• HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez ded 19 czerwca 2012, 17:08
Pacjentem jest HP Pavilion dv6-2005sw. Po włączeniu migają diody Capslock i numlock 2 razy czyli wg strony producenta jest problem z biosem. Na forum czytałem, że winny może być też:
RAM
Procesor
NB

Pamięci ram wyeliminowałem. Jak sprawdzić kolejne elementy? Nigdzie nie mogę znaleźć wsadu biosu. Na stronie producenta brak wsadów, jedynie program, który sam aktualizuje bios. Czy ktoś ma może bios do tego modelu? Chciałbym spróbować przefleszować go z pendrive zanim oddam do serwisu.

Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez Google Adsense [BOT] 19 czerwca 2012, 17:08

#2 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez indicheq 19 czerwca 2012, 17:36
Program uruchom na innym kompie, wtedy wypakują Ci się pliki z programem i plikiem bios, ale nie uruchamiaj aktualizacji. Jeżeli Ci nie wypakuje, bo nie ten komputer będzie, to spróbuj wypakować z pliku exe winrarem.

#3 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez ded 19 czerwca 2012, 19:34
Plik jest tutaj, http://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp47501-48000/sp47531.exe

Jak go rozpakowałem mam tylko winflash.exe, po uruchomieniu trochę boje się nacisnąć "start" na moim Dellu. Jeśli możesz to zerknij, ja napisałem @ do supportu hp, może mi przyślą.

#4 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez hesar 20 czerwca 2012, 08:55
Winflash.exe też można rozpakować, a w środku znajdziesz m.in. 3635F13.FD

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez marioj77 20 czerwca 2012, 08:57
Proszę bardzo plik biosu spakowany zip.

3635F13.FD.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez indicheq 20 czerwca 2012, 09:53
ded napisał(a):Plik jest tutaj, http://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp47501-48000/sp47531.exe
Jak go rozpakowałem mam tylko winflash.exe, po uruchomieniu trochę boje się nacisnąć "start" na moim Dellu.

Pisałem :)
Jeżeli Ci nie wypakuje (...) spróbuj wypakować z pliku exe winrarem.

#7 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez ded 20 czerwca 2012, 11:20
Dzięki Panowie, nie wpadłbym na to :P

Zrobilem tak:
Procedura postępowania wygląda następująco:
- pobieramy BIOS ze strony producenta
- rozpakowujemy go (można użyć do rozpakowania pliku exe WinRARA, 7-Zipa lub innego pakera)
- przygotowujemy pendriva, najlepiej jak będzie sformatowany na jak najmniejszą partycję FAT (można użyć do tego programu RMPrepUSB)
- wgrywamy BIOS na pendriva, plik BIOSU do wgrywania najczęściej wygląda tak:
mmmmFww.FD gdzie
mmmm to model notebooka/płyty głównej
Fww to wersja biosu
- w nazwie pliku musimy usunąć część z wersją biosu, czyli Fww, np. F13, powinien w nazwie zostać tylko model.FD, np. jeśli plik BIOSU ściągnięty z netu wyglądał tak: 3635F13.FD zmieniamy nazwę na 3635.FD
- wkładamy pendriva do portu USB laptopa (nie ważne który port), wyjmujemy z laptopa baterię i wtyczkę zasilania, podpinamy zasilanie, wciskamy i przytrzymujemy klawisze Windows i B (w niektórych notebookach Fn+B, Fn+ESC, Windows+ESC) i włączamy laptopa
- Po sekundzie od włączenia puszczamy klawisze i czekamy. Lapek powinien po kilku sekundach mignąć diodą w pendrivie i zacząć ładować nowy BIOS. Z reguły trwa to ok. 30 sekund, przez ten czas podczas odczytu BIOSU laptop wydaje dźwięki co ok. 2 sekundy. Po wykonaniu operacji laptop wyłącza się, po kilku sekundach uruchamia ponownie i jeśli wszystko przebiegło poprawnie powinien włączyć się prawidłowo.
- Jeśli podczas inicjacji ładowania (po uruchomieniu laptopa z wciśniętymi klawiszami Win+B) laptop zacznie czytać BIOS z pendriva, po czym wyda kilka dźwięków i wyłączy się, oznacza to że jest problem z plikiem BIOSU, można spróbować zmienić rozszerzenie na fd, ROM, rom, BIN, bin. Może też być zły model notebooka w nazwie.

Wszystko generalnie pięknie powinno zadziałać, ale mam właśnie takiego lapka jak w temacie i procedura nie chce zadziałać. Wgrywam na pendriva plik wyciągnięty z aktualizatora BIOSU z HP, podawałem go z różnymi nazwami i rozszerzeniami, lapek zaczyna czytać BIOS, wydaje dźwięki (2 jeśli na pendrivie jest jeden plik, 4 dźwięki jeśli są 2 pliki, 5 jeśli są 3 pliki) i wyłącza się. Szukałem w necie informacji o tym jak odczytywać liczbę dźwięków, ale nic sensownego nie znalazłem. Chciałem dla pewności poszukać numeru modelu na lapku/podzespołach/płycie głównej, ale również nic nie znalazłem. Macie jakieś sugestie? Komuś powiodła się ta procedura?

Ale niestety po uruchomieniu z kombinacją klawiszy laptop po chwili wydaje pojedynczy pisk i wyłącza się.

Spróbować patentu z dyskietką?

#8 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez indicheq 20 czerwca 2012, 19:11
Kolego, takie procedury czasem mogą zadziałać, ale stosuje się wtedy gdy masz pewność że laptop jest w 100% sprawny w innym wypadku ratuje Cię programator. Jeżeli masz kostkę SPI to programator masz w razie czego na forum do zrobienia w dziale DIY:

viewtopic.php?f=123&t=13171

Podaj model płyty jaką masz tam:)

#9 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez ded 20 czerwca 2012, 20:01
Spróbowałem z dyskietka. Po starcie programu muszę zaznaczyć aby kompresował plik z biosem, wtedy operacja kończy się powodzeniem. W laptopie po uruchomieniu z naciśniętymi klawiszami słyszę 4 piski, komputer robi restart i po restarcie znów miganie diod, dyskietka nie pracuje.

Wystarczy moich prób, kto z kolegów chciałby zarobić? Zainteresowanych proszę o PW.

#10 Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez gathor 20 czerwca 2012, 20:48
Wystarczy moich prób, kto z kolegów chciałby zarobić? Zainteresowanych proszę o PW.

Proszę zamieścić ogłoszenie w dziale "Praca" wg. zasad w nim panujących.

Re: HP dv6-2005sw migają diody, czyżby uwalony bios?

przez Google Adsense [BOT] 20 czerwca 2012, 20:48