• Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by as80 20 July 2012, 12:18
Witam,
Nie mogę znaleźć przyczyny usterki monitora LG L192WS, który po kilkunastu sekundach po prostu się wyłącza. Na zimno działa normalnie i wyświetla obraz poprawnie nawet dłużej, jednak po około minucie obraz znika i monitor tak jakby przełączał się w tryb czuwania, dioda zmienia kolor, obraz i podświetlenie znika. W środku nie widać wybrzuszonych kondensatorów lub czegoś nadpalonego. Od czego zacząć szukając przyczyny?

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by Google Adsense [BOT] 20 July 2012, 12:18

#2 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by WIOLAD 20 July 2012, 12:49
Czy zasilacz daje stabilne napięcia bez tętnień?
Czy kondensatory w zasilaczu były wymieniane jeśli nie to je wymień?
Sprawdź stabilizatory 3,3V, 1.8V.

#3 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by as80 2 August 2012, 13:10
Kondensatory wyglądają na dobre. Nie wymieniałem. Załączam zdjęcia płytki. Gdzie zmierzyć napięcia?

Image

Image

#4 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach 

by matisblu 3 August 2012, 00:21
Witam!
Sprawdź kolego świetlówki - najlepiej podepnij zewnętrzne i wtedy się okaże czy zasilacz z inwertorem czy świetlówki. Miałem kilkanaście przypadków w panoramach 19" że upalał się "zimny" przewód w rynience świetlówki. Poprawienie lutowania trwale rozwiązywało problem. Jeśli się okaże że któraś ze świetlówek to popraw wszystkie bo monitor wróci.

#5 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by WIOLAD 3 August 2012, 06:33
Kondensatorów nie sprawdza się na wygląd, to że nie są wybrzuszone to wcale nie oznacza że są sprawne.
Stabilizatory o których pisałam powyżej znajdują się na płytce sygnałowej.
Podłącz sam zasilacz wraz ze świetlówkami, podaj sygnał on/off i zobacz czy będzie pracował poprawnie.

#6 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by as80 8 August 2012, 17:47
Kondensatory wylutowałem, sprawdziłem - wszystkie mają swoje pojemności.

Gdy podłączam same świetlówki to tak samo gasną po kilku sekundach. Nie ważne jest to którą podłączam i pod które wejście obie gasną tak samo. Więc świetlówki chyba trzeba wykluczyć bo obie popsuć by się nie mogły w tym samym czasie.

Czy to możliwe że zasilacz przełącza monitor w stan uśpienia gdy inverter źle działa?

Czy można jakoś naprawić inverter jeśli to jego wina?

ps. w laptopach sprawa wygląda prościej.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:54 --

Poprawka, monitor nie przechodzi w stan uśpienia, wyłącza tylko świetlówki po kilku sekundach, dioda włącznika nadal świeci się na zielono.

-- Dodano: środa, 8 sie 2012, 17:57 --

Podpięcie innej matrycy lub świetlówki nie zmienia sytuacji, nadal to samo :(

#8 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by grisza69 8 August 2012, 18:57
Wgraj poprawny wsad do e-promu, od tego powinno się zacząć naprawę. To że działają wszystkie funkcje wcale nie znaczy że masz poprawną sumę kontrolną a taka usterka jest często powodem niewyjaśnionych zachowań obwodów sterujących.

#9 Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by as80 23 August 2012, 16:06
Problem rozwiązany,

Okazało się to łatwiejsze niż myślałem. Monitor ten posiada sprzężenie zwrotne, które powoduje że przy uszkodzeniu tylko jednej świetlówki elektronika wyłącza wszystkie łącznie z obrazem. Udało się to zaobserwować podłączając 4 dobre matryce laptopowe pod wszystkie złącza podświetlenia, podświetlenie wtedy nie gasło.

Wymieniłem górne świetlówki i już wszystko działa.

Temat do zamknięcia.

Re: Monitor LG flatron L192WS wyłącza sie po kilkunastu sekundach

by Google Adsense [BOT] 23 August 2012, 16:06