• Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

przez sebastiank 25 sierpnia 2012, 12:29
Witam,
Laptop Lenovo Y550P, płyta LA5371P rev. 1.0.
Wymieniałem grafikę - laptop uruchamiał się bez obrazu, wymieniona została grafika N10P-GS-A2 (nowa, z pewnego źródła).
Po wymianie laptop wstał, dało się wejść do biosu, próbował ładować system z LAN (dysk i napęd odłączone).
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu także próbował bootować z LAN, po czym wyłączył się po około 10 sekundach.
Kolejne uruchomienia - uruchamiał się na coraz krócej - aż do osiągnięcia ok. 2 sekund - na tyle się obecnie uruchamia - obrazu brak.

Podmieniałem procesor (w sumie sprawdziłem na 3 egzemplarzach i5), RAM (w sumie sprawdziłem na 6 egzemplarzach), przeprogramowany bios (U31) - wsad rozpakowany, ze strony producenta.
Przylutowana także nowa bateryjka biosu - poprzednia była urwana.
Napięcie na procesorze (mierzone na kondensatorach pod procesorem) - 0,75V.
Napięcie na grafice (mierzone na kondensatorach pod grafiką) - 1,5V.
Nie uruchamiałem bez radiatora i wentylatora.

Brakuje mi już pomysłów - wyglądało dobrze, a co kolejne uruchomienie to gorzej...

Ma ktoś pomysł co sprawdzić i gdzie/jak szukać problemu?

Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2012, 12:29

#2 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez Slaw 25 sierpnia 2012, 12:46
Sprawdziłeś czy wszystkie napięcia są na przetwornicach?

#3 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 25 sierpnia 2012, 13:04
Na wszystkich cewkach napięcie się pojawia, jednak wyniki trudno uznać za dokładne mając 2 sekundy na pomiar...
Dodam, że grafika i procesor się grzeją, bios przed programowaniem zgrał się poprawnie, przy programowaniu nie było żadnych problemów.

Myślałem o wygrzewaniu miejscami płyty w poszukiwaniu dłuższego uruchamiania (pierwsze uruchomienie było na "ciepłej płycie" - zdjąłem z maszyny jak miała około 35°C, zamontowałem procesor, RAM, podłączyłem zasilanie i matrycę - więc jeszcze trochę ostygła, ale wtedy najdłużej działała) - czy to ma jakiś sens?

Jest jakaś możliwość sprawdzenia czujnika temperatury - może on wyłącza laptopa?

Zastanawiam się jeszcze nad postawieniem jeszcze raz grafiki - miał ktoś takie objawy przy źle przylutowanej grafice?

----------------
zrobiłem reflow grafiki i uruchamiał się na jeszcze krócej, aż do zaprzestania reakcji... Trochę to wygląda ja latarka z wyładowaną baterią...

Chyba wgrałem niewłaściwie bios z pliku .fd, a kości są dwie - mógłby mi ktoś opisać jak to rozdzielić (wgrałem po prostu .fd) lub rozdzielić ten bios (w załączeniu)?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez arvika 25 sierpnia 2012, 18:33
Weź profilaktycznie przelutuj KBC.

#5 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 25 sierpnia 2012, 19:21
Wgrać stary bios (mam zgrany)? Wgrałem całe .fd ze strony producenta, a są 2 kości EC i bios - niestety nie wiem jak to rozdzielić... Na forum znalazłem tylko, że należy rozdzielić.
Ma ktoś pewny wsad?

#6 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez pocinas 25 sierpnia 2012, 21:14
sebastiank napisał(a):Wgrać stary bios (mam zgrany)? Wgrałem całe .fd ze strony producenta, a są 2 kości EC i bios - niestety nie wiem jak to rozdzielić... Na forum znalazłem tylko, że należy rozdzielić.
Ma ktoś pewny wsad?

