• Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez sebastiank 26 sierpnia 2012, 08:51
Witam,
Acer Aspire 5742 z płytą LA-5893P, grafika Nvidia N11P-GV2H-A3.
Przed wymianą grafiki sypał artefaktami i resetował się po pierwszym ekranie windowsa (BSOD i reset), po wymianie grafiki (nowa z pewnego źródła) resetuje się co 30 sekund, brak obrazu i podświetlania.
Zrobiłem reflow grafiki, wstawiłem starą grafikę, przelutowałem socket procesora, podmieniałem procesor, ram, wlutowałem jeszcze inną grafikę (z płyty po zalaniu), wstawiłem znów kupioną - wszystko bez zmian. Nie przeprogramowywałem jeszcze tylko biosu .

Mam jeszcze problem z podobną płytą LA5371P w Lenovo Y550P też po wymianie grafiki (viewtopic.php?f=213&t=18840).

Przypuszczam, że jest jakiś sposób na te płyty - jakiś słaby punkt.
Czy ktoś przerabiał tego typu problemy z tymi płytami i znalazł rozwiązanie?

Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez Google Adsense [BOT] 26 sierpnia 2012, 08:51

#2 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez goofy1969 26 sierpnia 2012, 21:28
Witam!
A trzeba było poczytać na forum dotyczące tego modelu posty i zacząć od głównego biosu, dobrze że nie uszkodziłeś płyty.

#3 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez sebastiank 26 sierpnia 2012, 22:16
Przejrzałem i odnośnie tego modelu znalazłem 2 wątki - oba nierozwiązane.
Mam już ściągnięty bios (z wątku viewtopic.php?f=209&t=17504&hilit=new71) - płyta o tym samym oznaczeniu LA-5893P, rev. 1.0 - można spokojnie wgrywać?

Czy mógłby kolega coś więcej napisać o błędzie w sztuce i niebezpieczeństwie uszkodzenia płyty?
Wszelkie wskazówki mile widziane, zwłaszcza, że mam jeszcze jednego takiego samego - martwego - na razie tylko podstawiłem ram i procesor, sprawdziłem że jest 3,3V na włączniku.

#4 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez goofy1969 27 sierpnia 2012, 07:37
Witam!
W wątku który kolega podał gdzie jest umieszczony plik biosu jest przecież rozwiązanie: po zaprogramowaniu kości biosu dwóm użytkownikom forum laptopy działały poprawnie. Moim skromnym zdaniem trzykrotne grzanie tej płyty przy wymianie grafik, przelutowanie socketu procesora mogło narazić ten papierowy laminat na uszkodzenie a przy okazji odlutowanie innych układów. Tu upatruję niebezpieczeństwo uszkodzenia płyty. Ja zawsze lutowanie, szczególnie nieznanej płyty, staram się wykonać na końcu diagnozy przedtem wykluczając inne elementy. Może koledze się udało i po zaprogramowaniu biosu płyta będzie poprawnie działać. Powodzenia.

#5 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez sebastiank 27 sierpnia 2012, 12:22
Zaprogramowałem U31 (ten przy KBC) mniejszym wsadem - zgrany miał 128kB, wgrany 117kB.
U18 natomiast jest wykrywany jako EN25F - 22kB (po zgraniu zawartość też 22kB), a wsad ma 4MB.
Oznaczenie kości nieczytelne nawet po kilkukrotnym przemyciu izopropanolem, płyta była wcześniej już naprawiana - nie wiem czy naprawiona, czy tylko rozgrzebana...
Wg schematu powinna być tam MX25L3205.

Obrazek

Kość do wymiany na MX25L3205?
Pytam, ponieważ wolę się upewnić - już wystarczająco wymęczyłem tą płytę...
Na zdjęciu nie jest prawidłowo ustawiony model kości, jednak odczyt był na dobrze ustawionym. Na tym ze zdjęcie tylko ID (tu różnicy nie było).

Zdjąłem i odczytałem U18 z drugiej - takiej samej płyty (martwej) i ta sama historia. Też wykrywa jako EN25F 22kB - oznaczenie układu F32-100HIP, czyli "32 Megabit Serial Flash Memory with 4Kbytes Uniform Sector". Czym to zaprogramować?
Mam SPI wg schematu z tego forum, ale rozpoznaje jako 22kB.

#6 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez goofy1969 28 sierpnia 2012, 05:10
Witam!
Kość biosu, jaki producent,w tym modelu nie ma znaczenia ważne aby pomieścił wsad tu akurat 4MB. Jeśli kolega nie może zaprogramować tej kości musi szukać innej w tym modelu były kości EONa , Winbonda, Macronixa. Ważna jest jest pojemność.

#7 Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez sebastiank 29 sierpnia 2012, 16:54
Sprawdziłem na 3 kościach 4 Mb dla U18 i na 2 dla U31 pozyskanych z innych płyt - (kasowały się, programowały i weryfikowały bez problemu) jednak efekt ciągle ten sam... resety co kilkanaście sekund...
Czy warto spróbować jeszcze czegoś przed przekulkowaniem grafiki?

Re: Acer Aspire 5742 płyta LA-5893P resety po wymianie grafiki

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2012, 16:54