• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#661 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 27 luglio 2012, 11:56
Jutro, postaram się znaleźć przyczynę.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 27 luglio 2012, 11:56

#662 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 27 luglio 2012, 15:42
Temperatury spadają w momencie połączenia z programem, czy w chwili podłączenia kabla usb? Czy na terminal rs232 są wysyłane prawidłowe dane? O jaka wartość zmienia się temperatura?

#663 Re: Sterownik stacji BGA

da patol 27 luglio 2012, 21:08
Temperatury spadają w momencie kliknięcia "Połącz" w programie. Podłączanie lub odłączanie kabla USB niczego nie zmienia. Wartość o jaką spada temperatura podam jutro rano.

Edit:
Normalnie:
G 23°C
D 23°C
Po kliknięciu połącz:
G 10°C
D -26°C i odczyt skacze
Po kliknięciu rozłącz temperatury wracają do poprawnych wartości.

#664 Re: Sterownik stacji BGA

da adam4333 17 agosto 2012, 12:15
Witam.
Mam problem z wgraniem nowego bootloadera, zgodnie z sugestią kolegi kmkm2 wykonałem programator z pierwszego postu. Przed programowaniem wyzerowałem lockbity komendą: avrdude -c stk200 -p m32 -e. Programowanie układu rozpoczyna się ale wyskakuje mi błąd jak na zdjęciu. Proszę o pomoc.
Immagine

#665 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 31 agosto 2012, 18:34
patol ha scritto:Temperatury spadają w momencie kliknięcia "Połącz" w programie. Podłączanie lub odłączanie kabla USB niczego nie zmienia. Wartość o jaką spada temperatura podam jutro rano.

Edit:
Normalnie:
G 23°C
D 23°C
Po kliknięciu połącz:
G 10°C
D -26°C i odczyt skacze
Po kliknięciu rozłącz temperatury wracają do poprawnych wartości.

Rozwiązaniem jest wlutowanie kondensatora, 10nF równolegle do termopary.
Wkrótce nowy soft z dużymi poprawkami.

#666 Re: Sterownik stacji BGA

da kimer23 25 settembre 2012, 18:45
Witam.
Prośba do kolegi kmkm2 : Czy następna wersja oprogramowania mogłaby pobierać temperaturę z PCB i chipa , a nie z termopar wbudowanych w grzałki? Rozwiązanie takie ułatwiłoby tworzenie profili. Pozdrawiam.

#667 Re: Sterownik stacji BGA

da ZIOMAN 25 settembre 2012, 19:33
Witam.
Ktoś może zamawia takie płytki do sterownika jak zrobił to kolega kamil1986, a może ktoś ma taką zbędną?

#668 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 26 settembre 2012, 08:16
Kolego kimer23 wystaczy nie korzystać z termopary w grzałce dolnego promiennika, a w zastępstwie umieścić termoparę dociskaną do płyty od spodu. Naprawdę takie rozwiązanie znacznie usprawnia działanie sterownika.

#669 Re: Sterownik stacji BGA

da Alltronik 27 settembre 2012, 14:32
Witam, mam taki problem z profilami, jak mam ustawić żeby płyta była grzana od dołu do temperatury np. 110°C a grzałka górna dogrzewała powoli a nie szybko, bo w ciągu 2 minut mam 400°C na górnym promienniku i rośnie dalej? I co oznaczają te rubryczki z P,I,D, co tam mam wpisać? Ustawienia są pozmyślane.

Immagine

#670 Re: Sterownik stacji BGA

da wab 28 settembre 2012, 08:59
kmkm2 ha scritto:Pewnie chodzi o pola p,i,d, te pola są na razie nie wykorzystywane, ale będą jak tylko rozprawię się z pid.

#671 Re: Sterownik stacji BGA

da rj1307 28 settembre 2012, 15:22
Alltronik ha scritto:Witam, mam taki problem z profilami, jak mam ustawić żeby płyta była grzana od dołu do temperatury np. 110°C a grzałka górna dogrzewała powoli a nie szybko, bo w ciągu 2 minut mam 400°C na górnym promienniku i rośnie dalej? I co oznaczają te rubryczki z P,I,D, co tam mam wpisać? Ustawienia są pozmyślane.

Trochę dziwne że górny promiennik rozgrzewa się do takiej temperatury, według Twojego profilu płyta jest nagrzewana dołem i górą do 30'C z przyrostem 1'C/s, po osiągnięciu 30'C czeka 3s a następnie załącza się tylko dół i grzeje bez kontroli przyrostuu do 232'C. Nie masz czasem zamienionych promienników?

