• Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez czarnyblack 4 października 2012, 18:53
Witam.

Planuję zakup uchwytu JIG do BGA. Wyczytałem, że ma on zastosowanie do nałożenia kulek za pomocą sita, które następnie się ściąga i grzeje już bez niego. I tutaj moje pytanie, czy jest możliwość grzania bezpośredniego sita dajmy na to rozmiaru 90x90 zamontowanego w tym uchwycie? Miałem sita do grzania bezpośredniego, niestety ale się odkształcają. W przypadku ściągnięcia sita i wygrzaniu kulek bez niego, kulki się przesuwały. Tak więc jedyny sposób przy którym nie stracę nerwów to właśnie grzanie układu z zamontowanym sitem w uchwycie. Widziałem mini uchwyt na alledrogo za jakoś 60zł do sit z grzaniem bezpośrednim, ale jakoś licho to wygląda. Tak więc, czy te sita 90x90 po grzaniu bezpośrednim w uchwycie się odkszkałcą?

Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2012, 18:53

#2 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez servkom 4 października 2012, 22:16
Może za dużo fluxu dajesz na chipset lub flux o złej lepkości. Układanie kulek wymaga trochę wprawy, ale najlepszym sposobem i najszybszym jest ściąganie sita i wygrzewanie na piecyku jak się zaczynają rozpływać z góry podgrzej hotem na minimalnym nadmuchu. Kiedyś kolega administrator dał ciekawy sposób, aby przed nałożeniem sita wgrzać po przeciwległych narożnikach po kulce wtedy sito się nie przesuwa i przy ściąganiu sita żadna kulka się nie przesuwa, jak nabierzesz wprawy to cały zabieg trwa minutkę.

#3 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez czarnyblack 4 października 2012, 23:02
Tzn. jedno wiem na bank, kulki chcę stawiać i grzać tylko z sitem. Możliwe ze flux mam słaby, ale nie chcę eksperymentować. Wiem, że jak sito będzie razem z kulkami w jakiejś ramce, to wtedy wszystko ładnie się przylutuje i nic nie spłynie. Coś czuję, że albo kupię to ustrojstwo http://reball.pl/files/ministacja/ministacja.jpg, albo coś samemu skonstruuję. Btw. ktoś używał może tego uchwytu i może coś o nim powiedzieć?

#4 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez PiTTer 5 października 2012, 08:47
Mam taki uchwyt, używam długi czas i jak najbardziej polecam. Dodatkowo, zestaw ok. 200 sit można kupić na ebayu za 150 zł. Oczywiście, trzeba dojść do pewnej wprawy, aby szybko i bezproblemowo stawiać na nim kulki. Ważne, aby układ był bardzo cienko posmarowany topnikiem (dobry jest do tego Warton, nie bąbelkuje i kulki nie wyskakują podczas grzania). Po wlutowaniu kulek, czekam chwilę aż trochę ostygną i zdejmuję sitko na gorąco, bo jak jest zbyt ostygnięte, to flux skleja sito z układem i nie można zdjąć sita. Jak za bardzo wystygnie, to rozgrzewam hotem i nie ma problemu, ale to trzeba sobie poćwiczyć. Do kulkowania nie jest potrzebny żaden podgrzewacz, wystarczy hot air i stopniowe, równe nagrzewanie kulek a ładnie widać, kiedy się topią i wskakują na pady układu.
Edit
Ważna rzecz, aby nie zabrudzić góry sitka fluxem, bo wtedy rozprowadzenie kulek jest trudne. Zlepiają się i jest dużo irytującej zabawy. Kulki najlepiej rozprowadza mi się kartonowym paskiem o szerokości 0,5 cm, 2-3 min i po sprawie.

#5 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez arvika 5 października 2012, 09:04
Ten statyw do sit jest dobry, ale wraczej tylko do bardzo dużych układów. Przy mniejszych nie ma potrzeby używania go, bo przy grzaniu hotem po prostu odbiera ciepło i dłużej trzeba grzać układ aby wtopić kulki.

#6 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez czarnyblack 6 października 2012, 11:15
Dzięki za odpowiedzi. Chyba kupię ten uchwyt.

@avrika tylko te małe sita też potrafią się odkształcić, mam jedno takie które niby miało być do stosowania bez uchwytu, a się wygięło.

#7 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez arvika 6 października 2012, 11:46
Albo masz sita kiepskiej jakości albo masz złą technologię grzania (kiepskiej jakości hot np. PT, Ayoue, ściągasz sito na zimno i go wyginasz itp). Moje niektóre sita mają kilkaset cykli grzania i nie ma z nimi problemu.

#8 Re: Uchwyt, Stolik JIG do BGA, a grzanie bezpośrednie

przez czarnyblack 6 października 2012, 13:34
Może faktycznie to być wina sit, bo podczas grzania się wyginały. Tak czy siak, uchwyt muszę sobie sprawić.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).