• Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#41 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez koralm 20 sierpnia 2012, 20:21
Na schemacie jest kondensator 10uF elektrolityczny a na liście ceramiczny. Który jest odpowiedni?

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie kupić dławik? Nigdzie tego nie mają. Wydłubałem 4,7uH wielkości 1cm x 1cm, a 82uH nie znalazłem nigdzie. Nie da się tego pominąć/zastąpić czymś?

Re: Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Google Adsense [BOT] 20 sierpnia 2012, 20:21

#42 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez sebastiank 20 sierpnia 2012, 20:30
Możesz zrobić tak jak ja obecnie zasilam tylko z USB - zaprogramowane już wiele biosów - bez problemów.

sebastiank napisał(a):Bloku zasilania nie budowałem (brak elementów) - zastosowałem w zamian stabilizator 5V i diody - miałem akurat pod ręką. Zejście do 3V - 3xdioda prostownicza + rezystor wymuszający przepływ prądu. Skoro układ działa będę jeszcze testował zasilanie z USB.

-------------------------------
Testowałem zasilanie z USB (zasilanie podpięte do n.20 74HC255) na układzie SST25VF080B (zasilanie 3-3,6V) - bez problemu się kasuje, programuje i weryfikuje zarówno przy zasilaniu 5V jak i po obniżeniu przez 2 diody do 3,6V (zastosowałem 3 diody szeregowo,można pobierać zasilanie wybranej nóżki, ostatnia dioda połączona do masy przez R 10k dla wymuszenia przepływu prądu przez diody) .

Sprawdzane na laptopie FS 8110 ze sprzętowym LPT.

#43 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Usunięty Użytkownik 402 20 sierpnia 2012, 20:33
Kondensator elektrolityczny, a dławik przykładowo jest na aukcji 2510295787 alledrogo.

#44 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez nrasta 7 września 2012, 09:06
Hm... Zrobiłem w końcu przejściówkę z DIPa na sopa, i gdy wpinam już programator i daje read device (włożyłem kostkę WINBOND 25x32), to trwa to strasznie długo. tak ma być czy to oznacza, że programator nie działa prawidłowo? Po 2 minutach pasek postępu jest gdzies w 1/20...

Gdy wybieram z helpa "test hardware" to pisze "hardware not present"...

Gdy daje device info to przy memory type wyskakuje 255, bez włożonego programatora - 0.
Niezależnie od obecności pamięci pokazuje 255.

Posprawdzałem wszystkie połączenia i wydaje się być w porządku.

Program uruchamiam na XP x86.

#45 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Vogelek23 17 września 2012, 21:48
nrasta napisał(a):Gdy daje device info to przy memory type wyskakuje 255
To znaczy, że kość nie jest wykrywana, czyli wychodzi na błąd połączeń kości z programatorem (o ile sam programator jest wykonany i poskładany prawidłowo). Proszę zweryfikować, czy kość jest włożona/wlutowana prawidłowo, a także - miernikiem - czy odpowiednie piny kości łączą się z odpowiednimi elementami na płytce programatora.

#46 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez monster 24 września 2012, 14:36
Witam, czy da rade zaprogramować kość PM25LD020, jeśli tak to jaki układ wybrać z listy?

#47 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Vogelek23 3 października 2012, 23:21
monster napisał(a):Witam, czy da rade zaprogramować kość PM25LD020, jeśli tak to jaki układ wybrać z listy?
Powinno pójść na "PMC PM25LV" - od razu jednak zaznaczam, że nie programowałem jeszcze tego układu.

#48 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez repciu 18 listopada 2012, 13:49
Witam. Czy zamiast tranzystora MW882J3L można zastosować P3055LD, lub AP9971GH, oraz czy zamiast cewki 82 µH można dać 100 µH?

// Linki do zewnętrznych stron usunięto.

