• K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez Usunięty Użytkownik 402 24 lipca 2012, 11:55
Płyta K40AB ver 1.3g <> Chciałbym w takiej płycie zdemontować dedykowaną grafikę tak by laptop pracował tylko na zintegrowanej.
Most 216-0674026 oryginalny wymieniony na nowy 215-0674030 i grafika 216-0728018.- obecnie zdemontowana. Dla czego nie działa?
W drugiej płycie most to 215-0674034 wymieniony na 215-0674030, grafika była taka sama. Też brak obrazu.

Przejrzałem forum i wyczytałem że grafikę można przełączyć w biosie?- w moim biosie czegoś takiego nie ma.
Wersja biosu najnowsza jaką znalazłem. Płyta startowała na grafice zewnętrznej, ale krzaczyła się, podgrzana chodziła dobrze. W windows widoczna była tylko jedna grafika.
Most północny wymieniony na nowy przy poprzedniej naprawie, lecz w niedługim czasie posypała się i grafika.
Zdemontowałem grafikę i brak obrazu czy na matrycy czy też po VGA. Wentylator nie pracował na max obrotach.
Czy konieczne są jeszcze jakieś czynności?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to most który wstawiłem- nie ma w nim układu graficznego?

Chciałbym zebrać wszelkie informacje na temat grafik w jednym temacie, bo przejrzałem 8 stron i informacje były w różnych miejscach.
Na podstawie sprawdzonych odpowiedzi zrobię solucję na ten temat i umieszczę we właściwym dziale.

Potrzebne informacje:
Na jakich mostach możliwa jest amputacja zewnętrznej grafiki
Czy potrzeba aktualizować bios?
Obroty wentylatora - gdzie wstawić tranzystor i jaki
Inne czynności?
Siedzę i się gapię i żadnych wniosków konkretnych nie ustaliłem.

Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez Google Adsense [BOT] 24 lipca 2012, 11:55

#2 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez serwis24 24 lipca 2012, 22:05
Miałem podobną sytuację ostatnio. Ubita grafika w K50AB, most był oryginalnie 216-0674026. Po prostu wylutowałem grafikę (klient nie chciał pakować się w koszta, a laptop służył tylko do internetu), płyta wstała na samym moście bez żadnych udziwnień w postaci aktualizacji biosu. Nawet wentylator chodził normalnie, bez zmian.

Wydaje mi się, że 215-0674030 po prostu nie ma GPU.

Próbowałeś wlutować spowrotem stary 216-0674026 do tej pierwszej płyty, pozostawiając wylutowaną grafikę? Jeśli płyta wstanie, to by potwierdziło to, że 215 nie ma GPU.

#3 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez adam1114 25 lipca 2012, 01:46
215-0674034 na pewno nie ma gpu i chyba było to nawet opisane na forum.
Zamiast 26 to raczej 22 , choć najpewniej będzie wstawić 26.

#4 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez pocinas 25 lipca 2012, 22:33
Mała lektura viewtopic.php?p=66518#p66518. Może coś pomoże. Jestem ciekaw co z tego wyniknie bo ostatnio trafiają mi się k50ab z uwalonym GPU i NB. Nie zawsze klient chce dedykowaną grafikę a fajnie by to rozwiązało się gdyby poszło na zintegrowanej

#5 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez serwis24 31 lipca 2012, 18:29
Męcze jednego K50AB, nie działa także po wylutowaniu dedykowanej grafy. Bios ver 222. Własnie wyczytałem, że ten bios całkowicie DEZAKTYWUJE zintegrowanego HD3200. Dlatego w biosie m. in wyparowała opcja przełączania grafiki. I dlatego nie rusza na samym moście.

Co ciekawe, tego biosu nie ma na oficjalnym supporcie ASUSA :roll:

Jutro wgram starszy wsad jakiś i zobaczę czy ruszy. Most 215-0674034.

Jeśli faktycznie nie ma 215- GPU, to badawczo wlutuję 216-0674026.

#6 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez pocinas 1 sierpnia 2012, 16:01
Witam. Zainteresowany tematem szczególnie tym laptopem i żeby wylutować układ GPU i sprzęt działał.... Dziś z ciekawości wrzuciłem z wersji biosu 222 na starsze biosy tj 220 i 213 i żadna z nich w biosie nie ma opcji wyboru grafiki... Jednakże test robiłem na płycie w sprawnym wlutowanym GPU i moście NB 215-0674034... Opcja wyboru grafiki powinna już być widoczna kiedy i w jakich przypadkach konfiguracyjnych, orientujecie się?

#7 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez serwis24 1 sierpnia 2012, 16:56
Też wrzucilem bios 220 i 213, nie ma opcji od grafiki. 215-0674034 nie ma GPU jednak.

Najwidoczniej ASUS w dwóch konfiguracjach wypuszczał te k50AB. z 215-xxx i 216-xxx, 216-0674034 ma GPU i widocznie tylko wtedy ruszy na samym nb pod warunkiem, że jest bios niższy niż 222.

Zaraz zrobię wlut 216-xx zamiast 215 i zobaczę jaki będzie efekt.

Ostatnio edytowano 1 sierpnia 2012, 22:10 przez gathor, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Proszę kolegę o poprawienie wszystkich błędów w swoich postach.

