• Sposoby na Bga - sita podnoszone.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez as80 2 lipca 2012, 15:04
Witam zaczynam uczyć się reballingu i problem stwarza mi podnoszenie sita. Po podniesieniu część kulek zostaje na sitku. Co zrobic by wszystkie zostały na układzie? Jaki flux do tego najlepszy?

Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2012, 15:04

#2 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez dodommc 2 lipca 2012, 15:14
Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

#3 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez as80 2 lipca 2012, 15:48
tylko że sito przed skrecęniem trzeba położyć na układ i dopiero dopasować dziurki do padów może wtedy sie troszkę fluxu w dziurki dostać i już może być problem.

#5 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez as80 2 lipca 2012, 18:17
dodommc napisał(a):Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

rozumiem że ipa to alkohol izopropylowy?

#6 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez demeo 2 lipca 2012, 19:59
as80 napisał(a):
dodommc napisał(a):Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

rozumiem że ipa to alkohol izopropylowy?

http://en.wikipedia.org/wiki/Isopropyl_alcohol

IPA - alkohol izopropylowy

--
Pozdrawiam,
demeo

#7 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez matisblu 2 lipca 2012, 22:23
Witam!
Nie napisał kolega jakie ma sita i stolik do nich. Podejrzewam że z takim stolikiem:
http://diolut.pl/stacja-napraw-uchwyt-d ... -3459.html
lub takim:
http://diolut.pl/ramka-mocujaca-do-sit- ... -3745.html

Początkowo też mnie trafiało jak kulki zostawały w sicie zamiast na układzie niezależnie od ilości topnika. Dobrym sposobem żeby ramka z sitem siadała równo nad układem bez kombinowania z dystansami okazało się przyklejenie kilku warstw taśmy izolacyjnej na ramce lub na obrzeżu podstawki tak żeby kulka nie wystawała z otworu w sicie. Znacznie ułatwiło to ustawianie kulek i zbieranie ich nadmiaru. Najmniejsze kulki jakie stawiałem w ten sposób to były 0,4mm. Oczywiście czyste sito to podstawa.
Pozdrawiam!

#8 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez bobert 2 lipca 2012, 22:25
as80 napisał(a):tylko że sito przed skrecęniem trzeba położyć na układ i dopiero dopasować dziurki do padów może wtedy sie troszkę fluxu w dziurki dostać i już może być problem.

Możesz najpierw dopasować układ, a potem posmarować go fluxem.

#9 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez as80 3 lipca 2012, 00:16
Ramkę mam taką
http://lutownicze.pl/pl/narzedzia/457-r ... yczna.html
Natomiast sita kupione razem z ramką w promocji bo brałem tam też stację lutowniczą cena 640zł za sita i ramkę, sit mam całą stertę - ułożone jedno na drugim daje wysokość około 8-10cm. Niema nazwy firmy są tylko numery sir np NO 223 oraz nazwa układu np LE82PM965 i grubość kul 0.50MM

#10 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez matisblu 3 lipca 2012, 09:34
Witam!
Mam to samo :). Do kul 0,5 trzy-cztery warstwy taśmy izolacyjnej na ramce trzymającej sito i problem z fluxem na sicie powinien zniknąć.

#11 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez michallus 3 lipca 2012, 23:02
Jak dla mnie szkoda czasu na sita z pccenter, nie mówiąc o funduszach.
Zwykłe sita do grzania bezpośredniego trochę wprawy i w kilkadziesiąt sekund układ zakulkowany.
Pomocne mogą być dwie kulki na układzie, albo pęseta i oczywiście podgrzewacz.
Jak kulki nie wskoczą można podlać topnikiem, osobiście polecam brown flux.
Praktyka.... jeszcze raz praktyka !
Powodzenia :)

#12 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez andrev1 2 września 2012, 12:42
Ramka powinna mieć śruby wkręcane w dolny element tak, aby można było ustawić, aby sito było minimalnie nad układem i nie dotykało go, wtedy flux nie brudzi sita i jeśli sito jest czyste żadna kulka nie ma prawa zostać.
na zdjęciu:
Obrazek
W elemencie po lewej są to śruby po rogach, które wkręcamy od dołu.
Ramka musi być regulowana w pionie, gdyż układy mają różną grubość i jeden będzie głęboko pod sitem, zaś inny grubszy będzie sito podpierał brudząc sito przez co uniemożliwiając kulkom dotknięcia układu.

Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2012, 12:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).