• Acer Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Acer Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 26 maja 2012, 22:26
Witam.
Mam problem z laptopem jak w tytule, po ok. 5 min. wyłącza się.
Pierwotny problem nie działają porty USB.
Uszkodzony U13 oraz U15 (TPS2061DRG4_SO8).
Uszkodzony HM55, założony nowy, wymieniony również na inny na kulach PB.
Laptop mimo to wyłącza się po ok. 5min.
Po wyłączeniu można bez problemu włączyć go ponownie od razu.
Bios przeprogramowany.
Została zakupiona płyta uszkodzona z myślą o naprawie, niestety (uszkodzona jest mechanicznie), działa nie wyłącza się, brakuje fragmentu płyty ze złączem klawiatury. :frustry: Więc odpada żeby dać taką klientowi.
Została zakupiona druga płyta - miała być sprawna i z gwarancją, niestety też uszkodzona się okazała (sprzedawca oczywiście stwierdził że mogę odesłać), ale ze względu iż brak było takich na all.... , stwierdziłem uszkodzenie PU17, PQ64 oraz PD13. Po wymianie ich płyta wstała, uruchamia się (moje zadowolenie :D , niestety to samo co pierwsza - 5 min. i się wyłączą)
Tak więc mam 2 co się wyłączają, 1 - uszkodzona mechanicznie.
Uszkodzona mechanicznie odpada do naprawy, ale nie wyłącza się.
Dwie do naprawy, potrzebuje zrobić jedną.
Napięcia na cewkach po włączeniu zgodne ze schematem.
Bios przeprogramowany, nawet kostki wymienione.
Kwarce pracują poprawnie.
Procesor, Ram - podmienione.
Chłodzenie sprawne.
Wszystkie przetwornice zrobione "reflow"
PU30 - (G718TM1U_SOT23-8) podmienione z uszkodzonej mechanicznie, choć bez niego ta uszkodzona mechanicznie płyta się nie wyłącza.
Trochę dużo tego ;)
Za pomoc oferuję 100zł - płatne PAYPAL lub na konto.
Pozdrawiam.

Re: Acer Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2012, 22:26

#2 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez wojtas 27 maja 2012, 00:04
Witam,
do płyty z urwanym kawałkiem pcb nie podłączasz klawiatury a do dwóch pozostałych tak?

Pozdrawiam,
Wojtek

#3 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Vogelek23 27 maja 2012, 01:05
Czy płyty wyłączają się także, gdy wejdziesz w BIOS i tak zostawisz?

#4 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 27 maja 2012, 08:24
Obie płyty wyłączają się też bez podłączonej klawiatury.
W BIOS`ie także się wyłączają.
KBC także zostało przełożone.

#5 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez goofy1969 27 maja 2012, 08:57
Witam!
Chłodzenie mam nadzieję ok.
Z działającej płyty podmień bios układu KBC.
Czy na płycie szukałeś elementu który grzeje się np. klucze zasilania usb bo pisałeś że był z tym problem.
Zdarzało się w tej rodzinie AS że na tego typu usterki pomagała wymiana przetwornicy 3v, 5v razem z kluczami tej przetwornicy, przetwornicy procesora z kluczami lub przetwornicy ładowania z kluczami wejściowymi. Trudno było namierzyć co powoduje takie złe działanie którejś z tych przetwornic, przelutowywanie nie pomagało ale wymiana tak. Masz działającą płytę to jest ułatwione zadanie.

#6 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez marek216 27 maja 2012, 11:14
Pomimo, że piszesz że chłodzenie jest OK, sugeruję podłożenie innego jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś.
Podmieniając płyty wykluczyłeś błąd płyty - więc szukać trzeba w innym miejscu.
Napisz na jakiej zasadzie oceniłeś sprawność chłodzenia.

#7 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 27 maja 2012, 11:23
goofy1969 napisał(a):Witam!
Chłodzenie mam nadzieję ok.
Z działającej płyty podmień bios układu KBC.
Czy na płycie szukałeś elementu który grzeje się np. klucze zasilania usb bo pisałeś że był z tym problem.
Zdarzało się w tej rodzinie AS że na tego typu usterki pomagała wymiana przetwornicy 3v, 5v razem z kluczami tej przetwornicy, przetwornicy procesora z kluczami lub przetwornicy ładowania z kluczami wejściowymi. Trudno było namierzyć co powoduje takie złe działanie którejś z tych przetwornic, przelutowywanie nie pomagało ale wymiana tak. Masz działającą płytę to jest ułatwione zadanie.

Kostki biosu KBC jaki HM55 - obie przełożyłem.
KBC podmieniłem z tej uszkodzonej mechanicznie.
Będę próbował przekładać przetwornice, jak sugerujesz, nie mam już innego pomysłu na te płyty.

#8 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 27 maja 2012, 11:26
marek216 napisał(a):Pomimo, że piszesz że chłodzenie jest OK, sugeruję podłożenie innego jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś.
Podmieniając płyty wykluczyłeś błąd płyty - więc szukać trzeba w innym miejscu.
Napisz na jakiej zasadzie oceniłeś sprawność chłodzenia.

Myślę że chłodzenie jest ok, skoro na tej płycie uszk. mech. się nie wyłącza płyta nawet przez kilka godzin.
"Heatpipe" oprowadza ciepło równomiernie, temp. procesora 30-40st.

