Re: Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 27 lipca 2012, 11:56
Temperatury spadają w momencie kliknięcia "Połącz" w programie. Podłączanie lub odłączanie kabla USB niczego nie zmienia. Wartość o jaką spada temperatura podam jutro rano.
Edit:
Normalnie:
G 23°C
D 23°C
Po kliknięciu połącz:
G 10°C
D -26°C i odczyt skacze
Po kliknięciu rozłącz temperatury wracają do poprawnych wartości.
Edit:
Normalnie:
G 23°C
D 23°C
Po kliknięciu połącz:
G 10°C
D -26°C i odczyt skacze
patol napisał(a):Temperatury spadają w momencie kliknięcia "Połącz" w programie. Podłączanie lub odłączanie kabla USB niczego nie zmienia. Wartość o jaką spada temperatura podam jutro rano.
Edit:
Normalnie:
G 23°C
D 23°C
Po kliknięciu połącz:
G 10°C
D -26°C i odczyt skacze
Rozwiązaniem jest wlutowanie kondensatora, 10nF równolegle do termopary.
Wkrótce nowy soft z dużymi poprawkami.
Niestandardowe podejście do komputerów.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Witam, mam taki problem z profilami, jak mam ustawić żeby płyta była grzana od dołu do temperatury np. 110°C a grzałka górna dogrzewała powoli a nie szybko, bo w ciągu 2 minut mam 400°C na górnym promienniku i rośnie dalej? I co oznaczają te rubryczki z P,I,D, co tam mam wpisać? Ustawienia są pozmyślane.
Naprawa komputerów Olsztyn
www.speclap.pl
www.speclap.pl
Alltronik napisał(a):Witam, mam taki problem z profilami, jak mam ustawić żeby płyta była grzana od dołu do temperatury np. 110°C a grzałka górna dogrzewała powoli a nie szybko, bo w ciągu 2 minut mam 400°C na górnym promienniku i rośnie dalej? I co oznaczają te rubryczki z P,I,D, co tam mam wpisać? Ustawienia są pozmyślane.
Trochę dziwne że górny promiennik rozgrzewa się do takiej temperatury, według Twojego profilu płyta jest nagrzewana dołem i górą do 30'C z przyrostem 1'C/s, po osiągnięciu 30'C czeka 3s a następnie załącza się tylko dół i grzeje bez kontroli przyrostuu do 232'C. Nie masz czasem zamienionych promienników?
Przykładowy profil jaki sam testuję dla PB_Free:
Etap1: temp. max: 185, delta'C/s: 2,0, zwłoka: 30, Tryb:Tryb 1 - grzeje dół do osiągnięcia 185'C na płycie, przyrost 2'C/s, następnie czeka 30 sekund utrzymując temperaturę
Etap2: temp. max: 210, delta'C/s: 1,0, zwłoka: 0, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 210'C, przyrost 1'C/s
Etap3: temp. max: 215, delta'C/s: 0,5, zwłoka: 0, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 215'C, przyrost 0,5'C/s
Etap4: temp. max: 225, delta'C/s: 0,3, zwłoka: 40, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 225'C, przyrost 0,3'C/s, po osiągnięciu temperatury czeka 40 sekund utrzymując temperaturę, następnie kończy program i wyłącza grzałki
Parametry P I D zostaw w spokoju.
Witam
Potrzebuję pomocy szanownych kolegów. wgrałem wersje sterownika 2.1.2 programem ponyprog2000, gdy edytuję profile nie mogę ustawić części ułamkowej temperatury tzn. kiedy ustawiam np. 0,50 przeskakuje mi na 0 jak ustawię np 1,70 przeskakuje na 2,00. jaki może być powód takiego zachowania sterownika?? Proszę o pomoc bo pomysły mi się skończyły z góry dziękuję.
Potrzebuję pomocy szanownych kolegów. wgrałem wersje sterownika 2.1.2 programem ponyprog2000, gdy edytuję profile nie mogę ustawić części ułamkowej temperatury tzn. kiedy ustawiam np. 0,50 przeskakuje mi na 0 jak ustawię np 1,70 przeskakuje na 2,00. jaki może być powód takiego zachowania sterownika?? Proszę o pomoc bo pomysły mi się skończyły z góry dziękuję.
novitech napisał(a):Kolego kimer23 wystaczy nie korzystać z termopary w grzałce dolnego promiennika, a w zastępstwie umieścić termoparę dociskaną do płyty od spodu. Naprawdę takie rozwiązanie znacznie usprawnia działanie sterownika.
Tak właśnie zrobiłem, ale proces przebiega wg temperatury z PCB .Zauważyłem że po osiągnięciu zadanej temperatury przez dolne grzałki ,przechodząc do grzania górną grzałką wyłączane jest sterowanie dolnymi grzałkami ponieważ sterowane są z tej samej termopary - PCB. Podczas gdy górna grzałka już grzeje układ , cala płyta powoli stygnie - bo nie grzeje dół. Idealnie byłoby gdyby dolne grzałki były sterowane z termopary DOWN , a górna grzałka z termopary PCB , którą umieszczałbym tuż przy układzie .
Drodzy panowie mam pytanie troszkę z innej beczki czy nie dało by rady zrobić sterownika dużo prościej np: pominąć wyświetlacz lcd i skonstruować {np pod port com} prosty moduł do termopar i prosty sterownik do SSR tak by całkowita obsługa odbywała się w komputerze stacjonarnym lub laptopie? zminimalizuje to koszty budowy wyeliminuje awarie (im mniej części tym większa bezawaryjność) i dużo prostsza obsługa całkowicie przez oprogramowanie w laptopie. Jest to możliwe czy raczej to bardziej schować pomysł między bajki?
Niestandardowe podejście do komputerów.
Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 10 października 2012, 10:56