• Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

przez VIPSC 9 lipca 2012, 15:03
Witam

Czy koledzy zauważyli u siebie negatywne skutki obecnych upałów oraz dużej wilgotności powietrza ??
Ja mam nieszczęście mieć warsztat na poddaszu w którym przy normalnych temperaturach jest gorąco a co dopiero przy obecnych upałach.
W tym tygodniu na 10 postawionych układów, dwa mi spuchły, profil zawsze ten sam, układy od sprawdzonego dostawcy, przed postawieniem na płycie wygrzewam je przy ok 130st przez 60min.
Przed upałami spuchnięty układ lub płyta raz na 30-40 napraw to była już tragedia ;)

Chyba że od upałów w głowie mi się miesza i nie pilnuje profilu :)

Pozdrawiam

Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

przez Google Adsense [BOT] 9 lipca 2012, 15:03

#2 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

przez bluczek 9 lipca 2012, 15:08
VIPSC napisał(a):Witam

Czy koledzy zauważyli u siebie negatywne skutki obecnych upałów oraz dużej wilgotności powietrza ??
Ja mam nieszczęście mieć warsztat na poddaszu w którym przy normalnych temperaturach jest gorąco a co dopiero przy obecnych upałach.
W tym tygodniu na 10 postawionych układów, dwa mi spuchły, profil zawsze ten sam, układy od sprawdzonego dostawcy, przed postawieniem na płycie wygrzewam je przy ok 130st przez 60min.
Przed upałami spuchnięty układ lub płyta raz na 30-40 napraw to była już tragedia ;)

Chyba że od upałów w głowie mi się miesza i nie pilnuje profilu :)

Pozdrawiam

Ja nie zauważyłem - może dlatego, że w serwisie mamy stale 23 stopnie i stałą wilgotność ~60% :)

#3 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

przez VIPSC 9 lipca 2012, 15:56
Dlatego pewnie kolega nie zauważył :)
U mnie ukrop jak cholera, dach stalowy, właściciel chciał zaoszczędzić i nie dał żadnej wełny także z człowieka się leje.

Czy kolega używa osuszacza powietrza, czy może to klima ??
Skąd kolega wie jaką ma wilgotność powietrza ??

Pozdrawiam

#4 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA

przez dodommc 9 lipca 2012, 16:30
VIPSC napisał(a):Skąd kolega wie jaką ma wilgotność powietrza ??

Np. stąd: XXXXXXXXXX
W poprzednim lokalu też miałem podobny problem. Teraz w pomieszczeniu serwisowym mam klimatyzator, który znakomicie osusza powietrze.

Ostatnio edytowano 9 lipca 2012, 16:41 przez Vogelek23, łącznie edytowano 2 razy. Powód: Link usunięty - Regulamin p. 9.12

#5 Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA  [ROZWIĄZANY]

przez VIPSC 12 lipca 2012, 14:13
Problem rozwiązany choć wstyd się przyznać jak ;)
Kupiony higrometr wskazał 40% więc to nie był problem.
Człowiek kombinuje, szuka kosmicznych przyczyn a rozwiązanie okazało się prozaiczne....
Uszkodzona grzałka a właściwie czujnik temperatury, przez co urządzenie waliło mi powietrzem o 70-90st cieplejszym niż miałem ustawione.

Pozdrawiam i niech moja historia będzie przestrogą :)

Re: Upały - wilgotność powietrza - stawianie układów BGA  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2012, 14:13