• Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez yaro014 3 lipca 2012, 19:11
Witam, posiadam dysk twardy Segate ST1500LM003 1.5 TB 2.5"
dysk ten po podłączeniu wydziela dźwięk co ok 3 sekundy a dźwięk ten można by porównać zablokowanego silniczka który próbuje wystartować.
na płycie pcb grzeje się układ LSI B6650B.

Czy może mi ktoś powiedzieć za co ten układ jest odpowiedzialny i czy same jego dosyć mocne grzanie się wskazuje na niego czy inne czynniki mogą wpłynąć, zwarć oczywiście nie znalazłem na kondensatorach i reszcie oprócz innych układów których nie jestem w stanie sprawdzić.

Jeśli ten układ jest do wymiany to gdzie go można dostać bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez Google Adsense [BOT] 3 lipca 2012, 19:11

#2 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez arvika 3 lipca 2012, 20:38
Ten układ to procek PCB dysku. On się grzeje - to naturalne. Jeśli parzy to już nie. Natomiast masz problem prawdopodobnie z zaparkowanymi głowicami w dysku. Elektronikę zostaw w spokoju. Dysk nadaje się wyłącznie do odzyskania danych, bo aby cokolwiek z tym zrobić to trzeba otworzyć dysk w laboratorium.

#3 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez yaro014 3 lipca 2012, 20:40
Hmm no tak ale on właśnie parzy. Po ok 5 sekundach jest bardzo gorący i jak podłączam pod adapter usb to dioda przygasa w odstepach właśnie 3 sekund.

Sorry za złe określenie.

#4 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez arvika 3 lipca 2012, 20:47
Zamieść zdjęcia PCB z każdej strony.

#5 Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez yaro014 3 lipca 2012, 21:07
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę bardzo, sorry za złą jakość zdjęć ale mam pod ręką tylko telefon.

Re: Segate 1.5TB grzejący się układ na płycie logicznej.

przez Google Adsense [BOT] 3 lipca 2012, 21:07