• Programowanie BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Programowanie BIOS

przez servkom 19 września 2012, 15:33
Podczas programowania kości nie chce jej wymazać 25PE80VG
Zawartość starego biosu sczytana bez problemu
Druga taka sama kość z innego laptopa to samo.
Błąd wyrzuca przy weryfikacji, lecz samo kasowanie też bez efektu, błędu nie wyrzuca, lecz stara zawartość pozostaje.
Te kości występują dość rzadko, i nie mam z nimi doświadczenia. Nigdy nie miałem z programatorem problemu i nie trafiłem na taki przypadek.

Obrazek

Re: Programowanie BIOS

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2012, 15:33

#2 Re: Programowanie BIOS

przez marek216 19 września 2012, 17:25
Sprawdź czy podstawka łapie ci wszystkie kopytka.

#3 Re: Programowanie BIOS

przez servkom 19 września 2012, 18:04
Kość wlutowana w podstawkę - mam 2 szt. i to samo.

#4 Re: Programowanie BIOS

przez marek216 19 września 2012, 19:04
Pobierz program z załącznika i wybierz kość 25PE80

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Programowanie BIOS

przez servkom 19 września 2012, 20:15
Sprawdzę z samego rana - tylko pytanie czy to jest jakiś zmodyfikowany soft do obsługi programatora bo wyglądem przypomina ten mój.

#6 Re: Programowanie BIOS

przez marek216 19 września 2012, 20:23
Twój jest zmodyfikowany :)
Ostatnia ikona
Obrazek

#7 Re: Programowanie BIOS

przez servkom 20 września 2012, 09:03
Sprawdzone - wyglada na to, że te programatory sprzedają chińczyki różną wersją softu, lecz niczym się one nie różnią. Mam dwie te same kości i przy weryfikacji wywala błędy - muszę zamówić nową kość wtedy będę pewien, że wina nie leży po stronie programatora. Bardzo dziękuję koledze marek216 za podesłanie softu. Pytanie do kolegów, kto ma sprawną taka chętnie odkupię lub proszę o sprawdzenie czy u was nie ma tego błędu przy wgrywaniu tego wsadu bios ma 1Mb pochodzi z Panasonica CF-19.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#10 Re: Programowanie BIOS

przez marek216 20 września 2012, 09:49
Faktycznie, nie zauważyłem - przepraszam

#11 Re: Programowanie BIOS

przez servkom 20 września 2012, 12:02
Pccenter - widziałem że mają tylko nie mam do nich zaufania

#12 Re: Programowanie BIOS 

przez marek216 20 września 2012, 12:11
Jak masz dwie kości to możesz mi jedną podesłać to machnę ci to - pokryjesz tylko koszty wysyłek.
Kostki takiej nie posiadam żeby przetestować.

#13 Re: Programowanie BIOS

przez servkom 20 września 2012, 13:27
Wstawiłem inną kość winbond 1Mb W25P80 zobaczę czy ruszy.
Kość jest zamienna, laptop uruchomiony, dziekuję wszystkim za pomoc.

Re: Programowanie BIOS

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2012, 13:27