• Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez Karpiu 23 września 2012, 13:36
#1 23 Wrz 2012 07:16 Reballing. Proszę o odpowiedź znawców tematu
Witam.
Zamierzam troszeczkę zgłębić tajniki reballingu , mam nadzieję że pomożecie mi rozwiązać moje problemy.
Otóż, zaczynamy od topników.
- czy do wylutu i czyszczenia padów potrzebny jest profesjonalny topnik czy starczy np taka pasta BET ( bardzo tania )
- jeśli chodzi o lepsze topniki to czy flux Amtech LF-4300 nadaje się do reballingu? Używał go ktoś, jakieś opinie?
- Pracował ktoś na Kingbo lub na nc-559 , jak mają się one do lf-4300?
Przechodzimy do dysz hot air
- Czy lepiej jest używać dyszę do hot air i grzać nią bezpośrednio na układ ( boję się o przegrzanie) czy dmuchać bez żadnej dyszy ruchami okrężnymi dookoła układu aż ten osiądzie,oczywiście podgrzany na preheaterze ( czy jest to w ogóle możliwe?)
Teraz mocowanie:
Czy płyta musi być sztywno umocowana nad preheaterem czy wystarczy że będzie leżeć płasko na jakiejś platformie?
I ostatnie pytanie o pochłaniacz.
Planuję go zrobić sam i tu pytanie czy mus być wyciąg? Mam koncepcje żeby ustawić filtr węglowy , za nim wentylator ( czy lepiej przed ) i zamknąć to w obudowie z wylotem z tyłu gdzie będzie wylatywało powietrze oczyszczone z oparów?

Jeśli dotrwałeś/aś do końca moich wypocin dziękuję i liczę na obszerną i pomocną odpowiedź.

Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez Google Adsense [BOT] 23 września 2012, 13:36

#2 Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez Macpod 23 września 2012, 16:04
Do wylutu radzę używać dobrego topnika, do czyszczenia padów bez problemu można kupić różne tańsze topniki - jednak trzeba przetestować też jaki będzie dobrze się sprawdzał - ja do wszystkiego praktycznie używam Wartona.
Niestety za dużo konkurencyjnych topników nie używałem, a jak już to niedużo i nie mam porównania.
Płyta nie powinna być całkowicie sztywna, jednak nie powinna mieć możliwości wyginania się i powinna być podparta w możliwie jak największej ilości miejsc.
Co do filtra węglowego itd., nic to praktycznie nie da. Jeśli pomieszczenie jest nieduże, to po chwili będzie zadymione.
Najlepszy jest wyciąg. Same te filtry może i coś tam usuwają, ale niewiele, zapach dalej jest, dalej drażni oczy i drogi oddechowe...

A ogólnie to sporo z Twoich pytań jest poruszonych na forum, musisz zabrać się za lekturę postów:)

#3 Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez arvika 23 września 2012, 19:18
Praktycznie wszystkie wątki o które pytasz były poruszane na forum. Troche wysiłku i czasu na przeczytanie. Jeśli chcesz zabierać się za reballing to w zasadzie już skazujesz sie na porażkę. Większość układów się po prostu wymienia. Czasy reballingu dawno się już skończyły.

Z topników do czyszczenia całkiem dobry i stosunkowo tani jest Kingbo. Do wlutu Warton.

#4 Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez Karpiu 23 września 2012, 21:02
Co do reballingu nie sądzę żeby to był przeżytek. Oczywiście wiem że np w laptopach większość układów poniżej 2009 roku ( szczególnie nvidia) ma wadę fabryczną i powinno się je wymieniać. Jednak mi chodzi bardziej o konsole niż komputery gdzie często reballing pomaga czy to na RROD czy na YLOD. Cóż wydawało mi się że dość uważnie studiowałem forum i nie znalazłem takich samych zagwozdek tylko tematy podobne do moich pytań. No ale nic, udaję się jeszcze raz na leturę. :)
Miłej nocy

Ostatnio edytowano 24 września 2012, 09:19 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Temat był już wielokrotnie poruszany na forum, proszę użyć opcji "Szukaj". Zamykam.

#5 Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez adam1114 24 września 2012, 05:39
Jak kolega wyżej, reballing to już rzadkość.
O topnikach są całe tematy, wystarczy poszukać, o mocowaniu płyt, uchwytach do płyt - to samo.
Poszukaj tematów dotyczących reballing - też takie były, pytania początkujących podobne.

Re: Reballing. Co i jak? Dużo pytań,jeszcze więcej wątpliwości.

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2012, 05:39