Może spróbój tej metody http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U ... d-p/377911

Bios oczywiście pod swój modelu notebooka

#7 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 25 sierpnia 2012, 21:28
Próbowałem kilka razy - nie udało się - jeszcze jak się uruchamiał na kilkanaście sekund.
Próbowałem też z ESC - wyskoczyło pytanie i ... nie zdążyłem doczytać jak padł...

#8 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez pawel80 26 sierpnia 2012, 01:10
Może układ ci źle siadł. Robiłeś mu Refollow.

#9 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 26 sierpnia 2012, 08:41
Robiłem refllow grafiki. Przelutuję jeszcze KBC jak radzi Arvika, jeśli nie pomoże postawię układ jeszcze raz.

Mam drugi poniekąd podobny, dziwny przypadek - Acer Aspire 5742 z podobną płytą LA-5893P - przed wymianą grafiki sypał artefaktami i resetował się po pierwszym ekranie windowsa, po wymianie grafiki (też nowa z pewnego źródła) resetuje się co 30 sekund,brak obrazu i podświetlania - zrobiłem reflow grafiki, wstawiłem starą, przelutowałem socket, podmieniałem procesor, ram, wlutowałem jeszcze inną grafikę (z płyty po zalaniu), wstawiłem znów kupioną - bez zmian. Nie przeprogramowywałem jeszcze tylko biosu.

Wiem, że to osobny temat (viewtopic.php?f=213&t=18849) - ale płyta podobna (LA-5893P w Acerze, LA5371P w Lenovo, obsada podobna) - może kogoś ktoś miał podobny przypadek w Acerze i rozwiązał problem - można by zastosować w Lenovo.

-------------------------
wgrałem poprzednio zgrany bios (ten który był oryginalnie) - brak reakcji na włączenie, przelutowałem KBC - nadal brak reakcji.

#10 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 29 sierpnia 2012, 16:29
Po kolejnych kilku próbach włączenia pojawiło się na włączniku (a dokładnie gnieździe taśmy do włącznika) napięcie bliskie zasilacza - 18,5V.
Przetwornice 3/5V pracują, reszta nie, na KBC nie znalazłem więcej niż +3,3V, po zdjęciu KBC na włączniku nadal występuje 18V.

#11 Lenovo Y550P, LA-5371P rev.1.0 - Prośba o fragment schematu, +18V na włączniku

przez sebastiank 2 września 2012, 10:36
Witam,
Lenovo Y550P, płyta NIWBA LA-5371P rev.1.0
Kontynuacja walki z wątku viewtopic.php?f=213&t=18840. Sytuacja się zmieniła, więc nowy temat... Do poprzedniego (mam nadzieję) powrócę.

w skrócie: Po wymianie grafiki laptop uruchomił się na chwilę, każde kolejne uruchomienie na krócej, aż do braku reakcji na włączenie.
Pojawiło się na włączniku (a dokładnie gnieździe taśmy do włącznika na płycie głównej - włącznik odpięty) napięcie bliskie zasilacza - 18,5V.
Przetwornice 3/5V pracują, reszta nie, na KBC nie ma +18V, po zdjęciu KBC na włączniku nadal występuje +18V.

Schemat: viewtopic.php?f=52&t=10591&hilit=5371p, niestety punktów za mało.

Proszę o fragment schematu (a właściwie kilka fragmentów) z połączeniami przycisku POWER.
Oczywiście wszelkie sugestie co sprawdzić bardzo mile widziane.

Ostatnio edytowano 2 września 2012, 13:00 przez farmer, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Wątki scalono

#12 Re: Lenovo Y550P, LA-5371P rev.1.0 - Prośba o fragment schematu, +18V na włączniku

przez michal3411 2 września 2012, 11:22
W tym modelu na wyłączniku może się pojawić napięcie zasilania.

Obrazek

Ważne żeby ono nie pojawiło się na KBC.

A cały problem może być raczej w tym że coś ci się grzeje na płycie, lub masz popękane luty i po nagrzaniu elementów płyta się odkształca.

