• Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 03:14
Witam,

zastanawiam się nad zakupem takiego wkrętaka - http://allegro.pl/wkretarka-makita-df03 ... 07930.html

i tutaj powstaje wątpliwość o bity.

Z tego co widzę, do wkrętaka pasują standardowe bity 1/4", czy ktoś z forumowiczów używa może takich bitów, da się kupić jakieś precyzyjne / pasujące do śrubek w laptopach ?

Adam.

Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2012, 03:14

#2 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez marek216 27 czerwca 2012, 05:21
Odradzam takie "krowy" do kręcenia w laptopach.
O ile do odkręcania jakoś się to sprawdzi to przy dokręcaniu możesz zrobić lapkowi kuku.

#3 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez demeo 27 czerwca 2012, 06:27
Również odradzam takie wkrętarki do laptopów, swoją drogą wkrętaki z wymiennymi końcówkami wg. mnie zupełnie nie zdają egzaminu w serwisie. Końcówki są drobne, często się gdzieś zawieruszą i częste ich zmienianie przy urządzeniach posiadających więcej niż jeden rodzaj śruby jest nie wygodne.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 08:03
marek216 napisał(a):Odradzam takie "krowy" do kręcenia w laptopach.
O ile do odkręcania jakoś się to sprawdzi to przy dokręcaniu możesz zrobić lapkowi kuku.

W sumie to nie jest taka duża rzecz, a w przeciwieństwie do takich zwykłych wkrętaków za 200 zł, ma sprzęgło + regulowane obroty, gdzie często w tych prostych mniejszych konstrukcjach jest tylko włącz/wyłącz i nie ma żadnego sprzęgła.

A co koledzy z akumulatorowych rzeczy polecają ??

#5 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez arvika 27 czerwca 2012, 08:21
A myslałeś o Delvo?

#6 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 08:34
Nie spotkałem się do tej pory z tymi narzędziami, kolega używa może takiej wkrętarki ?

#7 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez marek216 27 czerwca 2012, 08:39
Tu masz ładnie delvo opisane
http://techsystem.pl/index1.php?m=m2&m2 ... oduct=null

Moim zdaniem komplet dopasowanych wkrętaków jest w takim serwisie precyzyjniejszy.
Akumulatorówki to ja używam tylko do rozkręcania LCD gdzie śruby są duże i jest ich sporo.

#8 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez arvika 27 czerwca 2012, 08:50
adam1114 napisał(a):Nie spotkałem się do tej pory z tymi narzędziami, kolega używa może takiej wkrętarki ?

Tak, wydaje mi się o wiele poręczniejsza.

#9 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 09:38
Ciekawa jest ta opcja włączania poprzez nacisk, ciekawe jak się sprawuje ?

#10 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez dodommc 27 czerwca 2012, 10:06
JA używam takiej: http://allegro.pl/wkretak-3-6v-2x1-3ah- ... 74778.html
Brak sprzęgła, ale jest regulacja obrotów. Nie ma problemu z rozkręcaniem i skręcaniem lapków. Bity też są dostępne na tym samym portalu (używam głównie takiego: http://allegro.pl/bit-tytanowy-ph-1-max ... 12127.html), problem jedynie jest z dostaniem przedłużonego bita ph0. Akumulator starczy na 2 dni.

#11 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 10:32
Czyli takie bity PH1 pasują do śrubek laptopowych.
Teraz przez arvika znów mam zgryz ;), sprzęt firmy Delvo to widać wyższa półka, ale znów cena....

#12 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez dodommc 27 czerwca 2012, 10:40
adam1114 napisał(a):Czyli takie bity PH1 pasują do śrubek laptopowych.

Praktycznie wszystkie lapki są na ph1, a ph0 to głównie sony vaio, ale też nie wszystkie modele. I jeszcze taki do compaq-ów: http://www.tme.eu/pl/details/wera.867_4 ... kow/wera/#

#13 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 27 czerwca 2012, 16:47
Na żywo maszyna którą chciałem kupić jest jednak za ciężka.

#14 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez michallus 3 lipca 2012, 23:07
W serwisie pracujemy z pomocą wkrętaków DELVO, bity PH1, PH0, T5, T8 i kilka innych.
Ile to było radości gdy nie musieliśmy kręcić śrubokrętami ;)
Warto poszukać używki, można dostać w miarę atrakcyjnej cenie.
Niestety nie spotkałem się z tańszym sensownym rozwiązaniem.
Bity są tanie, gorzej z nietypowymi jak torxy i inne, jednak można tutaj sobie co dotoczyć, dorobić jak ktoś ma chęci.

#15 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez amstel 5 lipca 2012, 16:05
michallus napisał(a):W serwisie pracujemy z pomocą wkrętaków DELVO, bity PH1, PH0, T5, T8 i kilka innych...

1. Czy móglbyś napisać jakiego dokładnie modelu DELVO używasz?

2. Zastanawiam się czy praca z takim przyciskiem z boku wkrętaka bedzie wygodna:
Obrazek

#16 Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez adam1114 5 lipca 2012, 20:08
Tak więc na dzień dzisiejszy kupiłem wkrętak MAKITA DF010DSE, o czym zdecydowało kilka względów:

- atrakcyjna cena,
- bardzo dla mnie ważne, boczne, umiejscowienie klawiszy on/off, dzięki czemu łokieć może spokojnie być oparty o blat, niestety w przypadku narzędzi, gdzie włącznik jest jak w zwykłej wkrętarce, ręka ułożona jest w sposób bardziej męczący,
- regulowane sprzęgło,
- wyłączanie silnika po osiągnięciu określonego momentu dokręcenia śruby,
- mobilność dzięki aku,
- aku li-ion za czym idzie też niska waga,

Ze sprzętu jestem zadowolony, pomimo obaw sprawdza się dobrze, a 2 bieg z prędkością 650 obrotów jest odpowiedni, sprzęt nie jest tez zbyt ciężki i dzięki włącznikowi z boku trzyma się wygodnie.

Co do DELVO, zastanawiałem się długo, brałem pod uwagę tylko nowe urzadzenie, i nie wiem, może w przyszłości się skusze, bo na pewno jest to profesjonalny sprzęt, myślałem nad tym modelem do śrub miniaturowych, http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2478 obroty ma podobne, generalnie stwierdziłem, że spróbóję Makity bo zawsze miałem pozytywne doświadczenia z tą marką, a ten model jest trochę podobny do Delvo, jeśli się nie sprawdzi to zostanie do prac domowych jako kolejna wkrętarka, ale jestem miło zaskoczony, dokupiłem do niej bity 50, 100 i 150mm długości i jest ok.

Re: Pytanie o bity przy korzystaniu z wkrętaków akumulatorowych

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2012, 20:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).