#49 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez repciu 27 listopada 2012, 08:35
Witam. Mam problem z zaprogramowamiem kości SST25VF010a. Programator został raczej poprawnie złożony. Jedyna modyfikacja jaką zastosowałem to taka, że zamiast tranzystora MW882J3L zastosowałem AP9971GH oraz zwykłe cewki (4,7 uH, 100 uH) zamiast dławilów. Napięcie zasilania na nóżce 20 układu U1 (74HC244) oraz nóżce 8 układu SK1 wynosi 3,3 V. Programator widzi kość, zczytuje zapisany w niej wsad, ale nie mogę wyczyścić układu ani zapisać nowego wsadu. Program pokazuje, że kość wykasował, oraz widać że ją programuje, ale niestety jak biorę żeby zczytał wsad ponownie, to pokazuje ten sam wsad co był wgrany przed zapisem. Programator test hardware przechodzi poprawnie. Czy ten programator programuje tylko czyste kości bez wsadu ? oraz czy dla układów SST nie trzeba wykonać jakiejś modyfikacji programatora, żeby był kompatybilny z SST, bo w orginalnym układzie ze strony http://spiflash.org/block/4.html było napisane, że
For improoved compatibility with MX and SST device fafmilies do the following modification:
Cut the trace leading to pin #20 of 74hct244 chip, reconnect it using jumper wire with pin #8 of 25xx DIP8 socket

(TŁUMACZENIE: Dla kompatybilności z układami z rodziny MX oraz SST należy wykokanć następującą modyfikację: przeciąć ścieżkę prowadzącą do pin-u #20 układu 74HCT244, przepiąć ją używając zworki do pin-u #8 podstawki DIP 8. Niestety w bazie na w/w linku nie ma już tego schematu orginalnego, więc nie wiem za bardzo którą ścieżkę należy przeciąć.

#50 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Vogelek23 12 grudnia 2012, 06:29
repciu napisał(a):Witam. Czy zamiast tranzystora MW882J3L można zastosować P3055LD, lub AP9971GH, oraz czy zamiast cewki 82 µH można dać 100 µH?
Można, pod warunkiem, że w przypadku użycia P3055LD napięcie zasilania nie przekroczy 20V.

repciu napisał(a):nie wiem za bardzo którą ścieżkę należy przeciąć
Nic nie trzeba przecinać - ta wersja programatora zawiera już modyfikację zasilania dla układu HC244.
Proszę po wybraniu układu i sprawdzeniu poprawności jego detekcji (ID) nacisnąć ikonę z kłódką, następnie przycisk Read i odczytać, czy któreś bity nie są przypadkiem zablokowane. Jeśli tak, proszę odznaczyć wszystkie zaznaczone i kliknąć Write, po czym ponownie sprawdzić możliwość zapisu do kości.
Jeśli powyższe nie przyniesie spodziewanego rezultatu, należy sprawdzić, czy na pinie 3 kostki jest cały czas stan wysoki (około 3V względem masy).
Ostatecznie, kość może być uszkodzona.

#51 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Cyb0rg 23 grudnia 2012, 01:50
Vogelek23 napisał(a):Tak - ale dopiero po nowym roku.

Witam.

Mija już prawie 2012 - pytanie - czy powstanie projekt na USB ? :)

Pozdrawiam.

#52 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez jarecho1984 20 lutego 2013, 09:05
Witam wszystkich serdecznie.

Od roku używam Programatora w wersji 1.0 i jestem z niego bardzo zadowolony. Wgrałem bardzo dużo biosów i zawsze z powodzeniem, Zasadą numer 1 jest - trzeba mieć dobry zasilacz!

Chciałbym teraz zbudować w wersji 2.0

Czy jest jakiś sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie elementy do wykonania programatora w wersji 2.0?

I czy zamiast kondensatorów 0805 pójdzie przylutować 1206?

Pozdrawiam

#53 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez prusak 28 lutego 2013, 09:33
Używam programatora w wersji 2.0 Ładnie mi czyta układy jednak nie mogę zaprogramować układu M25P20-VMN6. Zakupiłem ten układ jako zamiennik SST. Czy żeby zapisac taki układ należy zrobić jakieś zmiany? Układ jest nowy. Bez problemu programuje nie zablokowane pamięci SST.

#54 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez itor13 7 kwietnia 2013, 19:02
Witam,
Próbuję zbudować ten programator.
Jednak nie mogę zdobyć tego tranzystora MW882J3L.

Czy ten się nada jako zamiennik?
40NE03-STP N 40A/30V/ TRANZYSTOR
Wydaje się, że tutaj jest do niego opis (http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/5372.pdf)

Ze starych części mam do dyspozycji jeszcze:
Z płyty głównej: IRL3103S - http://pdf1.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view/68852/IRF/IRL3103S.html Wydaje się pasować
ewentualnie z karty graficznej: APM3055L - http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/26/265971_1.pdf lecz tutaj jest mniejszy amperaż.

Skłaniam się do użycia tego IRL3103S. Bardzo proszę o podpowiedź, to jest ostatnia część jaka została mi do skompletowania.
Pozdrawiam!

