• Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

#1 Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

by asgaard 11 September 2010, 11:12
Witam
Jaki procesor można zastosować w Dell-u Latitude E-5400? Według naklejki na laptopie był tam Intel Penryn 2.4GHz 3MB 1066FSB. Kupiłem procesor core2duo 2.2 o oznaczeniu QXJK (chyba jest to Merom), który działa, ale niestety jest nie obsługiwany gdyż wyświetla się komunikat: Processor Microcode Update Failure
The revision of processor in the system is not supported
Do Bios-u normalnie można wejść a i windowsa też zainstalować. Dla próby włożyłem procesor 1.5GHz T5250 i powyższy komunikat się nie wyświetla. Czy oprócz procesorów o oznaczeniu kodowym Penryn można inne stosować (tańsze gdyż ten na szynie 1066 kosztuje sporo). Czekam na podpowiedzi.

Re: Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

by Google Adsense [BOT] 11 September 2010, 11:12

#2 Re: Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

by Usunięty Użytkownik 1038 11 September 2010, 15:19
Kolego posiadasz chipset M45 a ten obsługuje Intel Core 2 Duo, Quad i Extreme. FSB masz 667MHz; 800MHz i 1066MHz czyli procesor QXJK (T7500) powinien być obsługiwany, gdyż jest na 800MHz. Myślę, że problem leży po stronie biosu i jego aktualizacja powinna go rozwiązać. Sam piszesz, że T5250 działa (667MHz) więc i wyższy powinien

#3 Re: Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

by asgaard 11 September 2010, 17:11
Przełożyłem procek z dell-a xps m1730 (T8300 2.4GHz http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SLAPA.html" onclick="window.open(this.href);return false; PENRYN) i wykrył go poprawnie zaś do xps-a wrzuciłem jeszcze inny mocniejszy procesor SLGED 2.6GHz i wyglądało to tak jakby się włączał i za każdym razem resetował ale ekran pozostawał ciemny ( w sumie mam 2 procesory: SLGED i QXJK). Sprawdzę te procesory jeszcze w dell-u Vostro 1500, który obecnie chodzi na core2duo 1.4GHz i wyniki przekażę później.

P.S. Przepraszam, że trochę zboczyłem z tematu i nawiązałem tutaj do xps-a m1730, ale też mnie to ciekawi dlaczego w ogóle nie chciał się poprawnie uruchomić, ale jak tylko te procesory sprawdzę w dell-u vostro to się odezwę. Sprawdzę jeszcze tego 2.6 w latitude.
Czas na nowe wieści: właśnie włożyłem procesor 2.6GHz SLGED ten co nie chciał działać poprawnie w xps-ie w latitude działa perfect. O co chodzi-czyżbym ja coś źle zrobił??

Image
procesor w dell-u latitude E5400

Image
procesor w dell-u xps M1730

W nawiązaniu do tematu. Procesor 2.6GHz SLGED działa w Dellu Latitude, ale nie chce działać w Dell-u XPS M1730 (czyżby nie obsługiwał szyny 1066FSB??), procesor 2.2GHz za to włożyłem do Dell-a Vostro 1500 i działa perfect. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu z Dell-em XPS.

Re: Jaki procesor do laptopa Dell Latitude E-5400

by Google Adsense [BOT] 11 September 2010, 17:11