#8 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez kwinto10 12 sierpnia 2012, 13:48
Trafił mi się Asus z biosem ver 203 z uszkodzoną grafiką. Po podgrzaniu ruszył więc mogłem wejść do biosu. Jest możliwość przełączenia grafiki. Mam jednak problem, po przełączeniu po starcie win XP brak obrazu, słychać że ruszył ( w awaryjnym chodzi). Kombinuje z innymi sterownikami, na razie bezskutecznie. Ma ktoś może sprawdzony do HD3200 ?

#9 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez adam1114 12 sierpnia 2012, 14:09
Gdzieś czytałem w internecie, że w takim trybie będzie działać z Vista, w XP tylko zewnętrzna.

#10 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez Usunięty Użytkownik 402 12 sierpnia 2012, 18:27
kwinto10 napisał(a):Trafił mi się Asus z biosem ver 203 z uszkodzoną grafiką. Po podgrzaniu ruszył więc mogłem wejść do biosu. Jest możliwość przełączenia grafiki. Mam jednak problem, po przełączeniu po starcie win XP brak obrazu, słychać że ruszył ( w awaryjnym chodzi). Kombinuje z innymi sterownikami, na razie bezskutecznie. Ma ktoś może sprawdzony do HD3200 ?

Jaki jest NB na tej płycie i czy mógłbyć zrzucić bios do pliku?
Ja w swojej płycie wymieniłem jednak grafikę i oddałem klientowi, ale coś ostatnio często je przynoszą więc każda informacja jest cenna.

#11 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez pocinas 12 sierpnia 2012, 19:15
Również mam pytanie jak kolega Lazy. Jaki NB i Backup biosu by sie przydał... Co do twojego problemu patrzyles jak to wyglada w trybie awaryjnym na XPeku. 2 ga ewentualnie sprawa na innym dysku sprobować zainstalować świeży XP... lub na innym dysku zainstalować też testowo viste /win7

#12 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez kwinto10 12 sierpnia 2012, 20:04
Jutro postaram się podać jaki jest dokładnie NB. Co do biosu da się zrobić backup jakimś programem np z windowsa ? Laptop miał być jutro oddany, nie sądziłem że będzie problem z przełączeniem grafiki.
W trybie awaryjnym widzę obydwie karty, ale działa chyba na HD3200 (ta ma przydzielone zasoby) drugą mogę wyłączyć. Jeśli w trybie awaryjnym odinstaluje sterownik HD3200 to po przeładowaniu uruchomi się windows z obrazem, wykryje kartę zainstaluje sterownik i obraz zniknie, zostaje tylko podświetlenie.

#13 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez adam1114 12 sierpnia 2012, 20:11
Kolego, miałem identyczny problem, wrzuciłem w google, nazwy obu trybów z biosu do googla i otrzymałem odpowiedź jaką Ci podałem powyżej.

#14 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez kwinto10 12 sierpnia 2012, 20:26
Zgadza się, pod win xp opcja przełączania grafiki nie działa. Z tym że w tym przypadku nie chodzi o przełączanie grafiki w zależności od obciążenia czy też źródła zasilania ale o ustawienie na stałe grafiki z NB. Możliwe jednak że jest to niewykonalne.

#15 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez DjDave 13 sierpnia 2012, 19:41
kwinto10 napisał(a):Co do biosu da się zrobić backup jakimś programem np z windowsa ?

Jeżeli masz XP to spróbuj tego:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#16 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez pocinas 14 sierpnia 2012, 09:51
DjDave napisał(a):
kwinto10 napisał(a):Co do biosu da się zrobić backup jakimś programem np z windowsa ?

Jeżeli masz XP to spróbuj tego:

Mi ten program na kilku Notebookach wczoraj (akurat nie K50ab) robi zawsze Dumpa 64kb.. więc chyba coś z nim nie tak.

Pod Windowsem (każdym) do Robienia kopii używam Universal BIOS Backup ToolKit 2.0 (plik w załączniku). Z tym że z tego co gdzieś na forum (nie potwierdzam) w Asusach coś taka kopia chyba nie działa (tz zrobi kopię do pliku)... ale w sensie że zrobi się tym programem, a puźniej gdy wgra programatorem zewn. płyta chyba nie rusza, no chyba że może się wgra poprzez Asus Crisis Recovery/Asus Update... (nie testowałem jeszcze wgrywania wsadu programatorem, a kopia zrobiona Universal BIOS Backup ToolKit 2.0)

Co do tematu...
Kolega jeden ma K50ab i wersję biosu 203 i mówił mi że ma opcje przełączania grafiki. Obsadę ma 215-0674026, rzec można że 215-0674026 ma w sobie Zintegrowaną grafikę, a prawdopodobnie .....4034 to sam most NB.

#17 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez kwinto10 14 sierpnia 2012, 17:20
U mnie jest 216-0728018 i 216-0674026
Zamieszczam backup biosu zrobiony programem podanym przez kolegę pocinas.

#18 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez serwis24 31 sierpnia 2012, 17:43
Udało się w końcu znaleźć czas i zrobić test.

Wlut 216-0674034 zamiast oryginalnego 215-.

Ciemność na ekranie. Dla pewności wlutowałem kość z wsadem od K50AB z oryginalną konfiguracją z dwoma grafikami.

Aczkolwiek nie jestem do końca pewien tego mostu, bo to mój "refurbished". Może nie działać.

#19 Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez bravoag 5 września 2012, 14:53
Potwierdzam wlut 216-0674034 mamy ciemność na ekranie. Powstawieniu 215- lapek pracuje. oczywiśćie z wlutowaną grafiką, BIOS-y podstawiane .

Re: K50AB i grafika dedykowana, a zintegrowana.

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2012, 14:53