• Gdzie znajdę taki szeroki grot?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez malboro511 19 sierpnia 2012, 20:34
Witam poszukuje taki szeroki grot bądź lutownice z takim szerokim grotem, czy wie ktoś gdzie taki znajdę, czy to nie jest samoróbka? potrzebny do zastosowania jak na foto.

Obrazek

Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez Google Adsense [BOT] 19 sierpnia 2012, 20:34

#2 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez offo 21 sierpnia 2012, 18:40
metcal oferuje takie groty do swoich lutownic np mx500 był już o tym temat na forum.
Pewnie wszyscy producenci profi stacji lutowniczych mają takie groty w ofercie - tyle że nie licz na to że kupisz go za 20zł

#4 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez keymaker 23 sierpnia 2012, 10:46
Czy posiada ktoś taki grot do Quick 202D?

#5 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez kamil198405 2 września 2012, 18:29
Niestety do quick 202d taki grot nie występuje.

#6 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez keymaker 3 września 2012, 18:19
kamil198405 napisał(a):Niestety do quick 202d taki grot nie występuje.

Jestem rozczarowany :D, a może mi ktoś polecić grot do 202D do właśnie takich czynności jak pokazano na zdjęciu powyżej?

#7 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez arvika 3 września 2012, 18:28
Wg mnie taki grot do układów jest kompletnie niepraktyczny.

#9 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez R2D2 4 września 2012, 08:12
malboro511 napisał(a):Witam poszukuje taki szeroki grot bądź lutownice z takim szerokim grotem, czy wie ktoś gdzie taki znajdę, czy to nie jest samoróbka? potrzebny do zastosowania jak na foto.

Obrazek

Rozpiska jest tu http://www.okinternational.com/product_soldering/ps_900

są to groty : CxV Series Blade Tips for MFR-1100/MFR-2200 Systems

cena w renexie : http://ttool.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=1267
cena w OKI : http://www.oki-europe.com/europe/catalogsearch/result/?q=CFV-BL400&x=22&y=9

#11 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez keymaker 8 września 2012, 19:01
Też go używam najczęściej, natomiast do czyszczenia padów od niedawna zacząłem używać grotu typu "nóż".

#12 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez mdcs 8 września 2012, 20:20
Toteż właśnie 2 posty wyżej nóż podesłałem. Dobrze się sprawdza, bo jak go się oprze wzdłuż plecionki to ładnie ją prowadzi, a spod grotów płaskich często mi wypada.

#13 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez kamilj 19 września 2012, 17:35
Grot dostaniesz w firmie renex. Jest to grot (katalogowo nazywa się to głowica) dedykowany wyłącznie do stacji lutowniczych PACE z rączką TD-100. Cały wachlarz do wyboru tutaj:

http://renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=355

#14 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez mdcs 19 września 2012, 20:37
A ceny jak to w Renexie.

#15 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez gkrz67 9 grudnia 2013, 18:22
Ja też byłem rozczarowany, tym że do D202 nie ma szerokich grotów, a ten najszerszy przy rdzeniu procesora po prostu nie wydalał. Po podniesieniu temperatury powyżej 300*C, grot bardzo zachodził nalotem. Kolega widział jak się męczę i naprędce dorobił mi taki grot z miedzi, o szerokości 10mm. Po prostu nasadka na szeroki grot do QUIKA 202d. A wygląda to tak jak na zdjęciu i spisuje się super.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jest to jakieś cudo, ale praktycznie za darmo i działa lepiej niż goły grot. Trochę dłużej się rozgrzewa, co jest chyba oczywiste. Jak będę miał troszkę czasu to kupię taką lutownicę na 220V z regulacją temperatury i dorobię coś lepszego, w stylu tego z 1-ego postu. Wystarczy kawałek rureczki dopasować do prostego grota, na końcu gwint który następnie wkręcamy na "wystruganego" z grubego kawałka miedzi, grota.

#16 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez Darekbp2 13 grudnia 2013, 22:54
A ja mam taki zrobiony z kawałka blachy miedzianej szerokości 22mm i grubości 2,2mm starego grota i dokupionej rurki z nakrętką,koszt 30zł(zakup rurki z nakrętką).
W blaszce wycinamy rowek i tlenem wspawany grot po wcześniejszym nałożeniu rurki.
Spisuje się rewelacyjnie w kieszeni zostało 300zł.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#17 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez mar244 13 grudnia 2013, 23:07
kolego darek, świetny ten grot, tylko się zastanawiam jak by to zrobić do mojego PACE z rączką TD-100 :/

#18 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez Darekbp2 13 grudnia 2013, 23:22
Można by zaryzykować przyspawać taką blaszkę do najtańszego grota, tylko czy nie uszkodzi się grzałka w grocie.

#19 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez bloto22 2 marca 2014, 22:08
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kiedyś też używałem własno ręcznie robionych ale na dłuższą mete, oraz na duże ryzyko uszkodzenia, padów, solder maski.

Zdecydowałem się na zakup hakko fx-951, zdjęcia zrobiłem jak dostałem, spisuję się bardzo dobrze. Grzałka/uchwyt jest nie bywale lekki.

Bardzo dobrze się pracuje, cena trochę zaporowa... ale jeżeli chcemy zminimalizować uszkodzenia mechaniczne i zmaksymalizować wydajśność/ czas.

Wypada zakupić sprzęt... lub można tracić czas na zabawę.

Pozdrawiam

#20 Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez adam1114 3 marca 2014, 04:14
Bez przesady, własnoręcznie robiony grot nie musi być zły, tym bardziej, że HAKKO kosztuje z przesyłką DHLem 86 USD, odliczając koszty DHL, wartość tej stacji to ok 150-160 złotych, mam spore wątpliwości czy w tych pieniądzach będzie to sprzęt lepszy niż samoróbka - tej klasy "maszyna" raczej do amatorskich napraw raz na miesiąc.
( http://www.aliexpress.com/item/HAKKO-FX ... 20174.html )

Re: Gdzie znajdę taki szeroki grot?

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2014, 04:14