• Kość biosu 25Q32BVS1G

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Kość biosu 25Q32BVS1G

przez darko9 21 czerwca 2012, 13:20
Witam!
Posiadam kość biosu 25Q32BVS1G po zaprogramowaniu jej zawartością z pliku K53SJAS.315 . Bios do laptopa K53SJ.

Programatorem z forum:

viewtopic.php?f=123&t=309&hilit=programator+spi+1.0

Laptop nie wstaje. Po zalutowaniu innej kości z tego samego modelu laptopa(bez żadnych prób programowania) , laptop wstaje. Kość biosu jest poprawnie rozpoznawana przez programator i przechodzi weryfikacje. Moje pytanie zatem co jest nie tak, trzeba jakoś obciąć , zmodyfikować podany plik biosu żeby poprawnie się zaprogramował ? Kości typu np. MX25L.. dla innych laptopów programowałem bez żadnych kłopotów tym programatorem i wszystko działało. Można zamiennie jakąś inną kość biosu np. MX25L zaprogramować i sprawdzić czy zadziała w tym laptopie K53SJ?

Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez Google Adsense [BOT] 21 czerwca 2012, 13:20

#2 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez pocinas 21 czerwca 2012, 13:27
W Asusach (Asus Update lub Dosowy ALT+F2) jest tak że programując układ Bios programuje się tez układ KBC, można by zatem rzec że wsad przeznaczony jest nie tylko do kości bios.

Proponuję zrobić tak. Odczytać programatorem zawartość z tej sprawnej kości co na niej notebook uruchamia się i tą odczytaną zawartością zaprogramować 2gą kość która ma fizycznie być.

#3 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G  [ROZWIĄZANY]

przez kbrygola 21 czerwca 2012, 13:35
Jakiej wielkości jest wsad który wgrywasz do kości? Kość jest 4MB, wsad najpewniej 2MB i należy go umieścić w określonym obszarze kości. Rozwiązanie takiego problemu m. in. w tym wątku viewtopic.php?f=213&t=17482

#4 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez darko9 21 czerwca 2012, 14:41
Wsad mam faktycznie wielkości 2MB a kość 4MB. Spróbuje pokombinować z tym biosem i zobaczymy. Tak faktycznie to potrzebuje zaprogramować tę kość biosu dla laptopa G60JA.

#5 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez kbrygola 21 czerwca 2012, 15:05
Piszesz że masz drugą taką płytę z biosem jeszcze nie wyczyszczonym, proponuję więc sczytaj sobie tę kość i wsad zmodyfikuj podmieniając tylko część z biosem, prawdopodobnie będzie podobnie to dokładnie druga połowa pliku tak jak w przypadku K52J. Pierwsza połowa zaś to oprogramowanie dla PCH.

#6 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez darko9 21 czerwca 2012, 16:08
Co do tego przypadku pomogło podstawienie biosu w ten sposób. Potrzebuje natomiast pełnego wsadu 4MB dla laptopa G60JA. Mam starą całą zawartość tego biosu ale podmiana nie przyniosła rezultatów. W przypadku uszkodzenia kodu dla PCH a prawidłowej czesci reszty biosu laptop powinien się uruchomić ?

#7 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez kbrygola 21 czerwca 2012, 16:12
Nie spodziewałbym się, ale to kwestia rodzaju uszkodzenia tego wsadu - programu jest znacznie mniej niż 2MB reszta to "wypełniacz".

#8 Re: Kość biosu 25Q32BVS1G

przez darko9 28 czerwca 2012, 10:30
Faktycznie jeśli jest uszkodzony fragment eeprom poza samym biosem to laptop też nie wstaje, pomimo dobrze wgranego samego biosu. Testowałem na asusie K53S.