, że układ jest OK zanim będę niepotrzebnie "smażył" kartę i szukał przyczyny niepowodzenia wymiany.
Pozdrawiam

Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2012, 21:06

#2 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez dodommc 23 maja 2012, 10:27
Wg oznaczeń oba układy wyprodukowane w tej samej fabryce z dwu tygodniowym odstępem czasu, a różnice w napisach dość znaczne, więc prawdopodobnie kolega ma słuszne podejrzenia.

#3 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez benchmarek 24 maja 2012, 10:35
Szlif i reprint. Cyfra pięć się zdziera - farba odpada ?

#4 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez kbrygola 24 maja 2012, 12:36
ATI z takimi zaokrąglonymi krawędziami widziałem montowany fabrycznie na płycie więc raczej nie był podróbką, poza tym fakt że z tej samej fabryki nie znaczy że z tej samej linii. Ja bym zaryzykował i wstawił ten układ.
ps. Pochwalisz się gdzie kupiłeś układ?

#5 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez Serwiz 24 maja 2012, 18:58
Ostatnia cyfra zeszła podczas normalnego mycia izopropanolem. Jak układ dostałem do ręki to napis był w całości.

Układ kupiłem w pewnej firmie ze Szczecina. W ofercie jako jedyni mieli inwerter który potrzebowałem i przy okazji wziąłem ten układ. Do tej pory kupowałem u tego dostawcy tylko gniazda USB oraz zasilania i było ok.

Do tej pory przy wymianie układów nie było aż takich różnic a tutaj: inny wygląd rdzenia, inne oznaczenia graficzne i różnica w kolorze samego układu, "podejrzany" jest trochę jaśniejszy. Wiem że mogą być różnice jak układy pochodzą z różnych okresów (lat) a tutaj zaledwie 2 tygodnie. Przecież to nie chleb czy bułka gdzie każda wychodzi inna.
Chyba mi pozostaje wlutować układ i sprawdzić z czym faktycznie mam do czynienia. Jutro zamontuje układ i dam znać jaki efekt.

#6 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez gathor 24 maja 2012, 20:20
Wygląda jak szlif.
kbrygola napisał(a):fakt że z tej samej fabryki nie znaczy że z tej samej linii.

Tutaj kolega się myli... Nie ważne ile linii montażowych ma fabryka, na każdej ustawienia maszyn są identyczne.
Ponadto, pierwszy raz widzę, aby układ był w taki sposób oznaczony, zwłaszcza że odpada z niego farba.

#7 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez adam1114 24 maja 2012, 20:23
Też raz taki dostałem z Chin, z mniej pewnego źródła niż zwykle i jako, że takich fabrycznie nie widziałem to nie użyłem, leży dalej. ATI fabryczne to jedynie widziałem z mikro ryskami jak nowe MCP67, ale krawędzie były perfekcyjne.

#8 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez czorny 24 maja 2012, 20:27
Ten "nowy" układ to wygląda jakby miał nadlany rdzeń i dopiero szlif i nowy "nadruk". Jeszcze się z takimi nowymi układami nie spotkałem tym bardziej już na płytach głównych. Kiedyś przy zakupie kilku nVidii dostałem dwie sztuki 771 z takimi rdzeniami i po wysłaniu zdjęć do dostawcy otrzymałem nowe na ich koszt z przeprosinami, że ich dostawca takie wysłał. Jak dla mnie tego układu nie warto lutować tylko kupić u sprawdzonego sprzedawcy gdzie kanty rdzenia są ostre i brak śladów szlifowania/polerowania
.

#9 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez Vogelek23 24 maja 2012, 21:49
gathor napisał(a):Wygląda jak szlif.
Bo to JEST szlif. Osobiście zwróciłbym to do sprzedawcy ze stosownym komentarzem.
Tak nie wygląda żaden układ wyprodukowany w fabryce AMD.

#10 Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez adam1114 24 maja 2012, 21:54
A człowiek się zastanawia, skąd te ceny na Allegro.....

Re: Układ ATI 216-0707005 oryginał czy podróbka/przeróbka?

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2012, 21:54
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).