sebastiank napisał(a):Właśnie złożyłem programator - był w sklepie tylko układ M74HC24481.
Kolego, na pewno M74HC244
81, czy może jednak M74HC244
B1?
Jaki komputer i jaki jest w nim rodzaj portu LPT?
To są istotne - jak dla mnie - informacje.
sebastiank napisał(a):Sprawdziłem miernikiem połączenia i wszystkie są ok (łączone na płytce uniwersalnej, Win7 32Bit).
Zwracam uwagę, iż zaprezentowany tu schemat programatora różni się nieco (m. in. wartości rezystorów szeregowych w szynach; R1, R2, oraz od R4 do R7) od schematu zaprezentowanego przez pierwotnego autora tego programatora, a opisanego tam:
http://spiflash.org/block/4.htmlNależy też zauważyć, iż odnośnie tego co napisano tam jak niżej:
Warning! SO data line need pull-up resistor (not placed on schematics), SO data line splits into two nets so please use wire to jumper it (pin 7 of JTAG connector with pin 2 of DIP8 socket)
For improoved compatibility with MX and SST device fafmilies do the following modification:
Cut the trace leading to pin #20 of 74hct244 chip, reconnect it using jumper wire with pin #8 of 25xx DIP8 socket
to w schemacie przedstawionym tu zostało to zrealizowane - rezystor R3 (pull-up) jest oraz poprawnie zaprojektowano przedstawione tu PCB.
Ale zalecane tam połączenie -> (pin
7 of JTAG connector with pin 2 of DIP8 socket) jest tam błędnie opisane, dotyczy to pin-3 złącza JTAG (tu nieużywanego i niewidocznego na schemacie).
Mam też wątpliwości co do celowości zastosowania w przedstawionym tu schemacie dławika PL2 - IMHO, należy go zewrzeć.
Zamieniłbym też miejscami kondensatory PC1 (100nF) z PC3 (10µF).
sebastiank napisał(a):Czy do wykrycia programatora przez SPI Flash jest potrzebny cmos w podstawce dip8?
Dla wykrycia podłączenia samego programatora nie jest potrzebny (program wykorzystuje tu sprawdzenie przejścia sygnału z pin-9 złącza DB-25 poprzez wejście-wyjście nr 4 bufora (z pin-4 do pin-12), do pin-12 złącza DB-25), ale - oczywiście - programowany/odczytywany układ ma być włożony w podstawkę dla przypadku użycia przycisku
ID (Read ID), ponieważ bez niego to program obsługujący ten programator nie ma swego "adwersarza", więc z kim ma "dyskutować"?
sebastiank napisał(a):Czy trzeba coś przestawiać w ustawieniach portu? np. używanie przerwania itp, wykrywanie starszego sprzętu?
Czy zastosowany układ M74HC24481 będzie działał?
Patrz wyżej oraz niżej ...
sebastiank napisał(a):Zasilanie roboczo z USB +5V.
Nic mi nie wiadomo o typie użytego układu do odczytania/zaprogramowania, a istotne jest by układy niskowoltowe (3,3V)
nie były zasilane napięciem wyższym (5,0V) - jak również i sam układ bufora 74HC244.
sebastiank napisał(a):Kabel ma długi - około 2m - taki miałem od drukarki - czy to wpływa?
Kabel a 'kabel' - ja widziałem takie różne i niekiedy całkiem dziwne zachowanie się urządzeń spiętych takim 'kablem'.
Nie ulega kwestii, iż im krótszy kabel tym lepszy, ale też istotny jest - patrz wyżej - rodzaj użytego portu LPT w komputerze.
Ja używam kabla własnej produkcji o długości ok. 80cm a wykonanego z płaskiej 25-przewodowej taśmy (taka jak do FDD, czy do PATA HDD) z zaciśniętymi złączami DB-25 po obu stronach - nawet po jednej stronie dwoma, czyli MALE i FEMALE, a co pozwala mi podłączyć każdy z posiadanych przeze mnie programatorów.
I dotąd - korzystając z stacjonarnego PC-eta oraz wybranego w BIOS portu EPP-ECP - nie miałem żadnych kłopotów z komunikacją pomiędzy komputerem (pod Windows XP-32) a różnymi i używanymi przeze mnie programatorami (oczywiście, programatorami w pełni sprawnymi oraz obsługiwanymi przez właściwe do nich oprogramowanie).