• Acer Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Vogelek23 31 maja 2012, 14:31
Obawiam się, że problem wymaga niestandardowego podejścia.
Zatem kilka pytań:
- jaki typ baterii jest zastosowany (napięcie, pojemność)?
- czy sprawdziłeś wszystkie możliwości wyłączenia na skutek przeciążenia termicznego?
- czy wykluczyłeś wszystkie możliwe usterki software'owe (BIOS, EC)?

Jeśli na dwa ostatnie pytania odpowiedziałeś TAK oraz masz cyfrowy oscyloskop dwukanałowy, zbadaj dwa przebiegi jednocześnie - PM_SLP_S3# oraz +CPU_CORE. Podaj, który przebieg (napięcie) wyłącza się jako pierwszy.

Re: Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2012, 14:31

#22 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 1 czerwca 2012, 20:17
PiTTer napisał(a):Może warto też podmienić clock generator U47?

Też podmieniłem, ale tu jest U3 nie U47 ;)

Vogelek23 napisał(a):Obawiam się, że problem wymaga niestandardowego podejścia.
Zatem kilka pytań:
- jaki typ baterii jest zastosowany (napięcie, pojemność)?
- czy sprawdziłeś wszystkie możliwości wyłączenia na skutek przeciążenia termicznego?
- czy wykluczyłeś wszystkie możliwe usterki software'owe (BIOS, EC)?

Jeśli na dwa ostatnie pytania odpowiedziałeś TAK oraz masz cyfrowy oscyloskop dwukanałowy, zbadaj dwa przebiegi jednocześnie - PM_SLP_S3# oraz +CPU_CORE. Podaj, który przebieg (napięcie) wyłącza się jako pierwszy.

- typ baterii (uzupełnię jutro, zostały w pracy) bateria AS10D31 /10.8V, 4400mAh/
- możliwość wyłączenia termicznego 100% - odpada
- usterki software (BIOS, EC) 99% - odpada

Przebiegi jak pytasz, podam przez weekend (wiem że posty pisze się po zmierzeniu, nie przed - przepraszam, ale na tą chwilę nie jestem w stanie).

Nie wiem czemu, ale myślę że problem jest gdzieś w okolicy przetwornicy CPU (komunikacji CPU,HM55,przetwornica)
Jak pisałem wcześniej na uszkodzonej brak jest odczytu "MOCY PROCESORA"
Dzięki koledze wojtas mam płytę po zalaniu, może wcześniej ją uruchomię.

#23 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez goofy1969 5 czerwca 2012, 09:11
Witam!
Co prawda brak dalszej opowieści o losach wyłączającej się płyty ale ja miałem podobny przypadek wczoraj tylko na płycie bliźniaczej bo as5741. Wyłączała się po dość dokładnie ok.2 minutach nie mierzyłem jej co prawda stoperem. Po konsultacjach z kolegą wymieniłem wszystkie kwarce na płycie: przy KBC, mostku HM 2 szt., przy układzie zegara itp. Pomogło. Płyta hulała bez problemu. Przed wymianą mierzyłem przebiegi i kwarce wydawały się sprawne ale jak widać nie do końca, jeden z nich miał regularne przekłamanie.

#24 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.

przez delp 5 czerwca 2012, 16:08
goofy1969 napisał(a):Witam!
Co prawda brak dalszej opowieści o losach wyłączającej się płyty ale ja miałem podobny przypadek wczoraj tylko na płycie bliźniaczej bo as5741. Wyłączała się po dość dokładnie ok.2 minutach nie mierzyłem jej co prawda stoperem. Po konsultacjach z kolegą wymieniłem wszystkie kwarce na płycie: przy KBC, mostku HM 2 szt., przy układzie zegara itp. Pomogło. Płyta hulała bez problemu. Przed wymianą mierzyłem przebiegi i kwarce wydawały się sprawne ale jak widać nie do końca, jeden z nich miał regularne przekłamanie.

Losy płyty są takie, że jedna dzisiaj działa ;)
Czekam na RIGOL`a.
Płyta w trakcie testów.
Prosiłbym
goofy1969 (nagroda wypłacona)
Vogelek23
( Łukasz czekam dalej na nr. konta )
o podesłanie numeru konta na PW. (po połowie nagrody, myślę że będzie sprawiedliwie za pomoc)
ps. niepotrzebnie tylko męczyłem płyty

#25 Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.  [ROZWIĄZANY]

przez delp 7 czerwca 2012, 08:24
Nie ma potrzeby przekładać połowy płyty.
Bios przeprogramowałem kilkanaście razy, przekładałem kostki z dobrej płyty. :shock:
Wystarczyła wymiana kostki BIOS U18 przy HM55 oraz zaprogramowanie wsadem.

Zgodnie z umową, nagroda podzielona :-)

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Acesr Aspire 5742z - LA-6582P - po 5 min, wyłącza się.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2012, 08:24