• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#341 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 20 sierpnia 2012, 16:55
W przypadku ATI sprawa jest skomplikowana, ponieważ dużo Chińczyków pcha używki jako nowe, bo jest to trudne do rozpoznania. Ukruszony leciutko dzień niczemu na pewno nie szkodzi, zdarza się. Oczywiście nowe kulki kwalifikują chip jako refub, jednak ciężko to poznać.

Przeważnie jednak ATI mają laminat w innych odcieniach zielonego jak są nowe, niż po choćby jednym grzaniu.

Od siebie tylko dodam, że układy -34 zawsze były trudne w zakupie jako nowe, nie wiem czy ich nie produkowali po 2008, czy jest jakiś inny powód. Nawet teraz, da się czasem dorwać kilka sztuk nowych -26, jednak -34 w żadnej sposób nie udało mi się jak na razie załatwić nowych.

Jesteś na 100 % pewny, że kulki nowe ?, myślę, że najpierw powinieneś się skontaktować ze sprzedawca, aby przez przypadek nie wystawić mu złej opinii, jeśli nie ma 100 % pewności.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 20 sierpnia 2012, 16:55

#342 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pocinas 20 sierpnia 2012, 17:28
adam1114 napisał(a):W przypadku ATI sprawa jest skomplikowana, ponieważ dużo Chińczyków pcha używki jako nowe, bo jest to trudne do rozpoznania. Ukruszony leciutko dzień niczemu na pewno nie szkodzi, zdarza się. Oczywiście nowe kulki kwalifikują chip jako refub, jednak ciężko to poznać.

Przeważnie jednak ATI mają laminat w innych odcieniach zielonego jak są nowe, niż po choćby jednym grzaniu.

Od siebie tylko dodam, że układy -34 zawsze były trudne w zakupie jako nowe, nie wiem czy ich nie produkowali po 2008, czy jest jakiś inny powód. Nawet teraz, da się czasem dorwać kilka sztuk nowych -26, jednak -34 w żadnej sposób nie udało mi się jak na razie załatwić nowych.

Jesteś na 100 % pewny, że kulki nowe ?, myślę, że najpierw powinieneś się skontaktować ze sprzedawca, aby przez przypadek nie wystawić mu złej opinii, jeśli nie ma 100 % pewności.

Ukruszony rdzeń to pikuś, te mikro rysy też, ale te kule. Nie pierwszy raz mam nowy układ w ręku jak i często one były oglądane pod mikroskopem,i wiem jak każdy nowy Pbfree wyglądał bo był ewidentnie matowy, a kule były takie ośniedziałe/parchate. W tym chipie kule się lekko świecą i nie ma śniedzi/parchów, dokładnie tak jak po mojej robocie gdy robię reballing. Co do dostępności 4034 to ja wiem że jest straszna lipa i dlatego wcześniej pisałem na forum i jeden kolega którego wymieniłem polecił zakup właśnie w Chip Tech Shop co uczyniłem (choć kolegi nie winię za sprzedawcę), według opisu na aukcji NEW BRAND DC09, dostałem jednak co innego uważam. Zarzucać sprzedawcy raczej nie będę jednakże starał się będę o zwrot pieniędzy. Podejrzewam że sam dostał takie info od sprzedawcy z Chin, sam nie sprawdził układu i tak puścił. 026 a gdzie 026 pewniaki w PL można kupić, bo Basia i Hawk nie ma. Generalnie niby PCcenter ma nowe 4034 w dodatku za 210zł, ale z nimi interesu robić nie chce. Pytam gdyż zamiast 034 mogę wstawić 026 akurat chip idzie do Asusa z dedykowaną grafiką K50ab i powinno pójść na 026.

#343 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 20 sierpnia 2012, 17:57
Myślę, że jak nie lutowałeś, to nie będzie problemu ze zwrotem układu, napisz jak się sprawa skończyła, bo to także świadczy o sprzedawcy.

Nie mam pojęcia gdzie -26 można kupić w PL, mojemu jednemu Chińskiemu dostawcy trafiło się trochę nówek, to troszkę zakupiłem dwa razy, jednak po wysokich cenach i w ograniczonej ilości, choć jednak na prawdę nówki, także przy tym 210 brutto, za nowy -34 wydaje się bardzo dobrą ceną.

#344 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pocinas 20 sierpnia 2012, 18:09
adam1114 napisał(a):Myślę, że jak nie lutowałeś, to nie będzie problemu ze zwrotem układu, napisz jak się sprawa skończyła, bo to także świadczy o sprzedawcy.

