• Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez majster323 23 maja 2012, 08:26
Witam.

Mam problem z monitorem jak w temacie. Wyłącza się po pewnym, dłuższym, czasie. Zazwyczaj pracuje koło godziny, a czasami może pracować bez przerwy przez cały dzień.
Zacznę od tego, że monitor pracował przez 3 lata non stop 24/h. Moje podejrzenie padło na podświetlenie, ponieważ miałem już kiedyś taki sam monitor, w którym były uszkodzone świetlówki. Po wymianie na nowe pracuje dłużej lecz też się wyłącza. Nie działają wtedy przyciski na monitorze. Pomaga tylko wypięcie z gniazdka. Po ponownym podłączeniu monitor znowu pracuje poprawnie.
Kondensatory w zasilaczu nie popuchnięte. Zasilacz podaje stabilne jak beton napięcie 12,01V na inwerter.
W zasilaczu bardzo mocno grzeje się układ Q701 - MOSFET FQPF 7N80C. Układ ten jest na radiatorze i osiąga 54 st. celsjusza - zmierzone pirometrem. Nie da się go utrzymać w ręce. Do podobnej temperatury grzeją się też transformatorki w inwerterze. Po złożeniu obudowy temperatury pewnie rosną. Świetlówki 3mm dłuższe niż te co były oryginalnie.

Czy to normalne, że układ tak mocno się nagrzewa?
Czy może ciut dłuższe świetlówki powodują takie zachowanie?

Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2012, 08:26

#2 Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez demeo 23 maja 2012, 09:02
Sprecyzuj czy wyłącza się monitor czy podświetlenie, nie popuchnięte kondesatory wcale nie muszą być sprawne. Jak masz możliwość zmiesz ESR tych kondensatorów lub profilaktycznie je wymień.

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez majster323 23 maja 2012, 09:13
Gaśnie wszystko. Nie mam możliwości zmierzenia ESR kondensatorów. Właśnie przymierzam się do ich wymiany.
Rozumiem, że w inwerterze kondensatory powinny być typu Low ESR, a zasilaczu tak samo?
Zapomniałem napisać wcześniej - płytka oczywiście przejrzana pod lupą w poszukiwaniu zimnych lutów.

#4 Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez majster323 2 czerwca 2012, 19:15
Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne w zasilaczu i inwerterze - zero poprawy. Zauważyłem jedną rzecz, że w każdej parze świetlówek przy jasności ustawionej na zero jedna świetlówka świeci słabo a jedna zdecydowanie mocniej (jakby na maxa). Przy zwiększaniu jasności obie świecą coraz jaśniej i ciągle jest różnica w intensywności świecenia.
Podmieniłem nowe kable do świetlówek. Zamieniłem miejscami transformatory w inwerterze. Zamieniłem miejscami kondensatory ceramiczne przy świetlówkach. Poprawiłem luty na kontrolerze w inwerterze. Brak żadnych zmian.

Inwerter SAMPO YPWBGL670IDG
Napięcie zasilające inwerter: 12V (bardzo stabilne)
Napięcie włączające inwerter: 3,24V
Jasność: 0,11 - 2,80V (w zależności od ustawień, stabilne)

Co może być powodem, że jedna świetlówka świeci jaśniej a druga słabiej? Świetlówki są nowe.

#5 Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie. 

przez zbyszkok 3 czerwca 2012, 22:46
w tym inwerterze pomiar tranzystorów przed trafem W.N. każdej pary + wymiana kondensatora .22 pomaga...
zakładam ze jedna z par jest zwarta.

#6 Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez majster323 26 czerwca 2012, 09:09
Po wymianie elementów wspomnianych przez Kolegę "zbyszkok" (mimo, że wg pomiarów wszystkie były sprawne) + wymiana kondensatorów przy świetlówkach monitor pracuje poprawnie.

Dziękuję za pomoc.

Re: Monitor Elo TouchSystem ET1715L - wyłącza się po dłuższym czasie.

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2012, 09:09