#55 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Cyb0rg 1 czerwca 2013, 13:10
itor13 napisał(a):Witam,
Próbuję zbudować ten programator.
Jednak nie mogę zdobyć tego tranzystora MW882J3L....

Wcześniej Vogelek23 napisał:
Vogelek23 napisał(a):
morph napisał(a):W kwestii tranzystora MW882J3L. Na płycie Z96S takiego nie widzę
Z płyty Z96S można w miejscu PQ1 wykorzystać MOSFETa AP60T03GH (np. PQ5400, PQ300, PQ301) bez żadnych przeróbek.

A ten AP60T03GH wygląda na dostępny tutaj:
http://north.pl/karta/ap60t03gh-tranzys ... -0271.html
i trochę drożej tutaj:
http://elektronik-service.com.pl/ap60t0 ... pec-81439i
http://www.aprovi.com.pl/index.php?body ... H&zobacz=1

:)

#56 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez motton 5 czerwca 2013, 20:09
Witam,
Zrobiłem sobie ten programator w wesji pierwotniej. Zmieniłem tylko zasilanie bo dałem stabilizator 5V i 3,3V. Zasilanie przełączane zworą. Zmieniałem trzy układy 74LS244, 74ALS244 i 74HCT244. Chciałem zaprogramować pamięć en25q32 i en25q64 do routera. Na wszystkich buforach nie działało wykrywanie pamięci. Totalna porażka! Po wyborze różnych pamięci z listy wykrywało albo układ nieznany typ 22 poj. 16MB albo układ en... pojemność 23kB itp. Walczyłem z tym cały dzień i dałem za wygraną. Zaprogramowałem jakimś cudem pamięć en25q64 przy wyborze z listy całkowicie innej pamięci (nie pamiętam jakiej) gdzie identyfikacja pokazała mi układ nieznany tym 255 pojemność 16MB. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Myślę że jest zrąbane oprogramowanie albo ja mam takie ściągnięte. Pozdrawiam.

#57 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Vogelek23 16 lipca 2013, 10:26
motton napisał(a):Zmieniałem trzy układy 74LS244, 74ALS244 i 74HCT244
Wszystkie te układy - inaczej niż programowana pamięć - muszą być zasilane napięciem 5V±0.25V. Zastosuj bufor 74HC244 i zasil go z 3V, problem powinien ustąpić. W przypadku braku powyższego, możesz spróbować zasilić programowaną pamięć napięciem 5V (jednak nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenie pamięci, choć wiele razy stosowałem z powodzeniem tę - nieco drastyczną - metodę w celach testowych).
Wykonana przez Ciebie wersja programatora (1.0) ma pewien błąd, polegający na sterowaniu pamięci napięciami wyższymi, niż napięcie zasilania. Niektóre pamięci radzą sobie z tym, jednak nie wszystkie.

#58 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez iras72 16 lipca 2013, 11:02
Witam, korzystam z tego programatora, działa rewelacyjnie. Czy doczekamy się kiedyś wersji na USB? Do tej pory programator zrobiony mam na pająka (czasem trzeba coś podlutować na nowo) i nie wiem czy robić płytkę czy czekać na nową wersję.

#59 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez waldi1995 21 lipca 2013, 20:31
Co oznacza
S-IC, 74HC244 Octal Buffer/Line Driver, SSOP20
Header, 2-pin
Nie rozumiem tego i nie wiem skąd to wziąć . Po 2 czy możesz wstawić BOTTOM PRINT SIDE w wersji do programu Eagle. Chciałbym to wydrukować na papierze kredowym. Czy laminat musi być jednostronny czy dwustronny i jaki wymiar?

#60 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Macpod 21 lipca 2013, 20:47
waldi1995 napisał(a):S-IC, 74HC244 Octal Buffer/Line Driver, SSOP20
Header, 2-pin
Nie rozumiem tego i nie wiem skąd to wziąć .

To chyba jakiś żart, układ można kupić w praktycznie każdym sklepie elektronicznym.
waldi1995 napisał(a):Po 2 czy możesz wstawić BOTTOM PRINT SIDE w wersji do programu Engile.

Myślę, że Łukasz ma ważniejsze sprawy, niż rysować płytkę w Eagle dla Kolegi. Po za tym płytka składa się z kilku elementów i zaprojektowanie jej na podstawie schematu to kilka do kilkunastu minut... A sam obraz płytki do wydruku jest w pdfie...

Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI v2.0

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2013, 20:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).