• Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 6 sierpnia 2012, 15:46
Często w diagnostyce przetwornic pojawia sie stwierdzenie aby sprawdzić klucze przetwornic (MOSFETY). Mógłby ktoś opisać w paru zdaniach jakich pomiarów należydokonać na łączu G-S-D aby wykluczyć uszkodzenie mosfetów? Prosze o wyrozumiałość, dopiero zaczynam przygodę z elektroniką.

Konieczne jest wylutowanie tranzystora czy jest możliwa diagnostyka na płycie?

// Temat przeniesiony z działu Naprawa Laptopy Hardware

Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez Google Adsense [BOT] 6 sierpnia 2012, 15:46

#2 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez Usunięty Użytkownik 402 6 sierpnia 2012, 15:57
Większość pomiarów da się zrobić w płycie. Najczęściej tranzystor ma przebicie pomiędzy D-S, czasem nawet z G. pomiar wykonujesz omomierzem ustawionym na najniższą wartość lub na zakres pomiaru diody.

#3 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez demeo 6 sierpnia 2012, 22:58
Jeśli tranzystor jest przebity to jak najbardziej podstawowy pomiar możesz wykonać na płycie używając omomierza. Ja z reguły wylutowywuję tranzystor, miernik ustawiam na pomiar diody, do G przykładam na chwilę dodatnią sondę i sprawdzam czy jest przejście między G-S, następnie do G przykładam ujemną sondę i sprawdzam to samo. Pozwala to za symulować działanie tranzystora.

Kiedy na mierniku masz ustawiony tryb pomiaru diody na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności czy jest on typu P/N zaczyna przewodzić lub przestaje. Musisz oczywiście pamiętać o diodzie która jest w tranzystorze pomiędzy D-S.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 7 sierpnia 2012, 10:33
Ja z reguły wylutowywuję tranzystor, miernik ustawiam na pomiar diody

Nie do końca rozumiem jaka jest różnica pomiędzy pomiarem omomierzem np. złącza D-S a miernikiem na zakresie diody. Drugie pytanie wynikające z pierwszego: doknałem pomiaru złącza D-S oraz odwrotnie S-D (zakres diody, tranzystor sprawny na płycie), w jedym przypadku wyświetla sie wartość 1400 w drugim 650, jak to rozumieć? Te wielkości zmierzone to jest rezystancja?

#5 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez demeo 7 sierpnia 2012, 11:51
demeo napisał(a):Kiedy na mierniku masz ustawiony tryb pomiaru diody na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności czy jest on typu P/N zaczyna przewodzić lub przestaje. Musisz oczywiście pamiętać o diodzie która jest w tranzystorze pomiędzy D-S.

Wyjaśniłem to, dzięki temu możesz sprawdzić czy tranzystor prawidłowo przełącza swoje stany pracy.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 7 sierpnia 2012, 13:16
na dodatniej sondzie masz wysoki potencjał którym ładujesz G tranzystora i w zależności

Niski potencjał rozumiem, że przykładam do S?

#7 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez darekkulis 7 sierpnia 2012, 13:18
Zależy czy tranzystor ma kanał typu P czy N

#8 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 9 sierpnia 2012, 15:42

Chyba sie troszkę zakreciłem prosze o sprecyzowanie:
- jesli jest typu P to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?
- jeśli jest typu N to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?

#9 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez mikesh 9 sierpnia 2012, 15:46
ppgg1 napisał(a):

Chyba sie troszkę zakreciłem prosze o sprecyzowanie:
- jesli jest typu P to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?
- jeśli jest typu N to na baze podajemy jaki potęcjał i łacze S-D jest normalnie zwarte czy rozwarte?

Poczytaj tutaj.

#10 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 10 sierpnia 2012, 12:26
Poczytaj tutaj.

Dzieki dużo rozjaśniło, mam jeszcze pytanie o złącze S-D, nie wiem czy dobrze rozumiem, może ono wystepować jak NC - normalnie zwarte i NO- normalnie rozwarte niezależnie czy jest to tranzystor typu N lub P ?

#11 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez Usunięty Użytkownik 402 10 sierpnia 2012, 12:28
Niezależnie od polaryzacji, wysterowanie bramki tranzystora spowoduje przewodzenie lub nie przewodzenie złącza D-S.

#12 Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez servkom 10 sierpnia 2012, 13:04
Trochę teori i ćwiczeń praktycznych

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Klucze przetwornic - pytanie teoretyczne.

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2012, 15:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).