• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#621 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 6 maja 2012, 21:21
Czy ktoś próbował odpalić program do rysowania wykresów na win xp chciałbym wiedzieć czy działa na xp?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2012, 21:21

#622 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 7 maja 2012, 06:50
Mogę potwierdzić, że pod XP działa prawidłowo.

#623 Re: Sterownik stacji BGA

przez Usunięty Użytkownik 597 7 maja 2012, 21:20
Witam
Wszystko ładnie działa tylko odwrotnie są opisy ustawień (ramka po prawej) temperatury i czasu. Uważam iż rysowany wykres byłby bardziej przydatny dla termopary górnego promiennika ponieważ jego temperatura jest kluczowa zarówno przy wylucie jak i wlucie, ale to tylko moja sugestia.
Pozdrawiam

#624 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 8 maja 2012, 12:03
Za niedługo wrzucę poprawioną wersję programu będzie rysować wykres z 3 termopar.

#625 Re: Sterownik stacji BGA

przez psicho 10 maja 2012, 11:52
Witam wszystkich,

projekt kolegi kmkm2 zainspirował mnie to budowy własnego sterownika, którym oczywiście się podzielę gdy go ukończę. Póki co sterownik ma z założenia obsługiwać 4 termopary i co najważniejsze dane startowe profili mają być ustawiane bez użycia komputera w łatwy sposób przy pomocy klawiatury matrycowej i pamięci eeprom do zapisu często używanych profilów. Wykresy temperatur mają być wyświetlane na kilku calowym wyświetlaczu tft (lub matrycy monitora) w formie dziesiętnej i w postaci wykresów liniowych. Ale to dalekie założenia bo dopiero startuję i na razie projekt stawiam na atmega16 oraz wyświetlaczu 4x16 lecz w przyszłości chcę przerzucić się na stm32. To tak mniej więcej co chcę osiągnąć.

Mam pytanie. Do czego służą i na jakiej zasadzie działają przyciski Up + Fan, Down? Do pracy sterownika bez wczytywania profilów czy jak?

Pozdrawiam

#626 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 23 maja 2012, 15:48
Czy ktoś może mi wyjaśnić na czym polega kalibracja termopary płyty, którą można zrobić wybierając odpowiedni program "kalibracja" w sterowniku?

Chodzi o to jak to działa, jak powinna kalibracja przebiegać i jakie efekty powinno się otrzymać?

#627 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 23 maja 2012, 15:53
Chodzi o to że w przypadku zastosowania termopary omega odczyt temperatury był przekłamywany (inny niż rzeczywista). Najlepiej podgrzej sobie płytę do temperatury np. 200 st - oczywiście pomiar niezależnym miernikiem zobaczysz jaką temperaturę pokazuje Ci termopara ze sterownika i skoryguj o różnicę. I to wszystko.

#628 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 23 maja 2012, 15:58
No dobrze... a jak to skalibrować? Mam powiedzmy 200stC na mierniku z termoparą, a termopara czaki ze sterownika pokazuje mi 190stC. W jaki sposób to teraz skalibrować? Proszę o krok po kroku, bo nie jestem pewny czy wszystko mi działa.

#629 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 23 maja 2012, 17:49
Z tego co mi wiadomo sterownik a konkretnie max6675 działa prawidłowo z tą termoparą. Nie mniej jedna wchodzisz funkcję kalibracja termopary i masz pokazaną temeraturę w max i niżej po korekcie, dalej zostaje tylko wyskalować stzrałkami odpowiednio dodać lub odjąć, w Twoim przypadku dodać 10s i koniecznie zatwierdzić enterem (a nie wyjść z menu). I to wszystko.

#630 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 23 maja 2012, 23:24
Woda gotuje mi się przy 90stC.
Z kalibracją mam problem. Gdy naciskam strzałki to nic mi się nie zmienia.
Czy ktoś wie co może być problemem?
Normalnie menu działa jak należy i strzałki też.

#631 Re: Sterownik stacji BGA

przez DaCoPL 5 czerwca 2012, 16:29
Ponawiam pytanie.

#632 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 5 czerwca 2012, 19:56
Ja bym zaczął od wgrania ponownie softu na sterownik, sprawdzenia lutów, później podmienił atmegę.

#633 Re: Sterownik stacji BGA

przez Golkowis 5 czerwca 2012, 22:08
Ja zakupiłem od kamil1986 cały zaprogramowany moduł i wszystko działa jak należy - także kalibracja termopary. Zapisuje i pamięta ustawienia.

-- Dodano: wtorek, 5 cze 2012, 22:12 --

Dodam jeszcze że jest to kalibracja termopary oznaczona na wyświetlaczu jako P i jak widzę tylko tę można kalibrować. Jeśli się mylę i nie do końca "rozgryzłem" oprogramowanie modułu to proszę mnie poprawić.

#634 Re: Sterownik stacji BGA

przez adam1307 5 lipca 2012, 17:45
Witam.
W związku z zamiarem wykonania sterownika (jak i całej stacji) zwracam się z pytaniem odnośnie PCB... ponieważ zamierzam zlecić firmie wykonanie ich.
Czy poprawki w ścieżkach są już wprowadzone czy nadal istnieją.
Chodzi o np łączenie nóżek przy AVR i masy USB. Albo jeśli jest już poprawiona czy to jest ta z 1szego postu.

No i wielkie poparcie dla zaangażowanych w projekt.
Sporo ciekawych rozwiązań, sugestii... nie zapominając o wielu sposobach przekazania wiedzy...
Szacunek dla takich ludzi.
Pozdrawiam.

#635 Re: Sterownik stacji BGA

przez terminux 8 lipca 2012, 11:34
A może nazywać pliki sterowników datami opracowania? Wtedy łatwiej się połapać która wersja jest nowa a która nowsza ;)

#636 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 10 lipca 2012, 01:07
Przesłałem dziś najnowsza wersję firmware oraz program do sterowania. Pliki są w pierwszym poście. Wszelkie uwagi mile widziane. Zgłoszenia błędów oraz uwagi proszę przesyłać na maila.

#637 Re: Sterownik stacji BGA

przez hk3 13 lipca 2012, 12:02
Witam
Proszę kolegów o pomoc. Wgrałem wersje sterownika BGA 2.0. oraz profile poprzez PonyProg 2000. Mam sytuację taką, że program działa lecz nie mogę edytować profili.
Proszę o podpowiedz co może być przyczyną, iż w profilach mam "krzaczki", również czasami pokazuje się błąd . W starej wersji wszystko działało.

#638 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 13 lipca 2012, 16:45
Bo był błąd w programie, dziś wrzucę poprawioną wersję .

#639 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 14 lipca 2012, 13:18
Witam - czy ktoś będzie zamawiał najnowsze wersje płytek ? Bo mam dość już użerania się z niedziałającą obsługą usb (gdzieś pewno coś napartoliłem bo u innych działa normalnie) i chcę postawić nowy sterownik tym razem już w oparciu pełnym o SMD (do tej pory tak deko zrobiłem z tego co miałem). Rozumiem że standardowe elementy 1206 są używane, tak ?

#640 Re: Sterownik stacji BGA

przez hook03 14 lipca 2012, 22:02
Witam
Mam pytanie do kmkm2, czy mógłby poinformować kiedy dokładnie wrzuci poprawioną wersje sterownika.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 14 lipca 2012, 22:02