Nie mam pojęcia gdzie -26 można kupić w PL, mojemu jednemu Chińskiemu dostawcy trafiło się trochę nówek, to troszkę zakupiłem dwa razy, jednak po wysokich cenach i w ograniczonej ilości, choć jednak na prawdę nówki, także przy tym 210 brutto, za nowy -34 wydaje się bardzo dobrą ceną.

210zł za 034 no w sumie w tym czasie, w dobie kiedy nie ma w sumie nowych 034 to fakt cena w sumie OK, aczkolwiek kupywałem taniej je, jednakże PCcenter mnie irytuje/irytował. Dawno od nich nie zamawiałem bo się zraziłem do nich właśnie przez długie terminy realizacji, wysyłki bez niektórych zamówionych towarów z info że doślą za 2 dni na swój koszt gdzie dosyłają po sporym czasie i na mój koszt., i kilka innych sytuacji, choć fakt zawsze jak nowe to nowe. Czytałem w kilku postach wyżej że się podciągneli, zobaczę, może zaryzykuję.

Co do samego tematu, mam znajomego co brał z PCcenter płyty główne, generalnie kicha, padały po 2 miesiącach, co prawda odsyłał.. naprawiali/wymieniali, ale też w niedługim czasie padały, brudne od fluxu i ogółem kilka innych dziwactw i nie raz kłamstwa słowne, to też potwierdziło że zraziłem się do nich.

Generalnie to chwalę sobie w PL tylko Basię i Hawka zawsze byłem z nich zadowolony i jestem do dziś, jednakże nie zawsze wszystko mają i trzeba kombinować gdzie indziej. Firma Lapkop nie wiem co myśleć, kupiłem u nich 3 chipy ATI fakt nowe (jeden podczas w lutu jak nigdy w życiu mi się zbąblił), choć żaden nie ruszył mi (być może wina była gdzie indziej, bo z dalszej naprawy zrezygnowałem, więc same chipy może sprawne są puki co tego nie wiem, więc raczej traktuję te firmę opiniowo neutralnie).

#345 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pocinas 21 sierpnia 2012, 12:45
Witam.
Wracam z Editem co do Sklepu CHIP TECH SHOP odnośnie zakupionego wspomnianego w wyżej postach 215-0674034..

Muszę przyznać że CHIP TECH SHOP godny polecenia. Napisałem emaila z reklamacją do sprzedawcy (treść bardzo grzeczna, zresztą powodów nie miałem by nakrzyczeć), po czym po niedługim czasie sprzedawca dzwoni tel.. W czasie rozmowy sprzedawca twierdzi że mają kilku sprawdzonych sprzedawców z Chin, z którymi nie ma problemów i że nie sprzedają bubli, bo kupuje i handluje tylko nówkami, dlatego też ździwiony był o moim stwierdzeniu reballowanego.

Jednakże co do mojego tematu sprzedawca był skłonny bez problemu zwrócić mi pieniążki za układ, po uprzednim wysłaniu chipa, nawet gdybym go już wlutował, prosił o zakulowanie układu, jednakże bez zwrotu skłonny był też dać mi na układ 12 miesięcy, jako że ja klientowi też tyle na naprawę daję, więc i na taką opcję przystałem.
Sprzedawca również dopełnił formalności w kwestii papierowej, podesłał mi emaila o treści

"zgodnie z rozmową telefoniczną przedłużamy gwarancję na ten układ AMD 215-0674034 DC 09 New, Gwarancja, F-ra VAT (numer 2551173446) do 12 miesięcy.
proszę zachować maila na wszelki wypadek. Pozdrawiam i życzę miłego dnia".

Mogę też dodać że sama rozmowa również była bardzo przyjemna i zrozumiała.

#346 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 26 sierpnia 2012, 21:25
Nie polecam sprzedawcy www_agkom_pl z Allegro.

