• Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez arvika 13 czerwca 2012, 21:24
Laptop Packard Bell EasyNote TK87
Płyta główna : Compal LA-5893P

Laptop po zalaniu.
Ogrom zniszczeń zdyskwalifikował płytę jako płytę do naprawy.
Z racji posiadania identycznej płyty z drobną usterką (zwarcie w głównej gałęzi rozpływu prądu - przebity PC255), płyta szybko została postawiona na nogi.

Mankament postawionej płyty ujawnił się po kilku minutach, a dokładnie po 5 :) Płyta za każdym razem od momentu uruchomienia wyłącza się (przechodzi w tryb sty-by) dokładnie po 5 minutach. W tym czasie pracuje w 100% poprawnie z wszelkimi urządzeniami peryferyjnymi.

Pierwsze podejrzenia skierowane zostały na układ chłodzenia. Ten jednak działa prawidłowo. Procesor i chipset graficzny prawidłowo chłodzone.

Co zostało zrobione :
- układ chłodzenia (działa prawidłowo)
- podmiana CPU, RAM
- wymiana baterii CMOS i profilaktycznie gniazda baterii.

Po w.w zabiegach brak zmian w zachowaniu.
Bazując na wątku viewtopic.php?f=209&t=17046&hilit=5+min w następnej kolejności wykonane zostało:
- sprawdzenie przebiegów na rezonatorach:
a) Y4 przy U47 (clock generator)
b) X2 przy mostku
c) X1 przy KBC
Przebiegi prawidłowe brak zauważalnych anomalii.
Profilaktycznie wymieniono wszystkie rezonatory - brak zmian w zachowaniu

- Przeprogramowanie kości U18 i U31 wsadem ze strony producenta nie przyniosło poprawy a wręcz pogorszenie. Próbę zrobiono dla trzech wersji biosu (dla obydwóch układów). We wszystkich trzech przypadkach płyta cyklicznie restartuje się nie podnosząc grafiki. Podstawiłem nowe kości U18 i U31 wgrywając oryginalny wsad. Płyta wróciła do poprzedniego stanu (wyłącza się po 5 min). Z kolejnej identycznej i również uszkodzonej płyty zgrałem zawartość U18 i U31 podstawiając do tej płyty - również wyłącza się po 5 min.
- wymiana układu U47 (clock generator)
- z powodu braku jakiejkolwiek poprawy wymieniony został układ KBC, co oczywiście również nie poprawiło sytuacji.

Płyta nadal wyłącza się dokładnie po upływie 5 min.

Koledzy pomóżcie bo pomysły się skończyły.

Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez Google Adsense [BOT] 13 czerwca 2012, 21:24

#2 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez delp 13 czerwca 2012, 21:52
Jeśli możesz daj odczyt z "sensor" np. w programie AIDA64 ;)
NIE PRZEKŁADAJ KOSTEK BIOSU z płyty do płyty.
Ściągnij kostki i zaprogramuj obie w programatorze.
Ja swoją LA-5893P jak w wątku który podałęś wyżej uruchomiłem, tylko po przeprogramowaniu obu kostek w w programatorze, programowanie DOS, Windows - nie działa (problem pozostaje).

#3 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez oneeye 13 czerwca 2012, 22:02
Podstaw PU30. I jak wyżej porównaj wyniki. Jak pracuje wentylator?

#4 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez delp 13 czerwca 2012, 22:05
tu jest odczyt z działającej już po zaprogramowaniu LA-5893P
Obrazek

na czerwono odczyt którego brakuje na płycie która się wyłącza
LA-6582P przekładałem co się dało
winny jest BIOS, w tej LA-5893P wymieniłem tylko wsad BIOSU ;)
nie targaj płyty tak jak ja :frustry: , zobacz odczyt AIDA64

#5 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez willyvmm 13 czerwca 2012, 22:06
Nie przycina się gdzieś wyłącznik, lub coś nie zwiera linii kbc<->switch pod wpływem ciepła ?

#6 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez farmer 13 czerwca 2012, 22:10
Może spróbuj tego
Kod: Zaznacz całyhttp://vlab.pp.ru/viewtopic.php?f=181&t=7012

#7 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez arvika 13 czerwca 2012, 22:20
willyvmm napisał(a):Nie przycina się gdzieś wyłącznik, lub coś nie zwiera linii kbc<->switch pod wpływem ciepła ?

Raczej to nie to. Jest to kolejna już płyta z takim samym objawem.

Dziękuję koledzy za rady. Jutro po kolei posprawdzam no i mam nadzieje że ruszy :)

#8 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez arvika 18 czerwca 2012, 11:07
Po wgraniu biosu ze strony producenta (wgrywany zarówno programatorem jak i pod DOS-em na działającej płycie) płyta startuje nie podnosząc grafiki. Występuje również cykliczny restart co około 15 s. Biosy te są do płyty PEW71 - dlatego zapewne nie działa. Potrzebny pewny najlepiej zgrany wsad do kości U18 oraz U31. Dokładne oznaczenie mojej płyty: NEW71 LA-5893P rev 1.0 Obsada: CPU Intel i5-480M, most Intel BD82HM55, grafika Nvidia N11P-GV2H-A2.

Wentylatory pracują w normie.

#9 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach  [ROZWIĄZANY]

przez delp 18 czerwca 2012, 11:11
Ja wgrałem ten do takiej samej płyty. Z identyczną obsadą.
Czy masz odczyt "POWER VALUES" w AIDA ?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#10 Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez arvika 18 czerwca 2012, 13:26
Uff, płyta działa na wsadzie bios new71.rar. Dzięki serdeczne delp!

Odczytu z AIDA nie mam, bo nie mam zainstalowanych sterowników do tej płyty na serwisowym dysku.

Re: Compal LA-5893P wyłącza się po 5 minutach

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2012, 13:26