plenrusldeituk
  • HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez ozzy30 20 sierpnia 2012, 15:38
Laptop HP DV5-1205ew, DAQT8HMB6B0 REV:B.
Laptop nie wyświetlał obrazu, miganie diod capslock/numlock. Wykonałem reballing układu 216-0707011. Laptop działał prawidłowo. Po dwóch tygodniach usterka się powtórzyła. Wymieniłem układ na nowy, niestety po kolejnych 3 tygodniach znowu to samo - brak obrazu, migające diody - kolejny reballing pomógł na tydzień. Procesor sprawdzony. I teraz mam problem, nie wiem czy inwestować w kolejny nowy układ czy może spróbować wykonać reflow socketu procesora (przeczytałem na forum że w tym modelu to pomaga). Chciałbym zapytać czy może ktoś spotkał się z podobnymi objawami, nigdy jeszcze nie podgrzewałem socketu, nie wiem też czy w moim przypadku to ma sens bo jednak objawy sugerują uszkodzenie 216-0707011.

Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez Google Adsense [BOT] 20 sierpnia 2012, 15:38

#2 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez ajc333 20 sierpnia 2012, 16:30
Skoro reballing pomógł na tydzień, wskazywałoby to na uwalony scalak. Przed położeniem dobrze jest pogrzać układ, żeby pozbyć się ewentualnej wilgoci. Czy kolega ma pewne źródło tych układów?

#3 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez ozzy30 20 sierpnia 2012, 16:49
Z tego źródła kupiłem już kilka układów i do tej pory nie było żadnych problemów. Przyznaję, że nie podgrzewałem wcześniej układu, może kolega mi powiedzieć jak to wygląda w praktyce? Nie posiadam żadnego piecyka, korzystam ze stacji reeco i podgrzewaczy reeco i aoyue.
No właśnie wszystko wskazuje jednak na uszkodzenie układu 216-0707011. Ale spotkałem się też tutaj na forum z sugestią właśnie podgrzania socketu procesora nawet po wymianie grafiki, w dv5. Problem w tym, że nigdy tego nie robiłem i mam pewne obawy.

#4 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez ajc333 22 sierpnia 2012, 16:02
Ostatnio podgrzewałem w DV6 bodajże socket CPU, gdyż na początku miałem podejrzenia, że do wymiany będzie północ. Dobrze jest mieć kartę diagnostyczną do gniazd CPU. Podlałem je trochę topnikiem i tylko dolną grzałką podgrzałem do ok. 200 st. A jeśli chodzi o wygrzewanie układów, to przed postawieniem, dobrze jest nowy układ położyć na oczyszczonej płycie i potrzymać na dolnej grzałce ok. 1 godz. Zmniejsza się wtedy prawdopodobieństwo wystąpienia bąbli, związanych z zatrzymaniem wilgoci w układzie.

#5 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez serwis24 22 sierpnia 2012, 19:24
Do wymiany socket CPU.

Reballing mostu pomagał, bo z grubsza przy okazji dogrzewałeś socket.

#6 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez arvika 25 sierpnia 2012, 11:10
Błędna diagnoza. Podczas wymiany GPU podgrzałeś wadliwy układ/socket i płyta zaczynała działać.

#7 Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez AdamStar 25 sierpnia 2012, 17:02
Kolega tak namiętnie wymienia grafikę, a czy przypadkiem nie jest uszkodzony NB?

Re: HP DV5-1205ew brak obrazu, migające diody

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2012, 17:02