Zakupiłem w tej firmie wyświetlacz do iPhone. Po orzymaniu wyświetlacza stwierdziliśmy że jest to fatalnej jakości chińska podróbka - źle odlana, nie byłoby możliwości poprawnego zamontowania jej w telefonie. Po wymianie kilku maili sprzedawca nie miał ochoty na przyjęcie towaru. Dopiero po zacytowaniu treści z aukcji: "ZAPEWNIAMY 100% SATYSFAKCJI A W PRZYPADKU BRAKU ZADOWOLENIA KAŻDEMU KLIENTOWI 100% ZWROT GOTÓWKI ZA ZAKUPIONY TOWAR PO JEGO ODESŁANIU W CIĄGU 10 DNI BEZ PODANIA PRZYCZYNY." zgodził się przyjąc towar.
Wyświetlacz został odesłany, miesiąc minął i cisza. Po kontakcie mailowym otrzymałem informację że niby wyświetlacz jest uszkodzony i że nie otrzymam zwrotu pieniędzy za towar. Towar oczywiście był niemontowany do telefonu, więc nie ma możliwości żeby dotarł uszkodzony, tym bardziej że był bardzo dobrze zapakowany. Minał kolejny miesiąc, przedmiot nie został odesłany do mnie. W chwili obecnej nie mam ani zwrócownych pieniędzy za przedmiot ani nie mam samego przedmiotu. Traktuję to jako kradzież mienia, czyli zwykłe złodziejstwo.

Jak widać po komentarzach tego sprzedawcy jest to dość popularna praktyka z jego strony.

#347 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 1 października 2012, 15:45
Po lewej układ zakupiony u LAPKOP po prawej u zbigik4 na Allegro. Komentować chyba dużo nie trzeba, aczkolwiek można dodać że szlif jest dobrej jakości bo zauważyłem to dopiero gdy laptop po krótkim czasie wrócił. Do tej pory wszystkie szlify które widziałem aż kuły w oczy i na pierwszy rzut oka można było stwierdzić że to szlif. W tym przypadku gołym okiem na prawdę trudno to stwierdzić.

Obrazek

#348 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez adam1114 1 października 2012, 18:08
Może średnio na temat ale dodam swoje 3 grosze na temat ATI jako, że na bieżąco zamawiam z Chin i czasami zdarzy mi się też coś sprzedać.

Jak po nVidii przeważnie z daleka widać, że szlif, tak ATI ma ładny czarny rdzeń, często bez rys, jedynie brzegi są lekko zaokrąglone, ale bardzo bardzo lekko, na dodatek ranty są często dalej w miarę ostre. Trafił mi się raz taki, i był o wiele ładniejszy niż kolei ze zdjęcia wyżej, także radzę uważać na roczniki i ceny, nowszy DC nie znaczy lepszy, część układów po prostu nie ma z DC 10 itd.

Warto też dodać, że widuję ATI z rysami po szlifowaniu na rdzeniu ( coś jak na nowych MCP67MV ), fabrycznie zamontowanych w laptopach - tak je zrobiła fabryka, czego nie należy traktować jako szlify, oczywiście brzegi są idealnie ostre.

#349 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 1 października 2012, 22:14
zbigik napisał(a):uzytkownik DjDave mógł najpierw mnie zapytac skad sa te układy a nie odrazu wystawiac taka opinię
układy kupione w chinach: http://www.aliexpress.com/snapshot/110041422.html
sprawdzony dostawca 625 komentarzy 96,4% pozytywów
wszytkie osiem układów - widac to w podsumowaniu aukcji kupiłem ja - wszystkie działaja bez problemów tylko jeden który kupił DjDave oponoć nie działa !!
a moze to nie sa szlify a oryginały ?? moje układy nie były tak porysowane i wytarte i pokruszone jak widac tu na załączonych fotkach - moje zdjęcia na allegro pokazuja układy w troche lepszym stanie niz te pokazane tu ...

Jeden z pozytywów jest między innymi ode mnie, gdyż wystawiłem na pałę biorąc pod uwagę to jak do tej pory dla mnie wyglądały szlify. Gdybyś kolego przeczytał uważnie ten wątek, to byś zauważył że już była moja wypowiedź na ten temat, aczkolwiek nie zwaliłem winy na sprzedawcę gdyż okazał się uczciwy i zwrócił pieniądze bez żadnego problemu. Ty w pierwszej kolejności napisałeś na forum myśląc wyłącznie o sobie. Na forum napisałeś 17:33.

Obrazek

A może to jednak nie szlify, w końcu twoje układy nie były tak porysowane, wytarte i pokruszone. Tyle że na zdjęciu z AUKCJI widać jak w dwójce z 216 brakuję nóżki. I jakimś cudem nawet data się zgadza.

adam1114 napisał(a):Może średnio na temat ale dodam swoje 3 grosze na temat ATI jako, że na bieżąco zamawiam z Chin i czasami zdarzy mi się też coś sprzedać.

