• Ciekawie zalany lenovo.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ciekawie zalany lenovo.

przez inkognito09 1 sierpnia 2012, 10:11
Jakiś czas temu przybył do nas do serwisu laptop LENOVO. Lapek jak lapek, nie uruchamia się po zalaniu. Otwieram klapki od spodu. Kilka skorodowanych punktów, w sumie nie ba tragedii. Trochę kynarka i pójdzie. Po ustaleniu kosztów naprawy biorę się z dalsze rozbieranie. To był mój błąd, powinienem był go najpierw rozbabrać na części pierwsze, ale naprawa płyty jest u nas dwukrotnie droższa od czyszczenia po zalaniu, więc jeśli trzeba lutować to od razu dzwonimy do klienta z wyceną, żeby nie tracić czasu gdyby się nie zgodził na koszta. Oto co zobaczyłem pod klawiaturą:

Obrazek

Zbliżenie:

Obrazek

Po zdjęciu górnej obudowy widoczne gniazdko po prostu odpadło. Kolejne zbliżenie:

Obrazek

W sumie bardziej z ciekawości niż z myślą że to połatam, wyczyściłem miejsce zalania. Oto co zobaczyłem:

Obrazek

Na wierzch wylazły głębsze warstwy ścieżek, chyba to zasilanie przetwornicy procesora, a więc 20V. Przeżarte przelotki, rozwarstwiony laminat. Ogólna masakra, zadzwoniłem do klienta ze stwierdzeniem że nie podejmujemy się naprawy tej płyty. W trakcie rozmowy z klientem z ciekawości chciałem się dowiedzieć co się z laptopem stało. Jego stwierdzenie mnie po prostu rozwaliło.... Tu cytat: "bo widzi pan... nie zauważyłem kiedy komputer został zalany. Dopiero po jakimś czasie poczułem... "

Re: Ciekawie zalany lenovo.

przez Google Adsense [BOT] 1 sierpnia 2012, 10:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).