#9 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez pawel80 27 maja 2012, 17:08
To może zainstaluj sobie ruski program do testowania OCCT i przeprowadź test i zobacz czy płyta się nie wyłączy szybciej. Jak wyłaczy ci się szybciej to sprubuj po koleji pomierzyć napięcia na cewkach przetwornic i zobacz czy są prawidłowe.
Dokładnie pomierz przy przetwornicy procesora może problem jest podobny co opisany na forum a doczyczący płyt od dv5,7.
gdzie po wymianie jednego mosfeta płyta z różnymi objawami zaczynała pracować poprawnie.

#10 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez goofy1969 27 maja 2012, 17:19
Witam!
Zacznij od przetwornicy 3v,5v. Sugeruję wymieniać przetwornice ponieważ naprawiałem modele bliźniacze do as5742z: as5741z jak też i as5741g, as5742g i inne podobne i dość często na podobny objaw wyłączania się pomagały wymiany kości bios. W kilku jednak płytach były to przetwornice, aha zapomniałem jeszcze dodać że możesz podmienić kwarce przy układzie HM i KBC. Niestabilna ich praca może też powodować wyłączenia. Muszę powiedzieć że w całej rodzinie tych płyt as574... dość często pojawiają się płyty wyłączające się jedne udaje się naprawić inne nie. Tak naprawdę to może być wiele przyczyn, sam laminat jest marnej jakości i po nagrzaniu się może pojawić się brak kontaktu.

#11 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 27 maja 2012, 20:01
To jest na pewno jakiś problem z tym modelem, jutro będę miał następnego też wyłącza się po ok.5min.
Obciążenie procesora nic nie daje czas wyłączenia taki sam ok. 5min.
Płyty zostały w pracy więc jutro zacznę wymieniać przetwornice.
Na 99% jest to jakaś wada, skoro dwie płyty zachowują się identycznie, a jutro będzie trzecia nie ruszana w ogóle.
Chciałbym znaleźć przyczynę wyłączania się płyty, a nie przekładać z jednej do drugiej połowy płyty :(
Pozdrawiam

#12 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Usunięty Użytkownik 402 27 maja 2012, 21:39
Zobacz jak płyta pracuje na akumulatorze, lub akumulator i zasilacz.

#13 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 27 maja 2012, 22:29
LAZY napisał(a):Zobacz jak płyta pracuje na akumulatorze, lub akumulator i zasilacz.

Mój błąd że nie napisałem od razu :oops: , ale z baterii czy z zasilaczem i baterią zachowuje się tak samo.
(Charger przekładałem z tej płyty uszk. mech)
Ładowanie baterii jest i działa prawidłowo, tak myślę.
Klientka jest tak w w porządku że jeśli będzie potrzeba to kupię takiego całego laptopa i przełożę jej płytę, a z tymi będę walczył.

#14 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Vogelek23 27 maja 2012, 22:51
Czy płyty wyłączają się także przy odłączonych "gratach" (dysk, napęd, karta Wifi itp.)?
Czy w ciągu tych 5 minut jesteś w stanie "wymacać", czy coś się nie nagrzewa nadmiernie?
Przy okazji - ze sprawnej (niewyłączającej się) płyty przełóż PQ74.

#15 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 28 maja 2012, 12:29
Dziękuje za sugestie.
Płyta ze stoperem wyłącza się po 5min.
Nic nadmiernie się nie nagrzewa, nie ma znaczenia czy jest podłączony dysk czy inne podzespoły.
Zostały przełożone
- przetwornica (+1.5V) PU22 + klucze PQ73, PQ74
- przetwornica (3.3V/5V) PU1000 + klucze PQ97, PQ99, PQ96, PQ98
- przetwornica (CPU ) PU27

Niestety to samo

#16 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez kjedrocha 28 maja 2012, 12:46
delp napisał(a):Płyta ze stoperem wyłącza się po 5min.

Zawsze równo po 5 minutach?
To ja się zastanawiam, czy to nie jest jakieś zabezpieczenie? Może w biosie brak danych identyfikacyjnych sprzętu?

#17 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 28 maja 2012, 12:50
Dokładnie jakby włączało się jakieś zabezpieczenie, dokładnie 5min (idealne 300sek) . Jeśli płyta się wyłączy i uruchomię ją ponownie też działa 5min.
W biosie są dane UUID.
Może brak jakiejś komunikacji między HM55, CPU , KBC
Jeśli system jest uruchomiony wszystko przez te 5min działa /LAN,WIFI, USB/
Brak mi pomysłu.

Tak jak pisałem wyżej dzisiaj dotarł laptop z płytą LA-5893P - objaw identyczny idealne 5min. i wyłącza się.

#18 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez inv4der 29 maja 2012, 08:09
Czy wentylator w czasie tych 5min pracuje poprawnie? praktycznie wszystko już zrobiłeś oprócz wymiany mostów.. miałem rożne ich uszkodzenia, ale reagowały na zmiany temperatór a u Ciebie jest inaczej-możesz ją włączyć za kazdym razem.

#19 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 29 maja 2012, 10:52
Wydaje się że wentylator działa przez te 5min. poprawnie, możliwe że uszkodziłem te 2 nowe HM55.
W odczycie temp. w "Aida" wydaje mi się że brakuje jednego pomiaru który był odczytywany na prawidłowo działającej płycie.
Brakuje najprawdopodobniej odczytu "POWER VALUES" CPU
Możliwe że problem leży po stronie przetwornicy CPU, bądź jej komunikacji z CPU.

#20 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez PiTTer 31 maja 2012, 09:40
Może warto też podmienić clock generator U47?

Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2012, 09:40