Jak po nVidii przeważnie z daleka widać, że szlif, tak ATI ma ładny czarny rdzeń, często bez rys, jedynie brzegi są lekko zaokrąglone, ale bardzo bardzo lekko, na dodatek ranty są często dalej w miarę ostre. Trafił mi się raz taki, i był o wiele ładniejszy niż kolei ze zdjęcia wyżej, także radzę uważać na roczniki i ceny, nowszy DC nie znaczy lepszy, część układów po prostu nie ma z DC 10 itd.

Warto też dodać, że widuję ATI z rysami po szlifowaniu na rdzeniu ( coś jak na nowych MCP67MV ), fabrycznie zamontowanych w laptopach - tak je zrobiła fabryka, czego nie należy traktować jako szlify, oczywiście brzegi są idealnie ostre.

I właśnie pierwsze co mi się rzuciło w oczy gdy laptop przyszedł na reklamację to brzegi. Rzeczywiście brzegi są prawie idealne, nie tak jak przy szlifach nVidia, aczkolwiek da się to zauważyć. Na zdjęciach tego nie widać.

#350 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez demeo 2 października 2012, 11:39
Panowie, swoje waśnie przenieście na PW. A co do opisywania układów, to gdybym wierzył w to co wypisują Chińczycy to dawno "poszedłbym z torbami". Towar należy ZAWSZE samemu sprawdzić i zrobić własny opis, a komentarze i rankingi na Alibabie nie są najrzetelniejszą formą oceny sprzedającego.

--
Pozdrawiam,
demeo

#351 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez ajc333 5 października 2012, 15:40
Nie polecam firmy MIDAR, w której zamówiłem na próbę 2 układy ATI 216-0674026, choć jest z nimi ogólnie znany problem. Oba szły do Asusów K50AB. Na stronie widnieje pod układem opis, że jest z DC10+ i to potwierdził człowiek, z którym rozmawiałem telefonicznie. Pierwszy przyszedł z DC09+, wlutowany, zadziałał. Drugi, który zamówiłem i w uwagach do zamówienia wyraźnie zaznaczyłem, że poproszę wersję z DC10+, również otrzymałem z DC09+. Ten drugi już nie zadziałał. Po ustaleniach telefonicznych, polecono mi, abym odesłał układ do sklepu. Po miesiącu czekania w końcu się dodzwoniłem i niestety, ale właściciel sklepu stwierdził, że gdyby to była "pisanka" to wymieniłby go od razu, a tak nie może być stratny i może dać rabat na kolejny zakup. Tylko, że kolejny też może być kichą... Najśmieszniejsze jest to, że najpierw ustalamy coś telefonicznie, a potem i tak wychodzi z tego kupa. Nie polecam.

#352 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Forest 31 października 2012, 21:40
Kupiłem MB PEW71 L01 w PC Center Koszalin. Porządnie zapakowana. Niestety po rozpakowaniu widać masę śladów palców. Założyłem rękawiczki ESD (taki ostatnio mam standard :D ) i zamontowałem. Płyta działa ale potestuję dłużej ten sprzęt bo przy ładowaniu ubuntu się zrestartował. Załadowałem miniwindowsa i jak na razie działa. Dam znać po dłuższych testach.

#353 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez matisblu 1 listopada 2012, 00:00
Witam!
Z Pc Center ostatnio dobrze się współpracuje.
W Kocham Basie kupiłem jednego nowego intela i spuchł przy 150 stopniach :(. Wyciągnąłem z dawcy i chodzi bez problemu ponad rok - zamontowany został w laptopie "roboczym". Po za tym konieczność przedpłaty - za długo to trwa.
Naciąłem się na abstrakcyjną sytuację w firmie PlugIT Damian Jastrzębski http://www.lutownicze.pl. Sytuacja jak dla mnie abstrakcyjna/niemożliwa w realu. Mianowicie dostałem pustą paczkę, tzn faktura na 152zł + dużo folii bąbelkowej. Opakowanie wręcz perfekcyjne tylko mały minus :( brak zamówionego układu :frustry: . Niestety paczki nie odbierałem osobiście, odebrała to starsza osoba grzecznie płacąc za wysyłkę. Protokół z kurierem spisany, skan wysłany do sprzedawcy, kilkadziesiąt telefonów do sprzedawcy celem wyjaśnienia tej sytuacji. Efekt? Zostałem olany :(. Zamówiłem u nich bo mieli, miała być szybka wysyłka od momentu zamówienia do otrzymania paczki upłynęło ładnych kilka dni. W międzyczasie zdążyłem chipa zamówić w PcCenter, zamontować i oddać sprzęt klientowi.
Tak to niestety u mnie wyglądało :(.

