• Zasada działania Wireless

#1 Zasada działania Wireless

от gathor 9 Сентябрь 2010, 15:49
Witam wszystkich.
Przyszło mi do głowy może trochę głupie pytanie, ale męczy mnie to sporo czasu.
O co mi chodzi...
Każdy z nas bawi się w grzebanie w lapkach, ale ilu z nas wie na jakiej zasadzie działa umieszczona w nich antema do wifi?
Połączenie jednej blaszki dwoma przewodami lekko mnie zadziwia, zwłaszcza że ta blaszka (czyt. antena) nie ma żadnej rezystancji...
Może mi ktoś to wytłumaczyć?
Już szukałem, ale sensownej odpowiedzi nie znalazłem...

Re: Zasada działania Wireless

от Google Adsense [BOT] 9 Сентябрь 2010, 15:49

#2 Re: Zasada działania Wireless

от Robgie 9 Сентябрь 2010, 21:55
Po pierwsze dlatego łączysz kablem w ekranie aby sam kabel nie był antena tylko element na końcu. po drugie antena jest blaszka i teoretycznie zwarciem jednak dla prądu stałego, natomiast dla sygnałów zmiennych o wyższych częstotliwościach sprawa już wygląda inaczej i jest nieco bardziej złożona. Generalnie chodzi o to że sygnał wifi jest sygnałem zmiennym o wysokiej częstotliwości i to co jest drutem dla takich sygnałów już jest antena nadawczo/odbiorczą.

#3 Re: Zasada działania Wireless

от gathor 9 Сентябрь 2010, 23:07
I właśnie chodzi mi o dokładniejsze sprecyzowanie tejże właśnie zasady działania takich anten.

#4 Re: Zasada działania Wireless

от jurek1980 9 Сентябрь 2010, 23:37
Zasada jest prosta, jak przyjżysz się takiej antenie to przewód "gorący" dochodzi do wyprofilowanej blaszki lub ścieżki napylanej. Konretna jej długość powoduje rezonans. Tak jak i dla innych anten połówka fali k* λ/2.

#5 Re: Zasada działania Wireless

от Robgie 10 Сентябрь 2010, 07:41
Niekoniecznie musi być na połowe fali strojona, może być na inne wielkości, ale na pewno nie jest to przypadkowa długość.

#6 Re: Zasada działania Wireless

от jurek1980 10 Сентябрь 2010, 08:59
Faktycznie zjadłem współczynnik. Już poprawiłem.

#7 Re: Zasada działania Wireless  [РЕШЕНО]

от benchmarek 10 Сентябрь 2010, 09:58
gathor писал(а):I właśnie chodzi mi o dokładniejsze sprecyzowanie tejże właśnie zasady działania takich anten.

No tak kłania się fizyka teoria pola :) Proponowałbym postudiować np. książkę "Pola i fale elektromagnetyczne" Morawski i Gwarek.

#8 Re: Zasada działania Wireless

от gathor 10 Сентябрь 2010, 17:04
Dzięki wielkie. Na pewno się wgryzę w tą książke.
Temat uważam za wyczerpany.