Re: Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 6 maggio 2012, 21:21
Witam wszystkich,
projekt kolegi kmkm2 zainspirował mnie to budowy własnego sterownika, którym oczywiście się podzielę gdy go ukończę. Póki co sterownik ma z założenia obsługiwać 4 termopary i co najważniejsze dane startowe profili mają być ustawiane bez użycia komputera w łatwy sposób przy pomocy klawiatury matrycowej i pamięci eeprom do zapisu często używanych profilów. Wykresy temperatur mają być wyświetlane na kilku calowym wyświetlaczu tft (lub matrycy monitora) w formie dziesiętnej i w postaci wykresów liniowych. Ale to dalekie założenia bo dopiero startuję i na razie projekt stawiam na atmega16 oraz wyświetlaczu 4x16 lecz w przyszłości chcę przerzucić się na stm32. To tak mniej więcej co chcę osiągnąć.
Mam pytanie. Do czego służą i na jakiej zasadzie działają przyciski Up + Fan, Down? Do pracy sterownika bez wczytywania profilów czy jak?
Pozdrawiam
projekt kolegi kmkm2 zainspirował mnie to budowy własnego sterownika, którym oczywiście się podzielę gdy go ukończę. Póki co sterownik ma z założenia obsługiwać 4 termopary i co najważniejsze dane startowe profili mają być ustawiane bez użycia komputera w łatwy sposób przy pomocy klawiatury matrycowej i pamięci eeprom do zapisu często używanych profilów. Wykresy temperatur mają być wyświetlane na kilku calowym wyświetlaczu tft (lub matrycy monitora) w formie dziesiętnej i w postaci wykresów liniowych. Ale to dalekie założenia bo dopiero startuję i na razie projekt stawiam na atmega16 oraz wyświetlaczu 4x16 lecz w przyszłości chcę przerzucić się na stm32. To tak mniej więcej co chcę osiągnąć.
Mam pytanie. Do czego służą i na jakiej zasadzie działają przyciski Up + Fan, Down? Do pracy sterownika bez wczytywania profilów czy jak?
Pozdrawiam
Chodzi o to że w przypadku zastosowania termopary omega odczyt temperatury był przekłamywany (inny niż rzeczywista). Najlepiej podgrzej sobie płytę do temperatury np. 200 st - oczywiście pomiar niezależnym miernikiem zobaczysz jaką temperaturę pokazuje Ci termopara ze sterownika i skoryguj o różnicę. I to wszystko.
Z tego co mi wiadomo sterownik a konkretnie max6675 działa prawidłowo z tą termoparą. Nie mniej jedna wchodzisz funkcję kalibracja termopary i masz pokazaną temeraturę w max i niżej po korekcie, dalej zostaje tylko wyskalować stzrałkami odpowiednio dodać lub odjąć, w Twoim przypadku dodać 10s i koniecznie zatwierdzić enterem (a nie wyjść z menu). I to wszystko.
Ja zakupiłem od kamil1986 cały zaprogramowany moduł i wszystko działa jak należy - także kalibracja termopary. Zapisuje i pamięta ustawienia.
-- Dodano: wtorek, 5 cze 2012, 22:12 --
Dodam jeszcze że jest to kalibracja termopary oznaczona na wyświetlaczu jako P i jak widzę tylko tę można kalibrować. Jeśli się mylę i nie do końca "rozgryzłem" oprogramowanie modułu to proszę mnie poprawić.
-- Dodano: wtorek, 5 cze 2012, 22:12 --
Dodam jeszcze że jest to kalibracja termopary oznaczona na wyświetlaczu jako P i jak widzę tylko tę można kalibrować. Jeśli się mylę i nie do końca "rozgryzłem" oprogramowanie modułu to proszę mnie poprawić.
Witam.
W związku z zamiarem wykonania sterownika (jak i całej stacji) zwracam się z pytaniem odnośnie PCB... ponieważ zamierzam zlecić firmie wykonanie ich.
Czy poprawki w ścieżkach są już wprowadzone czy nadal istnieją.
Chodzi o np łączenie nóżek przy AVR i masy USB. Albo jeśli jest już poprawiona czy to jest ta z 1szego postu.
No i wielkie poparcie dla zaangażowanych w projekt.
Sporo ciekawych rozwiązań, sugestii... nie zapominając o wielu sposobach przekazania wiedzy...
Szacunek dla takich ludzi.
Pozdrawiam.
W związku z zamiarem wykonania sterownika (jak i całej stacji) zwracam się z pytaniem odnośnie PCB... ponieważ zamierzam zlecić firmie wykonanie ich.
Czy poprawki w ścieżkach są już wprowadzone czy nadal istnieją.
Chodzi o np łączenie nóżek przy AVR i masy USB. Albo jeśli jest już poprawiona czy to jest ta z 1szego postu.
No i wielkie poparcie dla zaangażowanych w projekt.
Sporo ciekawych rozwiązań, sugestii... nie zapominając o wielu sposobach przekazania wiedzy...
Szacunek dla takich ludzi.
Pozdrawiam.
Witam
Proszę kolegów o pomoc. Wgrałem wersje sterownika BGA 2.0. oraz profile poprzez PonyProg 2000. Mam sytuację taką, że program działa lecz nie mogę edytować profili.
Proszę o podpowiedz co może być przyczyną, iż w profilach mam "krzaczki", również czasami pokazuje się błąd . W starej wersji wszystko działało.
Proszę kolegów o pomoc. Wgrałem wersje sterownika BGA 2.0. oraz profile poprzez PonyProg 2000. Mam sytuację taką, że program działa lecz nie mogę edytować profili.
Proszę o podpowiedz co może być przyczyną, iż w profilach mam "krzaczki", również czasami pokazuje się błąd . W starej wersji wszystko działało.
Witam - czy ktoś będzie zamawiał najnowsze wersje płytek ? Bo mam dość już użerania się z niedziałającą obsługą usb (gdzieś pewno coś napartoliłem bo u innych działa normalnie) i chcę postawić nowy sterownik tym razem już w oparciu pełnym o SMD (do tej pory tak deko zrobiłem z tego co miałem). Rozumiem że standardowe elementy 1206 są używane, tak ?
Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 14 luglio 2012, 22:02