#354 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez insert 1 listopada 2012, 02:31
Ja kupiłem u "laptopy_czesci" układ jako nowy a dostałem z resztkami kleju, po ponad miesiącu udało mi się odzyskać pieniądze na układ ale za koszty przesyłki już nie. Po wystawieni negatywnego komentarza kontrahent był o burzony, że układ przecież był nowy a i tak uwzględnił reklamację więc przecież nie ma problemu. Co do Będzina to kupiłem 5 szt i wszystkie były używane...znaczy nowe tak jak ten:
Obrazek

#355 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 1 listopada 2012, 10:38
insert napisał(a):Ja kupiłem u "laptopy_czesci" układ jako nowy a dostałem z resztkami kleju, po ponad miesiącu udało mi się odzyskać pieniądze na układ ale za koszty przesyłki już nie. Po wystawieni negatywnego komentarza kontrahent był o burzony, że układ przecież był nowy a i tak uwzględnił reklamację więc przecież nie ma problemu. Co do Będzina to kupiłem 5 szt i wszystkie były używane...znaczy nowe tak jak ten:
Obrazek

Klasyczny szlif. Układ z tą datą powinien mieć już puste logo. Do tego widać zaokrąglenia rogów i rysy od szlifowania.

#356 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez zatronik1 11 listopada 2012, 18:05
Układy rebalowane z PC center Koszalin. Kupował ktoś i jakie ma doświadczenia. Opinie już były ale rozbieżne. Ja kupiłem wcześniej pojedyncze sztuki i na ogół działały. Sądziłem więc że to używki ale zdjęte z domniemaniem sprawności. Teraz zakupiłem 7szt i tylko dwa działają trzymając wysoką temperaturę. A jak u was?.

#357 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez matisblu 11 listopada 2012, 19:45
Witam!
Jutro będę stawiał 4 szt
i QG82945GM REF.
ATI RADEON MOBILITY X1300 216PQAKA13FG REF.
INTEL BD82HM55 REF.
AMD RADEON IGP 216-0674024 REF.
więc wieczorem będę mógł coś więcej powiedzieć. Do tej pory nie było większych problemów z reklamacją refubów jeśli się trafiały niedziałające.
A co do Twojej partii to reklamuj i jeszcze raz reklamuj.

#358 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez zatronik1 11 listopada 2012, 22:17
Poprzednio kupowałem też intele i ati. Tym razem nvidie a z tymi jak wiadomo jest dużo gorzej. Jutro tam zadzwonię zobaczymy co powiedzą. Dużych pretensji nie mam wiadomo używka, jednak jak sprzedają w dobrej wierze to powinni coś zrekompensować dbając o wizerunek.

#359 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez lutownicze 16 listopada 2012, 19:22
@DjDave, sprzedawca zibi pewnie nie wiedział, że tych układów czyt. 216-0674022 nie ma w nówkach.

Tak samo

@pocinas,
Kolego muszę Cię zmartwić od dłuższego czasu nie da się kupić takiego układu w nówce. Chyba już nawet w wersji B także. Dostałeś po prostu układ z niższej klasy, nabywany przez różnej maści sprzedawców bez opakowań (odrzutki i expired) następnie pakowane w blistry. Gdzie oczywiście powinny być sprzedawane jako B. Do tego często ze względu na czas wymieniono kule bo taki sposób ich przechowywania ostro dał im w kość.

@ insert WOW !!! Ewidentny szlif i do tego refubr, jeśli poszukujesz pewnych 731 zapraszam. Jednak układy te nie należą do tanich. Ew bij do BAŚKI ma coś na stanie. Taka niestety prawda, że oryginały kosztują..

Refubry to ciężki temat na 5 szt. zazwyczaj chodzą 3 i nie do końca na długo ;) Poza tym zazwyczaj to śmieci na których co niektórzy sobie dobrze dorabiają.

#360 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez DjDave 16 listopada 2012, 20:04
lutownicze napisał(a):@DjDave, sprzedawca zibi pewnie nie wiedział, że tych układów czyt. 216-0674022 nie ma w nówkach.

Zdawałem sobie z tego sprawę, jednak liczyłem że może gdzieś się jeszcze jakieś pojedyncze sztuki uchowały. Sprzedawca popełnił błąd (bardziej prawdopodobne że robił to świadomie), więc czemu ja mam płacić za ten błąd. Układ odesłałem i do tej pory ani kasy ani odpowiedzi, więc zdecydowanie odradzam zbigik4.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2012, 20:04
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).