• Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez as80 20 lipca 2012, 12:18
Witam,
Nie mogę znaleźć przyczyny usterki monitora LG L192WS, który po kilkunastu sekundach po prostu się wyłącza. Na zimno działa normalnie i wyświetla obraz poprawnie nawet dłużej, jednak po około minucie obraz znika i monitor tak jakby przełączał się w tryb czuwania, dioda zmienia kolor, obraz i podświetlenie znika. W środku nie widać wybrzuszonych kondensatorów lub czegoś nadpalonego. Od czego zacząć szukając przyczyny?

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2012, 12:18

#2 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez WIOLAD 20 lipca 2012, 12:49
Czy zasilacz daje stabilne napięcia bez tętnień?
Czy kondensatory w zasilaczu były wymieniane jeśli nie to je wymień?
Sprawdź stabilizatory 3,3V, 1.8V.

#3 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez as80 2 sierpnia 2012, 13:10
Kondensatory wyglądają na dobre. Nie wymieniałem. Załączam zdjęcia płytki. Gdzie zmierzyć napięcia?

Obrazek

Obrazek

#4 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach 

przez matisblu 3 sierpnia 2012, 00:21
Witam!
Sprawdź kolego świetlówki - najlepiej podepnij zewnętrzne i wtedy się okaże czy zasilacz z inwertorem czy świetlówki. Miałem kilkanaście przypadków w panoramach 19" że upalał się "zimny" przewód w rynience świetlówki. Poprawienie lutowania trwale rozwiązywało problem. Jeśli się okaże że któraś ze świetlówek to popraw wszystkie bo monitor wróci.

#5 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez WIOLAD 3 sierpnia 2012, 06:33
Kondensatorów nie sprawdza się na wygląd, to że nie są wybrzuszone to wcale nie oznacza że są sprawne.
Stabilizatory o których pisałam powyżej znajdują się na płytce sygnałowej.
Podłącz sam zasilacz wraz ze świetlówkami, podaj sygnał on/off i zobacz czy będzie pracował poprawnie.

#6 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez as80 8 sierpnia 2012, 17:47
Kondensatory wylutowałem, sprawdziłem - wszystkie mają swoje pojemności.

Gdy podłączam same świetlówki to tak samo gasną po kilku sekundach. Nie ważne jest to którą podłączam i pod które wejście obie gasną tak samo. Więc świetlówki chyba trzeba wykluczyć bo obie popsuć by się nie mogły w tym samym czasie.

Czy to możliwe że zasilacz przełącza monitor w stan uśpienia gdy inverter źle działa?

Czy można jakoś naprawić inverter jeśli to jego wina?

ps. w laptopach sprawa wygląda prościej.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:54 --

Poprawka, monitor nie przechodzi w stan uśpienia, wyłącza tylko świetlówki po kilku sekundach, dioda włącznika nadal świeci się na zielono.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:57 --

Podpięcie innej matrycy lub świetlówki nie zmienia sytuacji, nadal to samo :(

#8 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez grisza69 8 sierpnia 2012, 18:57
Wgraj poprawny wsad do e-promu, od tego powinno się zacząć naprawę. To że działają wszystkie funkcje wcale nie znaczy że masz poprawną sumę kontrolną a taka usterka jest często powodem niewyjaśnionych zachowań obwodów sterujących.

#9 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez as80 23 sierpnia 2012, 16:06
Problem rozwiązany,

Okazało się to łatwiejsze niż myślałem. Monitor ten posiada sprzężenie zwrotne, które powoduje że przy uszkodzeniu tylko jednej świetlówki elektronika wyłącza wszystkie łącznie z obrazem. Udało się to zaobserwować podłączając 4 dobre matryce laptopowe pod wszystkie złącza podświetlenia, podświetlenie wtedy nie gasło.

Wymieniłem górne świetlówki i już wszystko działa.

Temat do zamknięcia.

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

przez Google Adsense [BOT] 23 sierpnia 2012, 16:06