• Wyposażenie dla początkującego.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez keymaker 22 sierpnia 2012, 08:29
Osobiście użyłem dopiero raz, a serwis prowadzę dopiero dwa miesiące ale myślę, że będę jej używać... zawsze coś podpowie. Kup sobie taką która będzie wyświetlać kod, karty z graficznym przedstawieniem błędu mogą wprowadzać w błąd.

Re: Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Google Adsense [BOT] 22 sierpnia 2012, 08:29

#22 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez BoGo88 22 sierpnia 2012, 08:55
A więc na razie jeszcze wstrzymam się, ale jak tylko bedę miał jakiś zbędny grosz to zakupie. Jeśli przez dwa miesiące dopiero raz się przydała to znaczy że nie jest to aż takie bardzo potrzebne urządzenie.

#23 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez insert 22 sierpnia 2012, 08:56
Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych). Kilka razy mi się przydała.
Moim zdaniem jeżeli masz tylko wolne środki to kup kartę diagnostyczną, kartę do testowania gniazd pamięci i socket'ów S1. Jak będziesz miał to Ci się kiedyś Ci się przyda, a wtedy powiesz że dobrze ją mieć. Myślę że warto inwestować w wyposażenie warsztatu, bo to podnosi komfort pracy i skraca czasem czas naprawy. Karty diagnostyczne nie są akurat drogie.

#24 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 22 sierpnia 2012, 10:11
W zasadzie, to jest podstawowe wyposażenie i narzędzie.

--
Pozdrawiam,
demeo

-- Dodano: środa, 22 sierpnia 2012, 10:14 --

insert napisał(a):Ja używam. Niestety model jaki mam działa tylko z częścią płyt (tych starszych).

Mi karta działa z większością płyt nawet nowych, wystarczy się wpiąć w magistralę LPC lub znaleźć gdzie jest
ona wyprowadzona na schemacie. Czasem trzeba zewrzeć kilka pól lutowniczych by sygnał LPC był wyprowadzony
na odpowiednim wyjściu, ale wszystko jest w schematach.

--
Pozdrawiam,
demeo

#25 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez opelr 22 sierpnia 2012, 10:59
BoGo88 napisał(a):Mam pytanie, od niedawna zajmuje się serwisem laptopów i czy opłaca mi się zainwestować w kartę diagnostyczną? Czytałem że pomaga w diagnozie dzięki z czytaniu wyników testu POST ale czy w praktyce często się ona przydaje? Z tego co pytałem kolegów nikt prawie jej nie używa a może niesłusznie...

Jak dla mnie kasa w błoto.

#26 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez gathor 22 sierpnia 2012, 11:37
opelr napisał(a):Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

#27 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 22 sierpnia 2012, 11:43
gathor napisał(a):
opelr napisał(a):Jak dla mnie kasa w błoto.

A to ciekawa teoria.
Zbędna ona jest dla wprawionego serwisanta. Kolega dopiero startuje, więc na pewno wiele razy jej użyje.

Dla średnio wprawionego też bardzo ułatwia pracę i często przyśpiesza diagnozę lub pomaga wskazać usterkę
w przybliżeniu.

--
Pozdrawiam,
demeo

#28 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez opelr 22 sierpnia 2012, 12:20
To tylko moje zdanie, ja też ciągle się uczę, ale dla początkującego moim zdaniem nawet wydłuży naprawy, zaczynając od podpinania sie pod lpc, rozgryzania co znaczy dany kod i co dzięki niemu stwierdzamy po błędne wskazania np. wstawiona wadliwa północ a karta twierdzi - problem z biosem lub południem, nie pomogła mi nigdy jak zaczynałem a teraz się tylko kurzy, jeśli ktoś ma ograniczone fundusze kupił bym to jako ostatnie na serwis, jako gadżet.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).