Przykładowy profil jaki sam testuję dla PB_Free:

Etap1: temp. max: 185, delta'C/s: 2,0, zwłoka: 30, Tryb:Tryb 1 - grzeje dół do osiągnięcia 185'C na płycie, przyrost 2'C/s, następnie czeka 30 sekund utrzymując temperaturę
Etap2: temp. max: 210, delta'C/s: 1,0, zwłoka: 0, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 210'C, przyrost 1'C/s
Etap3: temp. max: 215, delta'C/s: 0,5, zwłoka: 0, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 215'C, przyrost 0,5'C/s
Etap4: temp. max: 225, delta'C/s: 0,3, zwłoka: 40, Tryb:Tryb 2 - grzeje góra i dół do osiągnięcia 225'C, przyrost 0,3'C/s, po osiągnięciu temperatury czeka 40 sekund utrzymując temperaturę, następnie kończy program i wyłącza grzałki

Parametry P I D zostaw w spokoju.

#672 Re: Sterownik stacji BGA

da ZIOMAN 2 ottobre 2012, 06:53
Ponawiam pytanie o płytkę, może ktoś by zamawiał taką do montażu SMD. Chętnie się dołożę do zamówienia.

#673 Re: Sterownik stacji BGA

da olekorson 2 ottobre 2012, 17:42
Także wyrażam chęć zamówienia nowych płytek.

#674 Re: Sterownik stacji BGA

da davidos77 3 ottobre 2012, 12:59
Witam, również jestem zainteresowany zamówieniem nowych poprawionych płytek do projektu.

#675 Re: Sterownik stacji BGA

da hook03 3 ottobre 2012, 22:16
Witam
Potrzebuję pomocy szanownych kolegów. wgrałem wersje sterownika 2.1.2 programem ponyprog2000, gdy edytuję profile nie mogę ustawić części ułamkowej temperatury tzn. kiedy ustawiam np. 0,50 przeskakuje mi na 0 jak ustawię np 1,70 przeskakuje na 2,00. jaki może być powód takiego zachowania sterownika?? Proszę o pomoc bo pomysły mi się skończyły z góry dziękuję.

#676 Re: Sterownik stacji BGA

da rj1307 4 ottobre 2012, 08:28
U mnie jest identycznie, dopiero teraz to zauważyłem - można ustawić części ułamkowe, ale po zapisie profilu zaokrągla je. :(

#677 Re: Sterownik stacji BGA

da kimer23 4 ottobre 2012, 13:00
novitech ha scritto:Kolego kimer23 wystaczy nie korzystać z termopary w grzałce dolnego promiennika, a w zastępstwie umieścić termoparę dociskaną do płyty od spodu. Naprawdę takie rozwiązanie znacznie usprawnia działanie sterownika.

Tak właśnie zrobiłem, ale proces przebiega wg temperatury z PCB .Zauważyłem że po osiągnięciu zadanej temperatury przez dolne grzałki ,przechodząc do grzania górną grzałką wyłączane jest sterowanie dolnymi grzałkami ponieważ sterowane są z tej samej termopary - PCB. Podczas gdy górna grzałka już grzeje układ , cala płyta powoli stygnie - bo nie grzeje dół. Idealnie byłoby gdyby dolne grzałki były sterowane z termopary DOWN , a górna grzałka z termopary PCB , którą umieszczałbym tuż przy układzie .

#678 Re: Sterownik stacji BGA

da hook03 7 ottobre 2012, 21:02
Witam
Ponawiam pytanie do szanownych kolegów czy możecie ustawić część ułamkową temperatury w sterowniku ? oraz do kolegi kmkm2 kiedy możemy spodziewać się nowego wsadu do sterownika ?

#679 Re: Sterownik stacji BGA

da bazibazi 9 ottobre 2012, 17:29
Drodzy panowie mam pytanie troszkę z innej beczki czy nie dało by rady zrobić sterownika dużo prościej np: pominąć wyświetlacz lcd i skonstruować {np pod port com} prosty moduł do termopar i prosty sterownik do SSR tak by całkowita obsługa odbywała się w komputerze stacjonarnym lub laptopie? zminimalizuje to koszty budowy wyeliminuje awarie (im mniej części tym większa bezawaryjność) i dużo prostsza obsługa całkowicie przez oprogramowanie w laptopie. Jest to możliwe czy raczej to bardziej schować pomysł między bajki?

#680 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 10 ottobre 2012, 10:56
Wegług mnie komputer jest tylko do pomocy, nie wyobrażam sobie aby takowe urządzenie nie mogło samodzielnie funkcjonować.

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 10 ottobre 2012, 10:56