#13 Re: Lenovo Y550P, LA-5371P rev.1.0 - Prośba o fragment schematu, +18V na włączniku

przez sebastiank 2 września 2012, 11:35
W takim razie mogę spokojnie lutować KBC - po wylutowaniu sprawdziłem wszystkie nóżki, czy nie występuje +18V i walczyć dalej.

#14 Re: Lenovo Y550P wyłącza się po 2 sekundach

przez sebastiank 4 września 2012, 11:43
Proszę jeszcze o kawałek schematu z Biosem - str. 38, 39 - na U39 brak zasilania.
Jeśli ktoś posiada to prosiłbym także o pewny bios i vbios oraz podanie oznaczeń układów, aby wgrać do odpowiednich kości.

#15 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez michal3411 5 września 2012, 16:40
Dalej brakuje ci +3VALW bez tego nic nie zrobisz.

U31 - MX25L1605AM2C EC

Obrazek

#16 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez sebastiank 5 września 2012, 16:58
Na U31 zasilanie jest, +3,3V na n.8. Na KBC także jest zasilanie.
Brak natomiast rezonacji na X2 i Y5 przy północy, przypuszczam, że na jednym z nich rezonacje powinny występować.
Y3 nie jest wlutowany (i nie wiem czy powinien być).
Na CLRP1 i CLRP2 przy północy jest +3V

#17 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez michal3411 6 września 2012, 15:37
X2 jesteś pewien na schemacie jest X1 przy KBC.
Rezonatora X2 nie odnalazłem.

Y5 to rezonator przy FireWire, więc na razie możemy go sobie przecież odpuścić.

"...Na CLRP1 i CLRP2 przy północy jest +3V..." - i w sumie tyle ma być.

#18 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez sebastiank 6 września 2012, 16:15
Na X1 przy KBC rezonacje są - sprawdzałem sondą wcz, multimetr pokazał ponad 3V.
X2 jest przy mostku - jak na zdjęciu - rezonacji brak.
Obrazek

#19 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez michal3411 6 września 2012, 17:30
Nie masz oscyloskopu bo mógł ci bzdury wypisać.
Ale jeśli ci w innych przypadkach tak samo wypisuje to możemy przyjąć że pomiar taki wskazuje że jest ok.

Schemat z forum nie pasuje do płyty.

Jeśli jesteś pewien że przy NB nie ma oscylacji pomimo tego że most jest zasilany to przypuszczalnie do wymiany jest kwarc (oczywiście drobnica przy nim do sprawdzenia), lub on sam.

#20 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez sebastiank 6 września 2012, 18:13
Sonda której używam do tej pory dobrze wskazywała istnienie lub brak rezonacji - wykonana wg schematu z EDW, z podwajaczem napięcia, jakby ktoś potrzebował to polecam.
Znalazłem schemat on-line - na nim przy moście jest Y8, może to ten sam co jest na forum...

Most stoi na kulkach 0,35mm - możliwe, że przy grzaniu płyty puściły, mam jeszcze kilka uszkodzonych płyt z tymi mostami - jest z czego przekładać, jednak zacznę od kwarcu i drobnicy.

Pytanie tylko, czy w tej platformie rezonacje na kwarcu przy moście muszą występować przed startem (w trybie S5) - to moje pierwsze starcie z tą platformą, a mam jeszcze 2 x Acer Aspire 5742 jak w temacie viewtopic.php?f=213&t=18849 - jeden martwy, drugi resetuje się co kilkanaście sekund po wymianie grafiki, ale w nim już podstawiłem most - i jest bez zmian.

Chcę jeszcze wgrać bios z tematu viewtopic.php?f=140&t=19048 dzięki uprzejmości Mario i tu drugie pytanie - czy vbios (1MB) wgrać do U31, a bios (2 MB) do U37?

Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2012, 18:13